Leasing financiar – Ce este leansingul financiar

Un contract de leasing financiar (cunoscut și sub denumirea de leasing de capital sau de leasing de vânzări) este un tip de leasing în care o societate financiară este de obicei proprietarul legal al activului pe durata contractului de leasing, în timp ce utilizatorul nu are doar controlul operațional asupra activului, dar are, de asemenea, o parte din riscurile economice și randamentul obținut din modificarea evaluării activului de bază.

Un astfel de leasing este un contract care dă dreptul utlizatorului la folosință temporară a unui activ și are caracteristicile economice ale dreptului de proprietate în scopuri contabile.

În esență, un contract de leasing financiar este considerat o achiziție a unui activ, în timp ce un contract de leasing operațional este gestionat ca un leasing adevărat în conformitate cu principiile contabile general acceptate.

La sfârșitul contractului de leasing financiar, utilizatorul devine proprietarul activului din contract. Din acest motiv, decizia de leasing poate avea mai multe beneficii financiare decât cumpărarea efectivă. 

Întrucât un leasing financiar este capitalizat, atât activele cât și pasivele din bilanț cresc.

În consecință, capitalul de lucru rămâne același, dar raportul datorii / capitaluri proprii crește, creând un efect de levier suplimentar. 

Cheltuielile de leasing financiar sunt alocate între cheltuieli cu dobânzi și valoarea principală, asemănător unei obligațiuni sau împrumuturi, prin urmare, într-o situație a fluxurilor de numerar, o parte din plățile de leasing sunt raportate în cadrul fluxului de numerar operațional, dar o parte în cadrul fluxului de numerar finanțat. Prin urmare, fluxul de numerar operațional crește.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.