Cheltuielile de exploatare sunt costuri pe care o companie le suportă prin operațiunile sale normale de afaceri.
Acestea includ chiria, echipamentele, costurile de inventar, marketing, salarizare, asigurare, costuri de treaptă și fonduri alocate pentru cercetare și dezvoltare, cheltuieli administrative.
Una dintre responsabilitățile obișnuite cu care trebuie să se confrunte conducerea este determinarea modului de a reduce cheltuielile de exploatare fără a afecta semnificativ capacitatea unei firme de a concura cu concurenții săi.
Cheltuielile de exploatare sunt necesare și inevitabile pentru majoritatea întreprinderilor. Unele firme reduc cu succes cheltuielile de exploatare pentru a obține un avantaj competitiv și pentru a crește câștigurile.
Cu toate acestea, reducerea cheltuielilor de exploatare poate compromite, de asemenea, integritatea și calitatea operațiunilor. Găsirea echilibrului potrivit poate fi dificilă, dar poate aduce recompense semnificative.
O creștere a cheltuielilor de exploatare înseamnă un profit mai mic pentru o afacere.
Adesea, cheltuielile de exploatare primesc cel mai mult control din partea unei companii, deoarece aceste tipuri de costuri pot fi mai puțin fixate decât cheltuielile nefuncționale, costurile de fabricație și cheltuielile de capital.
Unele costuri legate de finanțare pot fi excluse din definiția cheltuielilor de exploatare, pe motiv că nu sunt generate de operațiunile în curs de desfășurare ale unei afaceri: comisioanele de auditor, comisioanele bancare, costurile de plasare a datoriei și cheltuielile cu dobânzile.