Tu, Tânărule.. De ce ar trebui să-ţi deschizi o firmă şi să nu te angajezi?

Am avut această discuţie de zeci de ori cu prietenii mei (proprietari de firme) cu care colaborez zilnic pe foarte multe proiecte.

Am stat chiar într-o noapte cu Ovidiu Bălcăcian şi Cătălin Ionaşcu să discutăm despre ce se întâmplă cu generaţia noastră (da, şi noi suntem tineri) şi de ce aceştia preferă să se angajeze decât să înceapă ceva unii singuri.

Eu nu zic că e un lucru foarte rău să te angajezi. Sunt foarte multe persoane care poate nu au spiritul antreprenorial necesar şi care au nevoie de cineva care să le spună ce să facă.

Însă eu refuz să cred că procentul tinerilor care ar putea fi antreprenori este aşa de mic. Mă uit cu tristeţe la oraşul meu, Braşov, care nici măcar în top 10 la numărul de firme înfiinţate de către tineri nu este.

Braşovul care este cel mai mare oraş la nivel de întindere, în top 5 oraşe la nivel de populaţie şi unul dintre cele mai productive oraşe din punct de vedere economic la nivel de cotizaţie la bugetul de stat. Însă totuşi tinerii doresc să se angajeze pe salarii mici şi nu vor să mergă pe drumul şerpuit al antreprenoriatului.

Însă această situaţie nu se regăseşte doar la Braşov. Situaţia este grea pentru toate judeţele din România, inclusiv pentru Cluj şi Bucureşti care din punct de vedere statistic, o duc cel mai bine, însă nu e de ajuns.

Alături de prietenii pe care i-am menţionat mai sus, am pus bazele unui mic grup de firme care, de la an la an, au crescut foarte mult.

Am început prima oară cu DR Consultants, o firmă de consultanţă strategică de marketing, după care am dezvoltat grupul şi am pus bazele unei agenţii de marketing online (The-Pharmacy) şi a unei iniţiative de organizări de cursuri şi evenimente de business pentru oameni de marketing, antreprenori şi manageri.

DR Consultants - The Pharmacy

Toate aceste lucruri le-am făcut în cei aproximativ 3 ani de când am pus prima cărămidă. Sincer să-ţi spun, la început nu am ştiut exact în ce mă bag şi nu mi-am imaginat că o să ajungem în acest punct.

Cu siguranţă nu vom stagna aici. Este doar un punct bifat pe harta timpului de care suntem mândri şi pe care vrem să-l întrecem cât putem de repede.

În această perioadă de 3 ani cred că am mai lansat multe iniţiative şi mici business-uri care din păcate sau din fericire au avut un eşec total. Am trecut şi prin momente în care ne imaginam cum ne vom îmbogăţi peste noapte, prin momente în care eram foarte plini de noi şi ziceam că le ştim pe toate, dar şi prin momente în care totul ne-a mers foarte bine şi am avut foarte mult de muncă.

La început aşa de greu mergea şi aşa de rău era cu banii, încât nu puteam să zic că merg la birou să fac bani. Pentru mine întâlnirea cu echipa era (şi încă este) ca şi cum aş fi ieşit în oraş, numai că era ceva mai controlat şi discutam lucruri mai serioase şi pragmatice.

Nimeni nu avea experienţa necesară să zică cum este la începuturile unei firme, însă fiecare dintre noi ştiam în sinea noastră că trebuie să aşteptăm cam 2 ani să vedem ceva concret şi să zicem că „ne permitem”. Un punct forte în dezvoltarea noastră au fost Cărţile, ele fiind singurele care ne-au ajutat să ne dezvoltăm la început şi să înţelegem încotro ne îndreptăm.

Cred că toată experienţa aceasta de minim 1-2 ani de muncă cu sau fără prea multe rezultate băneşti o păţesc toţi la început. De curând am citit cartea „Cei care schimbă jocul” care este realizată pe baza a 7 interviuri cu cei mai mari antreprenori români.

Ştii ce au toţi în comun? Munca extraordinar de multă care au depus-o în primii 2 ani şi gândirea extrem de pragmatică. Fără o gândire extrem de pragmatică nu ai cum să te lupţi cu dezvoltarea unei afaceri de la zero.

Aaa, era să uit de pasiune. Dacă ai făcut o afacere şi te gândeşti doar la cum să scoţi bani din ea cât mai repede şi cât mai uşor, pot să te asigur că nu va ţine prea mult.

Dacă faci o afacere pentru că visezi şi zi şi noapte ceea ce faci şi că pentru tine drumul până la birou  poate fi considerat un drum către distracţie, atunci cred că ţi-ai găsit afacerea potrivită.

Însă până la urmă întrebarea este:

De ce ar trebui să-ţi dechizi o firmă chiar dacă nu o duci bine cu banii si să nu te angajezi?

1. Pentru că numai când eşti tânăr îţi poţi permite să lucrezi fără să fii plătit (o perioadă de timp). Nu ai o familie pe  care trebuie să o susţi financiar. Nu ai credite la bancă (la nicio vârstă nu ar trebui să ai credite) şi nu ai obligaţiile unui adult de peste 30 de ani.

Până la urmă părinţii îţi sunt aproape şi te pot susţine o perioadă.

2. Pentru că dacă eşuezi, ai tot timpul să-ţi schimbi domeniul de activitate. Nu-ţi merge în primul an deloc afacerea, stai liniştit că încă eşti tânăr şi poţi încerca şi altceva.

3. Pentru că la 30-40 de ani nu o să mai ai răbdare să-ţi deschizi o firmă şi să aştepţi să crească. Suntem mai răbdători când suntem tineri. Hai să facem cumva ca la 30-40 de ani să ne gândim cum creştem Cifra de afaceri cu 10-20% şi nu cum să-ţi realizezi un startup.

4. Pentru că realizarea unei afaceri ar trebui făcută la timpul potrivit şi cu oamenii potriviţi. Prietenii din copilărie, colegii de facultate, persoanele cunoscute de la tot felul de evenimente pot fi parteneri buni dacă împărtăşesc aceleaşi valori ca şi tine.

5. Pentru că realizarea unei afaceri poate fi pentru tine cel mai bun program de dezvoltare personală din viaţa ta. Mai bun decât orice carte de afaceri, vânzări, educaţie financiară, etc.

Experienţa de viaţă pe care o dobândeşti este unică, iar dacă vei merge pe acest drum, cu greu te vei decide după să te angajezi.

Numărătoarea poate continua mult şi bine fără să stai prea mult să te gândeşti. Câteva opinii despre „Cum este să fii antreprenor” găseşti şi în acest articol.

Acum tot ce contează este când te vei apuca să-ţi pui în practică propria afacere, deoarece idei de afaceri îţi pot oferi oricând.

Contează mult dacă eşti dispus să faci sacrificii la început ca să-ţi fie foarte bine mai târziu?

Aştept părerea ta despre acest subiect printr-un comentariu mai jos.

Pentru cei care tot spun că nu au bani şi nu ştiu ce afaceri să facă, le recomand articolul: Vreau sa-mi deschid o afacere, dar in ce domeniu?

Succes în afaceri.

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.