In ultimii ani, independenta financiara a ajuns in topul obiectivelor personale pentru tot mai multi oameni si acest lucru nu ma mira deloc.
In lista obiectivelor personale gasim relatii fericite, sanatate de fier, calatorii, hobby-uri, timp petrecut cu familia, timp liber, experiente de toate felurile si … independenta financiara.
De ce independenta financiara?
Ce ar putea sa te sustina mai mult, in atingerea celorlalte obiective personale, decat independenta financiara, adica sa iti vina banii necesari standardului tau de viata din venituri pasive, fara sa mai fii nevoit sa muncesti pentru ei?
Practic, munca devine optionala. Vei munci ce iti place si cat timp iti place. Mult mai bine decat munca timp de 40 de ore pe saptamana si eventual intr-un loc care nu iti place neaparat, dar iti plateste facturile.
Independenta financiara = TIMP, ENERGIE, SIGURANTA si LIBERTATE.
Cum poti obtine independenta financiara?
Sunt mai multe metode (si ma refer la cele legale), insa voi vorbi aici doar de 3 cele mai importante:
1. Antreprenoriatul
Cel mai sexy si cel mai dorit de oameni.
De ce?
Pentru ca poate asigura o crestere exponentiala rapida.
Practic, in niciun alt domeniu de activitate nu poti ajunge de la zero la milioane de EUR in 2-3 ani.
Partea mai putin placuta?
Durerea procesului. Ai nevoie de o toleranta la risc fantastica, o toleranta la durere fantastica si sacrificii personale mari, la inceput de drum.
In acelasi timp, gradul de esec este destul de mare, 9 din 10 start-up-uri esueaza.
In al doilea rand, dupa ridicarea business-ului urmeaza un al doilea pas, care din nou se dovedeste dificil – delegarea conducerii businessului spre alte persoane.
Practic, pentru a ajunge independent financiar, tu va trebui sa renunti la conducerea efectiva a businessului si sa delegi managementul unei alte persoane care sa iti apere interesele. Doar astfel vei ajunge cu adevarat independent si te vei putea detasa de businessul tau.
Acest proces poate dura de la minimum 5-6 ani pana la… niciodata.
2. Sa ajungi o somitate in domeniul tau de activitate
Un artist de renume, un sportiv de performanta ajuns in top, un specialist de top intr-un domeniu, o celebritate.
Practic, vei fi platit regeste de altii, doar pentru ca vor sa se asocieze cu numele tau.
Nu este o independenta financiara clasica, pentru ca inca vei fi nevoit sa fii prezent in anumite locuri, insa efortul tau va fi mult mai mic.
Pentru a ajunge la acest nivel, ai nevoie de o cariera incredibila si vorbim aici de minimum 20 de ani de pregatire si performanta. De cele mai multe ori vorbim insa de cariere de 30-40 de ani in domeniu.
In al doilea rand, fiind vorba de domenii unde tu trebuie sa ajungi top of the top, vorbim de concurenta cu altii. Deci gradul de esec este mult mai mare. Probabil vorbim de maximum 1% dintr-un anumit domeniu de activitate.
3. Investitiile
Si ajungem si la cea mai usoara si sigura metoda de a ajunge independent financiar – investitiile.
De ce cea mai usoara?
Gradul de cunostinte, efortul personal si sacrificiul personal sunt incomparabil mai mici decat in cazul antreprenoriatului sau atingerii nivelului de somitate intr-un anumit domeniu.
De ce cea mai sigura?
Pentru ca gradul de succes in investitii, daca sunt facute cu cap, este mult mai mare decat in antreprenoriat si inzecit mai mare decat in ajungerea in varful piramidei trofice pe un anumit domeniu.
Gradul de succes? Daca lumea nu se termina pe timpul vietii noastre, avem spre 100% grad de succes.
In cat timp: de la 10 la 40 de ani, depinzand de o serie de factori; in principal, de suma lunara pe care esti dispus sa o investesti.
In plus, nu concurezi cu nimeni, decat cu propria frica si lacomie.
Despre ce fel de investitii vorbesc?
In primul rand voi spune despre ce investitii nu vorbesc: nu despre cele speculative, nu despre cele in care ti se ofera tot felul de “oportunitati speciale”, nu despre forex, derivate si alte instrumente cu levier care iti pot matura toti banii intr-o secunda de neatentie.
Vorbesc despre investitii clasice in actiuni, obligatiuni si imobiliare.
Vorbesc despre investitii in instrumente diversificate care reduc riscul de a pierde pe termen lung.
Vorbesc despre investitii pasive care iti consuma chiar si mai putin de 1 ora pe saptamana.
Nimic complicat. Si totusi, in Romania aproape nimeni nu o face.
Ma intreb de ce.
Potrivit unui studiu realizat de Standard & Poor’s, Romania se afla pe locul 124/ 143 la nivelul de educatie financiara, sub tari ca Pakistan sau Rwanda.
Sa fie aceasta explicatia?
Sa dau un exemplu:
Investitiile in indicele bursei americane SP500, cele mai importante 500 de companii americane listate la bursa (printre care Coca Cola, Microsoft, Facebook, Google, Amazon etc.)
Randament in USD in ultimii 60 de ani: 9.6% anualizat.
La o investitie de 100 USD lunar, timp de 30 de ani:
Profit 171,641 USD la sume totale economisite de 35,000 USD.
Mult, putin?
La 100 USD pe luna este ceva, la 500 USD pe luna este SI MAI ceva:
Dar…
Inflatia? 1 milion USD nu vor mai insemna mare lucru in 30 de ani.
Randamentul de 9.6% anualizat a fost realizat pe un mediu de inflatie medie in USD de 3%, deci randamentul net de inflatie a fost de 6.6%. Deci a crescut exponential si numarul dolarilor, dar si valoarea totala a acestora.
30 de ani e mult
Peste 30 de ani ti se vor parea putini … cei 30 de ani din urma. Gandeste-te ce faceai acum 5 ani, 10 ani, 15 ani sau 20 de ani. Nu ti-ar fi placut sa fi decis atunci sa incepi sa investesti?
Economiseste mai mult si vezi cum si numarul de ani scade.
Este riscant, actiunile mai si scad…
Corect, pe termen scurt mai si scad, insa istoria ne arata ca pe termen lung cresc.
In al doilea rand, trebuie sa iti faci o alocare corecta a investitiilor pe mai multe clase de active, astfel te protejezi de variatiile mari ale actiunilor, pe termen scurt.
Nu pot economisi..
In acest caz, daca nu gasesti solutii, te vei baza doar pe pensia de la stat, cat va fi ea.
Invata sa investesti
Chiar daca alegi calea antreprenorului, tot va fi nevoie sa investesti, pentru a nu depinde de o singura sursa de venit (businessul tau);
Chiar daca alegi calea expertului, tot va trebui sa inveti sa investesti, pentru a nu depinde doar de reputatia ta, care poate sa dispara intr-o clipa sau sa devina irelevanta.
Si orice alta cale ai alege (angajat, intraprenor, freelancer etc.), tot va trebui sa inveti sa investesti.
Pentru ca daca nu inveti sa faci banii sa munceasca pentru tine in timp ce dormi, vei munci pana la finalul vietii si poate nu iti doresti asta.
Pe 23-24 Noiembrie, la Bucureşti, te invit să participi la Cursul de investiţii la Bursă şi alte instrumente financiare organizat de Valentin şi Dan. Este, cel mai probabil, singurul curs din România adresat începătorilor care vor să obţină profit din investiţiile pe pieţele de capital. Există mai multe pachete, dar costul minim este de 590 lei, în care vei avea acces la curs ceea ce este cel mai important. Detalii găseşti AICI.
Numele meu este Valentin Nedelcu si sunt fondatorul blogului de independenta financiara stiintabanilor.ro, investitor pe pietele de capital de 14 ani, consultant fiscal acreditat si coach & trainer financiar.
Dupa cum vezi, procesul este de durata, asa ca porneste pe drumul spre independenta ta financiara cat mai devreme.
Numai bine!
Valentin
Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii si analize personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.