De curând mi-am cumpărat o maşină şi am început să mă lupt cu tot procesul de inmatriculare auto.
Pe lângă faptul că acest proces este unul dintre cele mai procedurale si birocratice procese, nu prea am găsit deloc un ghid complet pentru inmatriculare auto.
Am tot căutat resurse de pe internet însă nu am găsit nimic complet şi relativ nou în această direcţie.
O dată cu asta, mai mulţi prieteni au încercat să-şi înmatriculeze maşinile şi au dat din nou de această problemă.
M-am decis să scriu acest ghid neavând experienţă profesională în acest domeniu însă având experienţă practică. Este procesul prin care eu am trecut să-mi înmatriculez maşina şi pe mine personal m-ar fi ajutat foarte mult dacă aveam un astfel de ghid.
Dacă ai întrebări legate de acest ghid, mi le poţi lăsa printr-un comentariu şi voi încerca să răspund la ele în funcţie de cât de grele sunt.
Ghidul se potriveşte persoanelor care şi-au adus o maşină din străinătate sau au cumpărat o maşină printr-un intermediar.
Pentru alte cazuri, te sfătuiesc să urmărească paşii şi să trănspui acest ghid în situaţia cu care te confrunţi.
Ghid inmatriculare auto. Acte si Taxe pentru inmatriculare auto
1. Contractele necesare
Înainte să începi să mergi la RAR sau să-ţi iei maşina în evidenţă trebuie să te asiguri că ai toate contractele care să ateste vânzarea autovehicului.
În cazul în care ai cumpărat tu maşina din stăinătate ai nevoie doar de contractul de vânzare cumpărare dintre tine şi vânzător.
În cazul în care ai cumpărat maşina de la un intermediar ai nevoie de contractul dintre tine şi intermediar şi de cel dintre intermediar şi primul proprietar.
De Ştiut! În caz că eşti tânăr (20-25 ani) te sfătuiesc să înmatriculezi maşina pe numele părinţilor sau a unei persoane care are peste 30 de ani. Suma de bani pe care va trebui să o plăteşti pentru asigurare este mult prea mare (ex. minim 600 de lei pentru 6 luni la o maşina cu motor de 1.6)
2. Obţinerea Certificatului de Autenticitate şi a Carţii de identitate a maşinii
Acest proces de inmatriculare auto se realizează la RAR (Registru Autonom Român) din cadrul judeţului tău.
Cu ajutorul acestor acte te vei prezenta la primărie localităţii dvs. sau fisc (în funcţie de localitate) unde se ia maşina în evidenţă şi se plăteşte impozitul.
O dată cu aceste cereri va trebui să faci şi ITP-ul la maşină (inspecţia tehnică periodică). Inspecţia o poţi face direct la RAR sau separat în alte service-uri. În cazul în care ITP-ul nu se face la RAR va trebui să prezinţi dovada ITP în termenul de valabilitate o dată cu actele de mai jos.
Actele pe care trebuie să le prezinţi la RAR pentru a obţine aceste documente sunt:
- cerere solicitare activităţi R.A.R. – este o cerere tip pe care o primiţi de la RAR pentru a solicita o programare.
- act de identitate solicitant;
- cartea de identitate a vehiculului (cea pe care o primiţi de la vânzător – este scrisă în limba din ţara de provenienţă)
Alte Observaţii:
- În cazul în care nu ai cumpărat maşina, pentru protecţia banilor tăi, ai putea face această inspecţie tehnică înainte de a o achita pentru a vedea ce fel ce probleme are maşina;
- Costul acestei activităţi este de aproximativ 100 de euro (ITP + verificările seriilor de motor, etc);
- Verfică cu atenţie actele obţinute de la RAR. De multe ori se întâmplă să fie trecute date greşite din neatenţie.
- Certificatul de Autenticitate este valabil doar 60 de zile. Dacă se depăşeşte, va trebui să plăteşti o taxă de aproximativ 150 de lei pentru a realiza din nou verificarea seriilor.
3. Trecerea pe nume a autovehicului
Acest proces din demersul de inmatriculare auto se realizează la Fisc (ANAF) sau la Primărie (în funcţie de localitate).
Dacă stai într-o comună va trebui să mergi la primărie, dacă stai într-un oraş mai mare procesul se realizează la unul din ghişeele Finanţelor Publice.
Actele necesare pentru acestă activitate sunt:
- Contract de vânzare – cumpărare / factură/ chitanţă vamală (copie + traducere legalizată ) – după caz;
- Certificat de atestare fiscală – în cazul în care maşina a fost cumpărată printr-un intermediar. Certificatul de atestare fiscală trebuie să fie obţinut de acesta pe numele lui.
- Cartea de identitate a autoturismului (primită de la RAR);
- Fişa de înmatriculare – AICI ai un model;
- Declaraţie tip – o primeşti la ghişeu.
- Carte de Identitate.
Taxa pe care trebui să o plăteşti este de aproximatvi 60 de lei. S-ar putea să difere de la un judeţ la altul.
4. Plata taxei de mediu
Este acel pas din inmatriculare auto cel mai dificil pentru noi deoarece trebuie să plătim o sumă destul de mare de bani.
Dacă vrei să vezi cât te va costa taxa de mediu găseşti AICI un calculator de taxă de mediu oferit de ANAF.
Actele necesare pentru a înainte o cerere de calcul a taxei de mediu sunt:
- 2 cereri tip obţinute de la ghişeu;
- copia actului de identitate;
- copie carte de identitate autovehicul (C.I.V.);
- copie document de inmatriculare străin, din care să rezulte data primei înmatriculari în străinătate şi traducerea acestora în limba română;
- Copie documente achiziţie (factură, contract de vânzare-cumpărare) si traducerea în limba română. În cazul în care ai cumpărat maşină de la un intermediar îţi trebuie ambele contracte: Între el şi primul proprietar şi între tine şi intermediar.
- Timbru fiscal de la poştă – 2 lei.
Cerere o vei primi în 2-3 zile lucrătoare iar după va trebui să mergi la trezorerie să plăteşti taxa de mediu. Cu greu dar trebuie 🙂
5. Ultimul Pas! Contactul cu poliţia!
Înainte de a-ţi pregăti toate actele şi să mergi la poliţie trebuie să-ţi faci o asigurare pe minim 6 luni.
Datorită noii legi a asigurărilor, costul asigurării este destul de mare pentru un tânar şi relativ mic pentru un om de peste 30 de ani. Asigurare nu se mai face doar pe maşină ci şi pe şofer. Cu cât eşti mai tânar şi mai ne-experimentat vei plăti mai mult.
Pentru asta ţi-am sugerat încă de la început să-ţi înmatriculezi maşina pe numele unui părinte.
Găseşti AICI (de la RCA-ieftine) sau AICI (de la eMAG) calculatoare care te vor ajuta să-ţi calculezi asigurarea şi chiar să o cumperi online fără prea multe bătăi de cap. Din câte ştiu, pe RCA-Ieftin.ro şi pe eMAG.ro sunt locurile unde găseşti cele mai ieftine asigurări RCA din România.
-> Recomandare RCA. Cel mai ieftin RCA din România. Pentru calculare asigurare click AICI.
Urmează realizarea dosarului de inmatriculare auto care trebuie să cuprindă următoarele acte:
- Cererea tip – o primeşti la ghişeu;
- Cartea de identitate a autovehiculului (primită la RAR) + copie xerox;
- Fişa de înmatriculare, cu viza agenţiei fiscale (primită de la primărie sau de la Finanţele Publice)
- Actul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare) + copie xerox;
- Documentele de înmatriculare străine şi traduceri legalizate ale acestora;
- Plăcile cu nr. de înmatriculare străin (în cazul în care le ai) sau o Declaraţie pe propria răspundere că maşina a venit în ţară pe platformă);
- Certificatul de autenticitate – R.A.R (cu excepţia vehiculelor noi) (primit la RAR);
- Inspecţia tehnică periodică (primit la RAR sau de unde s-a făcut ITP-ul)
- Copie după poliţa de asigurare obligatorie;
- Copie sau Original Certificat de atestare fiscală folosit şi la trecerea pe nume a autovehicului;
- Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule achitată la Administraţia Finanţelor Publice (chitanţa şi toate actele primite de la ANAF care atestă plata taxei de mediu) + 2 copii xerox a chitanţei;
- Taxa de înmatriculare auto (chitanţa pe care o primeşti de la Primărie sau de la Finanţele Publice atunci când maşina este trecută pe nume);
- Contravaloare certificat de înmatriculare – plata se realizează la CEC şi este de aproximativ 30 de lei;
- Actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei, după caz + copie xerox;
Dacă vrei numere preferenţiale, va trebui să plăteşti 80 de lei şi să-i spui persoanei de la ghişeu numărul preferat. Recomandat este să mergi la poliţie cu mai multe idei deoarece multe numere sunt luate şi nu vei avea timp să te gândeşti la altele în timp ce vorbeşti cu domnul de la ghişeu.
După ce este acceptat dosarul, în maxim 1 zi vei primi plăcuţele şi o dovadă că poţi circula cu maşina până vei primi talonul.
Talonul îl vei primi în 7-10 zile prin poştă. Să-ţi verifici cutia poştală în fiecare zi! După ce vei primi talonul, dovada primită de la poliţie nu mai este valabilă.
Urmează acum să-ţi cumperi rovinietă şi să circuli pe drumurile patriei. Dacă nu ştiai, îţi poţi cumpăra rovinieta şi online. Roviniete.ro este unul dintre cele mai bune website-uri de unde îţi poţi cumpăra roviniete online.
Acesta este ghidul de inmatriculare auto pe care eu personal mi-l doream să-l am atunci când mi-am cumpărat maşina.
În cazul în care nu doreşti să pierzi timpul cu drumurile, cozile şi birocraţia unei înmatriculări, poţi apela la serviciile de inmatriculari auto ale unei firme specializate. Pe lângă faptul că firma te poate reprezenta la toate instituţiile statului (practic se ocupă de tot, doar laşi actele iniţiale şi le iei înapoi când e gata înmatricularea), beneficiezi şi de consultanţă gratuită ce te poate salva în cazul în care eşti pe cale să cumperi o maşină ce nu are actele tocmai în regulă.
Dacă crezi că mai trebuie adăugat ceva la acest ghid îmi poţi lăsa un comentariu puţin mai jos.
Nu mai rămâne decât să-ţi spun drum bun şi la cât mai puţine evenimente neplăcute.
Recomandări de asigurări RCA:
-> Recomandare RCA. Cel mai ieftin RCA din România. Pentru calculare asigurare click AICI.