Cand suntem mici, avem nevoie de ajutorul parintilor pe toate planurile. Insa, pe masura ce ne maturizam, ne dorim sa ne dezlipim de suportul acestora si sa invatam sa ne descurcam singuri. Toti vrem sa fim independenti, atat din punct de vedere emotional, dar si financiar.
Si da, probabil ca ar fi ideal sa si lucram profitand de o anumita independenta. Poate nu mai doresti sa asculti mereu de ce iti ordona seful, fiindca ai vrea sa faci ceea ce iti place, nu ceea ce trebuie sa faci. La fel si in privinta veniturilor.
Deschiderea unei afaceri ti-ar putea permite sa te bucuri de independenta mult dorita, fiindca ai avea posibilitatea sa lucrezi cu placere si sa si castigi poate chiar mai mult decat in cazul unui job cu venit fix.
Antreprenoriatul este in stransa legatura cu dezvoltarea personala. Te invata sa fii responsabil de alegerile si rezultatele tale, dar si independent, cum am mentionat deja, in ceea ce priveste situatia ta materiala si decizionala.
Te provoaca sa iei atitudinea necesara in prinvinta acestor importante parti din viata ta, asa ca daca ai aceasta posibilitate, nu ezita sa tai ‘cordonul ombilical’ si sa te dedici unei afaceri proprii. Ca o paranteza, am citit aici un articol despre cati bani ai nevoie pentru a incepe o afacere.
Cat timp aveai un job, beneficiai de o zona de comfort, de cineva care avea grija de tine, care se asigura ca esti platit, indiferent de schimbarile in ceea ce priveste economia tarii sau daca afacerile merg bine sau nu si daca clientii au platit sau nu la timp. Probabil nici nu te-ai gandit la lucrurile acestea pana acum, fiindca nu era treaba ta si nu te interesa.
Da, iti doreai o marire de salariu sau alte beneficii, dar nu te-ai pus niciodata in locul celui care trebuie sa ia deciziile si sa gestioneze in asa fel afacerea incat sa mearga bine ca toata lumea sa fie multumita, atat partenerii, dar si angajatii. Odata ce iesi din zona de comfort, vei descoperi ca nu e chiar asa usor cum pare sa fii leader-ul unei afaceri. Insa, poate fi un lucru care iti poate aduce multe satisfactii.
Gandeste-te ca daca ai reusi sa fii la conducerea unei companii si te-ai descurca, chiar daca ar necesita un plus de efort, la sfarsitul zilei ai fi multumit de ceea ce ai realizat prin forte proprii, fara ajutorul nimanui. Te-ai bucurat deci, de toate avantajele de a fi independent.
Sa fii independent inseamna sa te trezesti intr-o lume plina de oportunitati, dar si de responsabilitati. Momentul in care te decizi sa incepi o afacere reprezinta o piatra de incercare pentru a te cunoaste mai bine, pentru a descoperi de ce esti capabil si pentru a te valorifica.
E un pas esential in dezvoltarea ta personala, dar si profesionala ca si individualitate. Poti lua toate deciziile, cu privire la angajati, furnizori, colaboratori, clienti sau la planul de afaceri. Fii atent insa, o schimbare brusca te poate lua prin surprindere si daca nu ai putina responsabilitate, vei alege gresit in toate privintele.
Asa ca nu te culca pe lauri, analizeaza toate elementele afacerii tale in mod eficient, pentru a nu fi dezamagit.
Nu e chiar asa simplu precum crede toata lumea. Nu exista o reteta sau o formula secreta pentru a deveni independent din punct de vedere financiar. Intrebarea cea mai importanta pe care trebuie sa ti-o pui este cum de mult iti doresti asta.
De unde sa incepi si ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a ajunge sa fii independent?
Nu mai conta pe parerea altora.
Poate e cel mai mare pas in a deveni independent. E important sa nu iti pese de ce cred ceilalti, pur si simplu. Nu te mai ingrijora in privinta lor sau a ceea ce spun despre tine.
Sunt deciziile tale proprii, nu ale altcuiva. Daca vei continua sa te gandesti la ce-ar spune altii daca, vei pierde timp pretios, cand ai putea foarte bine sa incepi sa te dedici chiar in acest moment lucrurilor pe care vrei sa le faci, fara sa conteze ce spun altii.
Motiveaza-te!
Gandeste-te la realizarile pe care le-ai putea obtine sau la ce avantaje ai avea daca devii independent si alegi sa fii pe cont propriu. In afara de aspectul financiar, mai exista si alte tipuri de avantaje de care poti profita.
E de asemenea important sa nu te subestimezi si sa pornesti la drum optimist, cu gandul ca sigur va trebui sa te descurci cumva. Si nu uita, oricare ar fi obiectivul tau, trebuie sa ti-l doresti pentru tine, nu ca sa-i impresionezi pe altii!
Iar pentru a deveni independent din punct de vedere financiar, ceea ce fiecare dintre noi ne dorim in special, e necesar sa ai in vedere cativa pasi de inceput:
Taie din cheltuieli!
Pana vei ajunge sa devii profitabil pe cont propriu, e bine sa reduci cat poti de mult din cheltuieli. Asa ca tot ceea ce nu iti este neaparat necesar sau consideri ca un lux va trebui sa fie taiat de pe lista. Asa vei reusi sa supravietuiesti la inceput. Cand vei reusi sa faci destui bani incat sa iti permiti orice, vei aprecia efortul depus initial.
Investeste doar in lucruri care iti fac placere
Indiferent ca e vorba sa investesti bani, timp sau orice altceva, e important sa te asiguri ca vei intreprinde o activitate care iti place, nu care iti pare ca o corvoada. E inutil sa pierzi timp si bani pe ceva pentru care nu ai niciun interes, fiindca in final nu iti vei indeplini scopul.
Atat a fost ce am vrut sa va transmit in legatura cu acest subiect.
Va doresc mult succes in drumul vostru catre independenta financiara.
Autorul acestui articol este Stroe Daniel, nu foarte cunoscut in lumea online dar pasionat de educatia financiara. A scris articole interesante pe mai multe bloguri iar acum a venit randul acestui blog sa ii gazduiasca cuvintele