Independenta financiara pe bune

Articol scris de Valentin Nedelcu, iniţiator al programului Programul de 12 săptămâni: Succes in finanțe personale si investiții despre care vei afla la finalul articolului.

“Convinge-ma ca acest concept de independenta financaira nu este un bullshit! Tot aud ca, daca economisesc bani si ii pun la treaba, cu ajutorul dobanzii compuse voi ajunge independent financiar. Fac acest lucru de cativa ani, pun ceva bani la banca in fiecare luna si primesc o dobanda, intr-adevar, dar simt ca in ritmul acesta nu voi ajunge niciodata independent financiar”.

Cu aceste intrebari am fost intampinat de un vechi prieten cu care nu ma mai vazusem de mult timp. Imi urmarea de ceva vreme activitatea pe blog, articolele despre investitii si indepednenta financiara, insa, in mintea lui, lucrurile nu se legau. Asa ca am avut o discutie cat se poate de deschisa si sincera, in care i-am raspuns la toate intrebarile.

Mai jos, raspunsurile mele, necosmetizate, ca pentru un prieten:

“Cum adica independent financiar? Adica nu mai trebuie sa muncesc si am bani sa imi platesc toate lucrurile de care am nevoie?”

Da, sa iti asiguri toate nevoile standardului tau de viata actual, fara a mai fi nevoit sa muncesti pentru bani. Practic, veniturile pasive iti vor acoperi toate nevoile financiare. Veniturile pasive pot veni din chirii, dividende, drepturi de autor, dobanzi si alte surse similare.

Exista si o formula care cuantifica nivelul de independenta financiara: Portofoliul de investitii = 25 X cheltuielile tale anuale. Cu alte cuvinte, daca ai nevoie de 20,000 EUR pe an, vei ajunge independent financiar atunci cand Portofoliul tau de investitii va ajunge la 400,000 EUR (proprietati, actiuni, obligatiuni etc.)

“Ce? Acum sunt dependent financiar daca ma duc la un job? Eu fac oricum ce vreau cu banii mei.

Da, faci ce vrei cu banii tai, insa independenta financiara este despre a face ce vrei cu timpul tau, nu cu banii tai. Poti face ce vrei cu timpul tau acum?

“Inseamna ca o sa fiu bogat?”

Termenul de bogat nu este definit unitar. Definitia acestui termen este personala si nu pot sa raspund eu la aceasta intrebare in locul tau. Dupa cum spuneam, independenta financiara este in primul rand despre timp liber, nu despre masini scumpe si vile cu piscine.

Nu vei fi neaparat bogat ,insa cel mai probabil vei fi prosper si liber sa faci ce vrei cu timpul tau.

“Banii se inmultesc repede? Ca la banca nu se inmultesc repede. Eu as vrea ca eu sa pun 200 de lei luna asta si luna viitoare sa am 400 de lei.”

In investitii, te poti astepta la randamente rezonabile de 7-10% pe an.

Marea majoritate a “investitiilor” care promit randamente astronomice (zeci de procente pe an) sunt, de fapt, fraude.

Exceptiile, cum a fost bitcoin, sunt foarte rare si au si un revers al medaliei. Daca nu prinzi trenul mai la inceput si intri in astfel de tranzactii cand sunt deja populare, risti sa iti pierzi toti banii sau o mare parte din ei.

Modalitatea prin care poti face bani multi intr-un termen scurt este prin antreprenoriat. Este cea mai rapida cale, dar cu riscuri pe masura.

Cazul ideal, daca iti iese:

Fii capabil!!!!! + Porneste-ti o afacere si fa-o sa mearga + Investeste o parte din profit in investitii care produc venit pasiv. In acest fel poti ajunge independent financiar in cativa ani (3-7 ani). Insa mai putin de 1 din 10 oameni care incearca aceasta metoda reuseste.

Cazul rapid:

Fii educat!!!! + Afacere si/sau job care sa iti asigure venituri in crestere + economisire de peste 50% din venit + investitii active in timpul liber (tranzactii active pe bursa, tranzactii active pe imobiliare etc.) + investitii pasive.

In acest fel, daca te educi foarte mult pe partea de investitii, fie ca faci fix and flip pe imobiliare, trading pe bursa sau un side hustle care sa produca in plus fata de sursa de venit de baza, ai sansa, cu foarte multa munca, sa ajungi independent financiar in 7-15 ani.

Cazul cu sansele cele mai mari de reusita:

Fii disciplinat!!!! + Joburi din ce in ce mai bine platite + economisire constanta de cel putin 50% din venit + investitii pasive. Sansele de reusita sunt foarte mari (matematic, ar trebui sa tinda spre 100%). Ca durata, iti va lua intre 15-25 de ani.

Cazul lent:

Fii rabdator si constant!!!! + Job obisnuit + economisire constanta de 10%-30% din venit + investitii pasive. Cu rabdare si constanta poti ajunge independent financiar, insa iti va lua foarte mult timp: 25-35 de ani.

“Pai cand voi deveni independent financiar? La 60 de ani, cand ies la pensie oricum? Eu vreau acum, cat sunt tanar.”

Nu si daca alegi calea ideala, rapida sau cu cele mai mari sanse de reusita.

Chiar daca alegi calea lenta, tot este foarte posibil sa ajungi la “pensionare” cu 10 ani inaintea celor care nu abordeaza nicio cale. Sunt 10 ani de libertate in plus pentru tine.

“Ce presupune? Ce sa fac? M-am uitat pe bursa si nu am inteles nimic din graficele alea.”

Educatie! Planificare! Constanta!

Simplu!

Am dat deja un exemplu extrem de simplu in articolul Investitii profitabile pentru oameni ocupati.

Bineinteles ca sunt o serie de cunostinte si abilitati pe care este nevoie sa ti le insusesti pentru a ajunge independent financiar. Orice este bun, necesita timp si efort.

Surprinzator insa, aceste cunostinte si abilitati sunt mai accesibile decat par.

Stiu ca par intimidante, dar in realitate sunt mult mai simple decat par.

Poţi învăţa aceste noţiuni la în cadrul Programului de 12 saptamani: Succes in finante personale si investitii.

Acoperim intreaga gama, de la cresterea veniturilor active, la economisire si mai ales investitii.

Programul de 12 săptămâni: Cum să ai succes în finanţe personale şi investiţii!

Maine, 15 februarie, este ultima zi in care te mai poti inscrie in Program.

Folosește codul Laurentiu” pentru a obține o reducere de 500 de lei pentru oricare dintre variantele Programului. Promoția este valabila pana maine.

Daca iti doresti sa pornesti pe drumul independentei financiare, te invitam cu drag la aceasta noua editie si iti vom oferi tot sprijinul nostru pentru a porni pe acest frumos drum al independentei financiare.

Articol scris de Valentin Nedelcu, fondator stiintabanilor.ro

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.