Venitul operațional este o cifră contabilă care măsoară valoarea profitului realizat din operațiunile unei afaceri, după deducerea cheltuielilor de exploatare, cum ar fi salariile, amortizarea și costul bunurilor vândute.
Este o măsurătoare care arată cât din veniturile unei companii vor deveni în cele din urmă profit și este similar cu câștigurile unei companii înainte de dobânzi și impozite. Mai este denumit și profitul operațional sau profitul recurent.
Analiza veniturilor operaționale este utilă pentru investitori, deoarece nu include impozite și alte elemente unice care ar putea obține profit sau venituri nete.
O companie care generează o cantitate din ce în ce mai mare de venituri din exploatare este considerată favorabilă deoarece înseamnă că conducerea companiei generează mai multe venituri în timp ce controlează cheltuielile, costurile de producție și cheltuielile generale.
Matematic vorbind, venitul operational este egal cu venitul total minus cheltuielile de exploatare.
Cheltuielile de exploatare includ cheltuielile de vânzare, generale și administrative, amortizarea și alte cheltuieli de exploatare. Venitul operațional exclude elemente precum investițiile în alte firme (venituri care nu operează), impozitele și cheltuielile cu dobânzile.
În plus, articolele nerecurente, cum ar fi numerarul plătit pentru o soluționare a procesului, nu sunt incluse. Venitul operațional este necesar pentru calcularea marjei de operare, care descrie eficiența operațională a companiei.
Este important de reținut că venitul operațional este diferit de venitul net, precum și de profitul brut. Venitul operațional include mai multe elemente de cheltuieli decât profitul brut, care include în principal costurile de producție