Cum este sa fii antreprenor?

Uite o întrebare la care am stat să mă gândesc zilele acestea. „Cum este să fii antreprenor?”. La început nici nu ştiam de unde să încep pentru că senzaţia pe care o trăiesc în fiecare zi este una total unică şi foarte diferită.

Cred că sunt unul dintre fericiţii oameni care încă nu a gustat cum este să fii angajat şi salariat. Încă din start nu mi-a plăcut ideea. Spun cu mândrie că provin dintr-o mică familie de antreprenori.

Cum este sa fii antreprenor
Cum este sa fii antreprenor?

Încă de când eram mic tatăl meu mi-a spus că există 2 căi de ales în viaţă:

  • Alegi să te conducă alţii – asta te va face să nu ai prea multe opţiuni de ales;
  • Alegi să-i conduci pe alţii – foarte obositor, puţin timp liber, însă poţi să te consideri liber.

Evident că am ales să merg pe a doua variantă şi nu îmi pare rău deloc. S-au împlinit 2 ani de când am început acest drum şi simt că totul s-a întâmplat ieri.

Toate s-au întâmplat cu o viteză aşa de mare încât îmi aduc aminte de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Totul cu viteza luminii.

Am ajuns de la o idee de care nu eram aşa siguri, pe care o cunoşteam mai mult teoretic decât practic, la un grup de 3 iniţiative.

Sunt una dintre minunatele persoane care au pus bazele a 3 iniţiative foarte dragi:

  1. DR Consultants – Unde oferim consultanţă de business şi de marketing. Cred că este cel mai complicată parte din tot ceea ce facem, dar şi cea mai satisfăcătoare mai ales atunci când planurile noastre sunt puse în aplicare.
  2. Cabinetul de Business – Iniţiativa prin care organizăm cursuri şi evenimente de business antreprenorilor şi managerilor din România. De aici şi cursul de marketing online – Laboratorul de Online.
  3. The-Pharmacy – Agenţia de Marketing online. Aici am dezvoltat 6 pastile pentru afaceri de toate tipurile. 6 pastile de marketing online de care orice business are nevoie pentru a se promova online.

De ce suntem medici? – pentru că un medic este întotdeauna profesionist şi dă tot ce este mai bun pentru a salva o viaţă. Noi dăm tot ce este mai bun pentru a salva o afacere şi pentru a o ghida pe direcţia cea mai bună.

Toate aceste lucruri le-am dezvoltat în doar 2 ani. Nu vreau să zic că am avut alte câteva tentative care au avut un eşec total :). Am învăţat multe şi din acele experienţe.

Timpul zboară pe lângă noi. Ce rămâne în urmă? Munca pe care noi o practicăm în fiecare zi.

Oricum, acest articol nu este despre ce fac eu, este mai mult despre modul în care postura de antreprenor mi-a schimbat viaţa şi care mă pune la încercare în fiecare zi.

Vreau ca în următoarele câteva rânduri să te fac să-ţi doreşti să fii antreprenor sau NU. De ce nu? Pentru că toate cele de mai jos sunt trăite de mine şi poate se aplică doar la mine.

Nu este 100% aplicabil în toate situaţiile deoarece nu suntem toţi la fel. Eu îţi spun doar cum este, din punctul meu de vedere, să fii antreprenor.

Cum este sa fii antreprenor?

[divider top=”no”]

1. Ca antreprenor eşti foarte obosit, dar îţi trece repede!

Da, ai auzit bine. Este cel mai obositor să ai propria afacere.

Noţiunea de 8 ore şi după plec acasă şi mă relaxez dispare din start. Tu lucrezi 24 din 24 de ore la afacerea ta. Chiar şi în somn lucrezi la ea.

Te gândeşti şi visezi cum să o dezvolţi. Te trezeşti de dimineaţă cu fel de fel de idei. Să nu mai zic de cum adormi, după câteva zeci de minute în care te gândeşti de ce unele lucruri nu decurg conform planului, pentru că a doua zi trebuie să pui pe masă soluţii. Eşti într-o continuă mişcare.

Trebuie să fii mereu pregătit pentru orice. Duminica nu este chiar o duminică.

Întotdeauna vor apărea lucruri de făcut şi de rezolvat.

De reţinut! Eşti antreprenor 24 din 24, 7 zile din 7. Întotdeauna trebuie să fii prezent şi să te gândeşti la cum să dezvolţi afacerea.

2. Ca antreprenor eşti foarte „ocupat”!

Din fericire eşti foarte ocupat în sensul bun. Mulţi te vor aprecia pentru ceea ce faci.

Mulţi te vor chema la întâlniri să povesteşti cu ei tot felul de experienţe prin care ai trecut. Eşti ocupat cu munca.

În primul rând ai responsabilitate pe umerii tăi.

Responsabilitate faţă de clienţi, faţă de cei din echipa ta şi faţă de parteneri. Toţi se bazează pe tine. Asta înseamnă presiunea.

Presiunea cade pe umerii tăi, dar totul depinde de tine. Dacă eşti o persoană puternică, încrezătoare cu un VIS PUTERNIC, cu siguranţă vei trece foarte uşor peste orice obstacol.

Ocupatul este relativ. Eşti ocupat, dar stai pe facebook şi faci alte lucruri. Să fim serioşi…

Ţine minte! Nu eşti niciodată 100% ocupat. Întotdeauna vei avea timp pentru prieteni, pentru ieşiri şi pentru distracţie. Până la urmă pentru asta munceşti aşa mult.

3. Ca antreprenor te afli într-o continuă învăţare.

Ce este 100% clar când eşti antreprenor este faptul că nu vei ajunge să fii specialist pe un domeniu.

Trebuie să cunoşti mai multe domenii (în special cele interne). Ai nevoie de un proces de învăţare continuu, care să te pună mereu în contact cu noutăţile.

Tehnologia se dezvoltă foarte repede. Doar cu ajutorul tehnilogiei îţi poţi creşte calitatatea sau eficienţa serviciilor sau produselor tale.

Pentru acest lucru trebuie să citeşti foarte mult. Să fii informat cu tot ce se întâmplă în jurul tău şi să nu-ţi scape nimic. Eu personal folosesc aplicaţia Feedly unde sunt abonat la cele mai importante reviste şi bloguri de business din România sau din străinătate. (Te poţi abona şi la acest blog prin feedly).

Dacă eşti la început de drum în antreprenoriat îţi recomand această listă de cărţi: 10 carti de afaceri pentru antreprenorii la inceput de drum. Cred că este cea mai bună listă de cărţi pentru cineva care se află la început de drum.

4. Ca antreprenor eşti liber!

Ca antreprenor eşti liber să faci faci ce vrei în fiecare zi. Eşti singurul care îşi face agenda şi tu decizi ce este mai bine de făcut pentru firma ta.

Grijă mare să nu faci prea multe care să nu ajute dezvoltarea firmei.

Poţi să-ţi iei o vacanţă când vrei, dar nu prea. (dacă ai proiecte şi clienţi care depinde de tine e mai greu)

Poţi să pleci mai repede acasă, dar nu prea. (acasă oricum te gândeşti la cum să dezvolţi afacerea)

Poţi să stai mai mult la birou, asta poţi face :). Oricum tu vei sta cel mai mult la birou dintre toţi.

Hai că nu este chiar aşa rău. Este chiar foarte bine atunci când poţi să-ţi iei timp liber şi să mergi să te plimbi sau să ai o întâlnire mult dorită cu o persoană dragă.

Eşti tot timpul conectat, dar poţi mereu să te relaxezi. Până la urmă este afacerea şi pasiunea ta, priveşte-o ca pe o relaxare continuă.

5. Ca antreprenor „trebuie să le cunoşti pe toate”

Ok, am vorbit mai sus că trebuie să te afli într-o continuă învăţare, dar nu trebuie să le cunoşti pe toate. Trebuie să realizezi că în viaţă nu poţi să le faci pe toate singur.

Trebuie să ai încredere în partenerii şi colegii tăi şi să încerci să te detaşezi de anumite lucruri. Trebuie să conştientizezi până unde poţi face tu singur şi de unde trebuie să ceri ajutorul.

Dacă doreşti să te dezvolţi, cu siguranţă vei avea nevoie de ajutor. Ai nevoie de diferiţi oameni de specialitate care să te ajute cu contabilitatea, cu marketing-ul offline sau online, cu o strategie de vânzări şi aşa mai departe.

De ţinut minte! Niciodată să nu zici că le cunoşti pe toate pentru că nu e adevărat. Cere ajutorul pentru a face ceva de calitate!

6. Ca antreprenor este foarte distractiv.

Şi nu mă refer la mersul în cluburi. Mă refer că tot ceea ce faci ţi se pare o distracţia.

Senzaţia de a lucra pentru tine, şi mai ales cu cât lucrezi mai mult cu atât e mai bine, este genială.

Timpul trece foarte uşor şi într-un mod plăcut. Nu te vei uita la timp ca să te întrebi „Vai… nu mai vine ora 5 să plec acasă?”..

Te vei uita la timp şi vei zice „Vai… A trecut aşa repede ziua, cred că o să mai stau puţin”.

Totul este o joacă, o joacă pentru oameni mari, iar dacă îţi place jocul, poţi să ajungi foarte departe.

Aici nu te gândeşti că vrei să creşti în carieră. Nu există noţiunea de carieră. Există noţiunea de reuşită, de cifră de afaceri şi de clienţi mulţumiţi.

Cu cât aceste 3 vor creşte, cu atât tu te vei simţi mai bine.

[divider top=”no”]

Nu mă cred un super antreprenor. Sunt printre cei care promovează antreprenoriatul şi îşi doreşte mai multe de la el şi de la ţara asta.

O să mai scriu câte un astfel de articol în fiecare an. Vreau să te ţin la curent cu experienţele prin care trec de a fi antreprenor şi ce mă face pe mine să-mi continui calea în fiecare zi.

Cu drag,

Laurenţiu Mihai

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.