Leasing Operational – Ce este leasingul operational

Un leasing operațional este un contract care permite utilizarea unui activ, dar nu transmite drepturi de proprietate asupra activului. Leasingul operațional este contabilizat ca finanțare din afara bilanțului – ceea ce înseamnă că un activ închiriat și datoriile asociate ale plăților viitoare de chirie nu sunt incluse în bilanțul unei companii, pentru a menține raportul dintre datorii și capitaluri proprii.

Pentru a fi clasificat drept contract de leasing operațional, contractul de închiriere trebuie să îndeplinească anumite cerințe în conformitate cu principiile contabile general acceptate care îl scutesc de la înregistrarea ca contract de leasing de financiar. 

De obicei, activele care sunt închiriate în condiții de leasing operational includ proprietățile imobiliare, aeronavele și echipamentele cu o durată de viață lungă, precum vehicule, echipamente de birou și utilaje specifice industriei. 

Un leasing operațional este tratat ca o închiriere. Plățile de leasing sunt considerate cheltuieli de exploatare. Activele care sunt închiriate nu sunt înregistrate în bilanțul companiei, acestea sunt cheltuite pe contul de profit.

Deci, acestea afectează atât venitul operațional, cât și venitul net. 

Spre deosebire de un contract de leasing financiar, la sfârșitul contractului de leasing operațional, titlul asupra activului nu trece către utilizator.

În consecință, la finalul unui contract de leasing operațional, utilizatorul are mai multe opțiuni: returnarea echipamentului, reînnoirea contractului de închiriere, achiziționarea echipamentului. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.