Cei 6 piloni pentru o educatie financiara solida

„Laurenţiu, ce este cel mai important pentru o persoană atunci când vine vorba de educatia financiara?” – este una dintre întrebările pe care le primesc destul des când vine vorba de iniţiere a unei persoane în educaţie financiară.

Stau şi mă întreb după o astfel de întrebare, care sunt cele mai importante lucruri pe care o persoană ar trebui să le cunoască atunci când vrea să afle mai multe despre cum funcţionează finanţele personale?

Am scris multe articole despre rolul unui buget personal, despre cum să investeşti, cum să economiseşti, cum să-ţi administrezi banii. A sosit momentul să scriu despre cele mai importante 6 lecţii pe care trebuie să le ştii pentru o educaţie financiară solidă şi responsabilă.

Cei 6 piloni pe care vreau să ţi-i prezint mai jos au rezultat din experienţa mea personală, dintr-o analiză a mai multor cărţi despre educaţia financiară, din videouri de educatie financiară şi din multe alte materiale ale celor mai cunoscuţi din acest domeniu.

Sunt 6 piloni pe care îţi recomand să-i înveţi, să-i aplici zi de zi în viaţa ta şi să-i transmiţi mai departe familiei tale şi prietenilor tăi. Cu siguranţă se pot aplica la fiecare persoană în parte.

piloni educatie financiara
Cei 6 piloni pentru o educatie financiara solida

Cei 6 piloni pentru o educatie financiara solida

[divider top=”no”]

Pilonul 1! Regula de aur: Cheltuieşte mai puţin decât câştigi

Acest pilon este cel mai important când vine vorba de educaţia financiară. Este pilonul care stă în mijlocul tuturor şi ajută la consolidarea celorlalţi piloni.

Este regula pe care trebuie să o respecţi în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare an, până la sfârşitul vieţii. Este o regulă simplă, cu un impact colosal atunci când îţi gestionezi propriile finanţe.

Este o regulă care TREBUIE aplicată atât în viaţa personală cu ajutorul unui buget personal, cât şi în firmă, dacă eşti administrator. Este regula de aur de care cu toţii trebuie să ţinem cont atunci când ne gândim la vieţile noastre financiare.

Cheltuieşte mai puţin – nu înseamnă neapărat să renunţi la un anumit still de viaţă, ci mai mult să renunţ la lucrurile de care nu ai nevoie cu adevărat. Dacă tu nu te uiţi la televizor, de ce trebuie să plăteşti cablul TV. Dacă tu nu foloseşti internetul pe mobil sau nu ai nevoie de minute nelimitate sau de mii de minute, de ce să ai un abonament de telefonie mobilă de 15-20 de euro?

A cheltui mai puţin este un stil de viaţă pe care ţi-l impui şi pe care trebuie să-l respecţi oriunde: acasă, în vacanţă, în afaceri.

Tot ce trebuie să faci este să-ţi analizezi constant stilul de viaţă pe care-l ai şi să-ţi găseşti locuri unde poţi să cheltuieşti mai puţin. Acest stil de viaţă te va ajuta să economiseşti pentru pilonii 3, 4 şi 5.

Articol recomandat -> 101 metode de a economisi bani [Ebook Gratuit]

Câştigă mai mult! – este un alt lucru foarte important din cadru acestui pilon. Există persoane care au un sistem financiar la limită, adică îşi cunosc stilul de viaţă şi nu mai pot face reduceri de costuri. Această categorie de persoane şi nu numai, trebuie să se concentreze pe această subiect – să câştige mai multe!

Cel mai important sfat pentru o persoană este să nu se concentreze doar pe o sursă de venit. Atunci când ai doar o sursă de venit faci parte din categoria critică către falimentare spune un mare înţelept în educaţie financiară, Robert Kiyosaki.

Cea mai bună strategie pentru viitor este ca mereu să lucrezi la o a doua sursă de venit. Nu se ştie niciodată cum îţi poţi pierde locul de muncă şi să rămâi fără sursa ta de venit.

Dacă rămâi fără singura ta sursă, vei ajunge să nu-ţi mai permiţi deloc stilul de viaţă. Dacă lucrezi constat la o altă sursă de venit, şansele tale de a depăşi o perioadă critică cresc considerabil.

Cheltuieşte mai puţin – Câştigă mai mult sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le înveţi când vine vorba de educaţia financiară. Înainte să treci la următorul pilon, te invit să-ţi analizezi stilul de viaţă şi să vezi dacă respecţi aceaste reguli. Dacă nu, e timpul să lucrezi la acest pilon.

Pilonul 2: Fii atent unde se duce fiecare bănuţ pe care l-ai cheltuit

După ce ne-am identificat stilul şi am învăţat că cel mai bine pentru noi este să cheltuim mai puţin decât producem, acum e timp să lucrăm puţin la fineţea cu care ne realizăm cheltuielile.

Prima întrebare pentru această categorie este: Pe ce ţi-ai cheltuit banii luna trecută?

Fix în aceast moment ar trebui să ştii cam toate cheltuielile pe care le-ai realizat şi scopul acestora. În majoritatea cazurilor, nici nu se ştie pe ce s-au dus banii în luna trecută.

Pe mâncare, facturi, benzină şi alte câteva prostioare de câteva sute de lei, până am rămas fără bani.

Ok, dar câte dintre aceste lucruri te-au ajutat să progresezi.

Aici vine regula numărul 1 din acest pilon:

Întotdeauna să-ţi ţii evidenţa banilor tăi!

Este factorul cel mai important dacă vrei să ştii ce faci cu banii tăi. Nu poţi să te gândeşti cum să-ţi gestionezi mai bine banii dacă tu nu ştii unde ţi se duc banii şi câte din lucrurile pe care le-ai cumpărat îţi sunt de folos.

Instrumentul cel mai bun care să te ajute în aceast demers este bugetul personal. Scurt şi la obiect despre scopul lui – instrumentul care te va ajuta să-ţi cunoşti banii şi să ajungi prietenul lor.

Un model de buget personal poţi descărca gratuit de AICI. Mai multe motive despre scopul bugetului personal găseşti AICI.

Acum să trecem la următorul pas din acest pilon:

Cumpără doar ce este necesar nu doar ce îţi place!

A două regulă a pilonului este să avem grijă pe ce ne cheltuim banii. Ştiu că fiecare dintre noi avem anumite plăceri şi anumite dorinţe şi este bine să ni le respectăm.

Dacă tu vrei un mobil doar să vorbeşti la el şi să îţi verifici reţelele de socializare şi emailul, de ce să iei un Samsung S4 şi nu un Samsung mai ieftin sau un telefon mai ieftin care face aceleaşi lucruri?

De ce trebuie să cumpărăm brandul şi nu utilitatea acestuia.

Îţi recomand să te gândeşti de 2 ori atunci când vrei să-ţi cumperi un lucru răspunzând la următoarele 2 întrebări:

  1. Îmi îmbunătăţeşte viaţa acest produs? Mă va ajuta să câştig mai mult sau să economisesc bani?
  2. Există vreun produs cu aceleaşi calităţi, dar mai ieftin?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este DA, cred că ştii ce trebuie să faci. Ori te gândeşti la un alt produs din aceaşi gamă, ori renunţi la el.

Multe dintre produse le cumperi şi le arunci în dulap după pentru că nu mai ai nevoie de ele.

Când te gândeşti să-ţi cumperi un produs, mai ales dacă are o valoare după, gândeşte-te dacă acesta îţi returnează într-un fel banii.

Exemplu pozitiv: Eu vreau un laptop mai performant care costă de vreo 2 ori decât cel pe care îl am acum. De ce vreau asta?

Pentru că acest laptop îmi va eficientiza munca, se va mişca mult mai repede şi îmi voi termina taskurile mult mai repede.

Exemplu negativ: Vreau o maşină nouă care să aibă 130 CP şi să meargă foarte repede.

Chiar ai nevoie de o astfel de maşină?! Una second hand, care să te ajute să te deplasezi dintr-un loc în altul, nu e bună? De ce neapărat nouă şi de ce cu atât de mulţi CP?

Tata m-a învăţat o lecţie în această privinţă“Economiseşte mereu, investeşte acum şi bucură-te mai târziu de banii tăi.” Târziu nu este egal cu bătrâneţea. Bucură-te mai târziu după ce ţi-ai investit şi ţi-ai realizat o libertate financiară.

Până la urmă contează omul, şi nu obiectul. Nimeni nu te va ridica în slăvi dacă tu ai o maşina bună sau un telefon performant.

O altă regulă a acestui pilon este:

Verifică în cel puţin 2 locuri înainte de a cumpăra un obiect!

Simplă şi la obiect această regulă. Înainte să cumperi un obiect, verifică preţul în mai multe surse. Nu te avânta în primul loc unde ai găsit.

Caută mereu mai multe opţiuni. Cu siguranţă preţul îl vei găsi diferit.

Exemplu: Am căutat cazare la mare şi găsisem mai multe variante cu 180-200 de lei pe noapte un apartament şi eram gata, gata să accept. După alte câteva căutări am găsit un apartament la fel de confortabil cu aceleaşi dotări la numai 100 de lei pe noapte.

Tot acest proces a durat cam 30 de minute de căutări şi am economist aproape 50% din sumă.

Ultima regulă al acestui Pilon este:

Întotdeauna fii căutor de experienţe şi nu de bunuri!

Experienţele vor rămâne veşnic în viaţa ta. Încearcă să-ţi cheltuieşti banii pe experienţe, deoarece ele îţi vor rămâne mereu în minte.

Bunurile sunt trecătoare şi cu termen de expirare.

Pilonul 3: Scapă de datorii – Primul obiectiv pe care trebuie să-l ai

Prin datorii mă refer la toate facturile de care poţi scăpa.

Primul obiectiv pe care trebuie să-l ai indifierent de situaţie este să-ţi elimini datoriile. Toată concentrarea ta şi toate economisirile tale trebuie să se îndrepte în această direcţie.

Atunci când elimini o datorie ajungi din ce în ce mai liber din punct de vedere financiar.

Ce înseamnă să fii liber din punct de vedere financiar: să nu ai nicio datorie, veniturile să-ţi acopere toate cheltuielile şi să ai mai multe surse de venit.

O regulă importantă de a scăpa de datorii este cea numită Bulgărele datoriilor. Este cea mai eficientă metodă de a scăpa de datorii. Alte metode găseşti şi în articolul: 41 de tehnici care te pot scapa de datorii. Cum sa scapi de datorii!

Pilonul 4: Întotdeauna 20% din venitul tău să-l redirecţionezi către investiţii!

Investeşti după ce ai scăpat de datorii. Dacă ai datorii, concentrează-te asupra lor. Datoriile reprezintă primul tău obiectiv.

Dacă nu ai datorii, atunci trebuie să te gândeşti la viitor.

Acest pilon este cel care se gândeşte la viitorul tău. Cei 20% pe care i-am prognozat vin din urma regulii 50/30/20 de gestionare a propriilor finanţe. Una dintre cele mai bune reguli pentru finanţele personale.

Ce reprezintă: 20% din venitul tău să fie redirecţionat automat către investiţii. Cei 20% trebuie redirecţionaţi imediat după ce ai realizat venitul, şi nu după ce ţi-ai scăzut celelalte cheltuieli.

Cu încredere, îţi recomand articolul -> Cum sa-ti gestionezi mai bine banii cu ajutorul regulii 50/30/20

Câteva recomandări în legătură cu acest pilon:

1. Investeşte pe termen lung – numai pe termen lung, investiţiile tale vor da roade. Termen lung reprezintă 3-5 ani. Numai atunci poţi spune că produci bani din investiţiile pe care le-ai făcut.

2. Investeşte deştept – Realizează-ţi un portofoliu de investiţii înainte de a investi. Documentează-te mereu şi acordă cel puţin 3-4 ore pe săptămână investiţiilor tale.

3. Stabileşte-ţi mereu un obiectiv – Fără un obiectiv clar, degeaba investeşti. Stabileşte-ţi o sumă sau un procent de profit pe care să-l ai după o investiţie. Ţine-te de el şi respectă-l.

Dacă eşti incepător, îţi recomand articolul: 15 Strategii de Investitii pentru Incepatori.

Dacă te pasionează mediul bursieri îţi poţi face un cont demo pe tradeville.eu unde ai posibilitatea să înveţi să investeşti 50.000 de lei virtuali. Dacă vrei pe FOREX, AICI îţi poţi face un cont demo unde poţi investi 20.000 de lei virtuali.

Pilonul 5: Securizează-ţi bătrăneţea

Un alt pilon foarte important este dedicat bătrâneţii. La un moment dat vom ajunge bătrâni şi nu vom mai putea munci pentru a ne întreţine. Având în vedere prognoza pensiilor, cred că este momentul să faci ceva de când eşti tânăr pentru când vei fii bătrân.

Ideea este că dacă respecţi cei 4 piloni de mai sus, la bătrâneţe o să-ţi fie uşor. Vei avea bani, vei avea investiţii şi vei avea un sistem financiar personal foarte bine pus la punct.

Totuşi trebuie să te gândeşti şi la ce ai nevoie cu adevărat pentru la bătrâneţe. Cam de câţi bani ai nevoie în fiecare lună şi să începi să te îndrepţi în acea direcţie.

Setează-ţi un obiectiv de bani pentru fiecare an. Totodată poţi încerca şi anumite pensii private care să-ţi asigure o bătrâneţe mai plăcută.

Pilonul 6: Bucură-te de banii tăi!

Până la urmă banii sunt doar un mijloc, iar noi trebuie să avem grijă de acest mijloc. Dacă noi nu producem bani pentru a ne bucura de ei, înseamnă că degeaba muncim şi ne zbatem cu toate problemele din vieţile noastre.

Aşa cum am zis şi la pilonul 2: Încearcă să-ţi construieşti experienţe din banii tăi! Nu fii prea drastic, dar nici prea visător.

Fii responsabil cu banii tăi şi bucură-te de ei. Mergi în vacanţe, cumpără-ţi anumite lucruri care îţi plac, dar toate după un regulament şi conform primilor 5 piloni.

Dacă primul pilon este cel care stă la baza tuturor pilonilor, acest pilon este cel care ne spune că banii sunt importanţi pentru noi, dar nu mai importanţi decât cei din jurul nostru.

Dacă îi cheltuim cum trebuie şi cu cine trebuie, putem trăi fericiţi şi fără probleme. Până la urmă nu contează numărul acestora, ci cu cine ne petrecem timpul şi cu cine îi cheltuim!

Pe final!

După o analiză foarte amănunţită a tot ce înseamnă educaţia financiară, cred că în acest articol am identificat cei mai importanţi piloni din viaţa unui om.

Sper ca tot mai multe persoane să-i înţeleagă, să-i aplice şi să-i transmită mai departe tuturor membrilor familiei.

Aceşti piloni funcţionează pentru mine şi îmi oferă o siguranţă financiară în fiecare zi. Cu siguranţă şi la tine trebuie să funcţioneze.

Mai departe aştept păreri din partea ta despre aceşti piloni şi cum vezi tu importanţa acestora în vieţile românilor!

Cu drag,

Laurenţiu Mihai

sursa poza: cu.edu

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.