Am intrat în 2015 şi mi-am propus să scriu mai multe despre programele de creditare susţinute de stat. Cel mai nou program cu care statul a ieşit la suprafaţă este programul prima maşină, destinat celor care vor să-şi cumpere o maşină nouă şi să beneficieze de câteva mici lucruri.
Eu îţi spun de la început că maşina îţi va mânca bani şi că nu este un activ pentru tine. Gândeşte-te de două ori înainte să-ţi cumperi o maşină, mai ales una nouă în rate.
Părerea mea sinceră este că pentru noi românii, cea mai convenabilă metodă de a avea maşină este să-ţi cumperi una la second. Motivele pentru care zic aceste lucruri le găseşti în articolul: Cat te costa mai exact intretinerea unei masini
Totuşi poate tu alegi să te implici prin acest program şi vrei să afli mai multe despre el.
În continuare ţi-am pregătit un mic ghid despre ce înseamnă programul prima maşină în România şi cum poţi beneficia de el.
Vei găsi informaţii despre cine se poate înscrie în program, care este costul maxim al unei maşini, care sunt actele necesare şi multe altele.
Sper să te ajute acest ghid şi să faci alegerea cea mai bună în achiziţionarea maşinii dorite.
Ghid util despre Programul prima masina

1. Informaţii Generale despre Programul prima masina
Programul prima masina a fost introdus în 2014 şi are ca scop să ofere celor care vor să-şi cumpere o maşină nouă o alternativă mai bună şi mai ieftină de creditare.
Principalul beneficiu este faptul că vei putea achiziţiona o maşină la costuri mult mai mici datorită faptului că statul garantează împrumutul în proporţie de 50%.
2. Cine se poate înscrie în Programul prima masina?
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoana solicitantă sunt accesibile: să aibă 18 ani şi să obţină venituri în model legal, în baza cărora să solicite creditul bancar.
Dacă îndeplineşti aceste mici condiţii înseamnă că următoarele sunt o nimica toată:
- să dovedeşti că nu ai mai deţinut până acum un autoturism nou (declaraţie pe propria răspundere);
- să dispui de un avans minim de 5% din valoarea autoturismului;
- să asiguri autoturismul printr-o poliţă Full Casco fără franşiză, care va acoperi cel puţin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună.
- să nu înstrăinezi maşina pe toată durata garanţiei.
3. Condiţiile de creditare
Un lucru foarte bun care îl aduce programul Prima Masina este faptul că limitează instituţiile financiare în ceea ce priveşte costul unui credit.
Costul unui credit poate curpinde maxim 3% peste indicele Robor la 6 luni. În aceşti bani instituţiile bancare trebuie să se mulţumească cu toate comisioanele pe care acestea le percep.
Un alt cost pe care trebuie să-l asiguri este către Ministerul Finantelor Publice pentru:
- un fond special din care se vor achita toate garanţiile de stat, dacă există credite neperformante (comision 1%)
- toate cheltuielile administrative cu emiterea şi administrarea garanţiilor de stat către Fondul de garantare (FNGCIMM) (comision de administrare)
4. Ce maşină îţi poţi cumpăra?
Cred că acesta este cel mai aşteptat punct pe care vroiai să-l citeşti în acest ghid.
Poţi utiliza creditul acordat prin programul Prima Masina doar pentru achiziţia unui autoturism nou, produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import.
Poţi să cumperi maşini noi a căror valoare să nu depăşească pragul de 50.000 lei + TVA (62.000 lei cu tot cu TVA), iar maşina să îndeplinească cel puţin norma de poluare Euro 5.
Creditul este acordat pe o perioadă de maxim 5 ani.
Din păcate suma este destul de mică dacă aveai de gând să-ţi iei o maşina puternică, însă este suficientă pentru o maşină de oraş cu care să-ţi faci treaba.
Partea bună cu aceată limitare îl poate reprezenta şi faptul că dealerii auto vor încerca să vină cu cele mai bune oferte care să se încadreze în buget.
5. Procedura de acordare a creditului
Procedura de finanţare ţine foarte mult de fiecare instituţie financiară şi bancară în parte (la program pot participa atât băncile, cât şi instituţiile financiare nebancare – firmele de leasing). Fiecare instituţie are propria ei listă pe care trebuie să o îndeplineşti pentru a obţine creditul.
Pentru dosarul de credit va trebui să vorbeşti cu dealerul auto ca să-ţi ofere factura proformă pentru maşina dorită şi să mergi la notar să declari că nu ai mai avut până în prezent niciun autoturism nou.
Factura proformă, declaraţia pe propria răspundere, dar şi adeverinţa de venit (plus restul de documente necesare dacă mai este cazul) vor ajunge la instituţia financiare după care vor ajunge şi la Fondul de garantare (FNGCIMM) pentru obţinerea garanţiei din partea statului.
Dacă totul este în regulă, vei primi finanţarea şi vei putea să-ţi cumperi maşina.
6. Ce se întâmplă dacă nu reuşeşti să-l plăteşti
Sper să nu ajungi la acest punct al ghidului dacă tot ai acceptat să iei un credit prin programul prima masina.
Chiar dacă nu o să ajungi în acest caz, este bine de ştiut încă de la început ce se poate întâmpla dacă nu vei mai plăti ratele:
a. Instituţia financiară va primi cei 50% fond de garantare din partea statului;
b. Statul şi instituţia financiară vor recurge la executarea silită pentru a-şi recupera din datorii.
Ce pot să te asigur este faptul că Banca şi statul cu siguranţă îşi vor recupera banii, iar tu vei rămâne fără maşină.
7. 2 articole utile pentru şoferi
După ce toate procedurile de cumpărare se vor termina, va trebui să începi să înmatriculezi maşina.
Uite aici un ghid în înmatriculare care să te ajute în acest proces -> Ghid inmatriculare auto.
Un alt articol pe care ţi-l recomand este legat de consumul de benzină. Află AICI cum poţi consuma mai puţin indiferent ce maşină ai.
Atât legat de programul Prima Masina. Sper că ţi-a fost de folos ghidul.
Dacă mai ai completări, le aştept cu drag print-un comentariu mai jos.
Spor la condus!