ETF – Ce Inseamna

ETF sau Exchange Traded Fund sau fond tranzactionat la bursă reprezintă o colecție diversificată de active care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile.

Ele iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici și mărfuri. ETF-urile acoperă uneori un segment al pieței sau reflectă un indice, astfel încât deținerile lor ar putea fi descompuse în diferite acțiuni, cu ponderi specifice.

Un ETF oferă posibilitatea de a cumpăra și de a vinde un coș de active fără a fi necesar să se cumpere toate componentele în mod individual. Furnizorul de ETF deține activele suport, construiește un fond care urmărește performanțele acestora și apoi vinde acțiuni la acel fond către investitori.

Spre deosebire de unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net, prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare.

Acest pret indică valoarea de piață a acestuia, care poate fi diferită de cea a activului net unitar, și reprezintă un produs al cererii și ofertei pe piața respectivă.

Spre deosebire de un fond mutual, acesta este cotat la bursă în timp real și urmează pur și simplu evoluția activului suport.

Cu toate acestea, ETF nu este un fond atât de pasiv, deoarece un manager trebuie să reproducă în același timp performanța activului suport.

Deși este un produs financiar puțin complex și nu toate ETF-urile sunt la fel de lichide. Prin urmare, este important să se analizeze lichiditatea activului suport în cauză.

Articol cu mai multe detalii găsești aici: Etf Exchange traded fund

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.