Fonduri mutuale – Tot ce trebuie sa stii daca esti incepator

Auzi, Laurenţiu, ce zici dacă investesc în fonduri mutuale? Nu ştiu prea multe despre ele, dar vreau să investesc.. cam aşa sună o întrebare pe care o primesc destul de des pe email sau pe facebook.

Astăzi vreau să răspund la această întrebare şi să ofer câteva informaţii despre ce înseamnă şi cum poţi să investeşti în fonduri mutuale.

Am mai vorbit câte puţin despre acest tip de investiţii (fonduri mutuale) în articolul Cele 4 tipuri de investiţii administrative în România, însă acum vreau să detaliez mai mult acest tip de investiţii.

Fonduri mutuale – Tot ce trebuie sa stii daca esti incepator

[divider top=”no”]

 1. Ce sunt fondurile mutuale şi cine le administrează?

Fondul mutual este unul dintre cele mai cunoscute vehicul de investiţii administrative care are ca scop atragerea de investitori pentru a investi în titluri de valoare precum: acţiuni, obligaţiuni, instrumente ale pieţei monetare şi active similare.

Un fond mutual este organizat sub forma unei societăţi juridice, administrate de către o societate comercială numită şi societate de administrare, şi care are ca scop atragerea de resurse băneşti pentru a efecuta plasamente în instrumente financiare lichide.

Este una dintre cele mai populare şi mai simple tipuri de investiţii deoarece reprezintă o modalitate simplă de diversificare a portofoliului de investiţii de care ocupă altcineva de administrare.

Dat fiind faptul că fondurile mutuale sunt administrate de către o societate de administrare, aceasta ia deciziile cum trebuie alocaţi banii fondului, plus are grijă de relaţie dintre fond şi investitori. Ea se ocupă şi de evitenţa fiecărui investitor, încasează veniturile, emite şi răscumpără titlurile de participare. Toate aceste servicii sunt taxate cu o serie de comisioane, care se percep asupra venitului realizat şi nu asupra sumei pe care trebuie să o investeşti.

2. Cum se investeste in fonduri mutuale?

A investi în fonduri mutuale seamană foarte mult în a investi în acţiuni sau obligațiuni. Procesul este destul de asemănător, însă apar câteva diferenţe la cât de liberă este piaţa de tranzacţionare.

A investi cu ajutorul unui fond mutual înseamnă a cumpăra titluri de participare, numite şi unităţi de investiţii. Aceste unităţi de investiţii se determină zilnic de către administratorul de fond şi tot de către acesta, sunt făcute public în presă. Dacă la bursa de valori, piaţa este liberă şi directă cu persoanele interesante, în cazul fondurilor mutuale treaba stă puţin diferit.

Fiind un fond administrativ, societatea administrativă va avea grijă să tranzacţioneze în numele tău. Valoarea unei unităţi de investiţii nu se stabileşte nici ea liber, ci se stabileşte într-un mod organizat, ca un raport între activele fondului şi numărul de titluri de participare existente în circulaţie la un moment dat.

3. Care sunt beneficiile fondurilor mutuale?

Fondurile mutuale nu sunt cele mai libere tipuri de investiţii pe care le poţi alege, deoarece nu eşti tu cel care decide încotro se investesc banii, dar nici nu sunt cele mai nesigure de pe piaţă.

Totul depinde de tine, să-ţi alegi un broker sau un consilier de investiţii bun sau să stai tu şi să analizezi care dintre fondurile mutuale sunt cele care ţie ţi se potriveşte cel mai mult.

Printre beneficiile fondurile mutuale pot menţiona:

  • Este un tip de investiţii uşor de gestionat. Avantajul mare îl reprezintă echipa profesionistă care se ocupă de gestionarea fondului pe baza unor analize amănunţite. Acest avantaj te va salva de la mult timp petrecut analizând şi luând decizii.
  • Diversificarea portofoliului – un alt beneficiu pe care ţi-l oferă un fond mutual este partea de diversificare. Dat fiind faptul că un fond mutual plasează investiţiile în diverse titluri, acest lucru scade destul de mult riscurile de a pierde bani.
  • Poţi retrage bani oricând! – nu eşti restricţionat de momentul în care poţi retrage banii. Fondurile mutuale sunt obligate prin lege să rescumpere titlurile emise în momentul în care investitorul doreşte să facă acest lucru. Atenţie: La fiecare retragere se percepe un comision. Dacă retragerea se face până în 12 luni, comisionul poate ajunge la 10%. După această perioadă comision va scădea în funcţie de suma investită.
  • Transparenţă continuă! – conform legilor intrate în vigoare, fondurile trebuie să ofere constant informaţii despre obiectivele şi riscurile setate. Acest lucru îţi oferă posibilitatea de a alege fondul mutual care crezi că va avea succes.
  • Investeşti cât vrei! – Nu există o limită minimă pe care să o investeşti. Poţi începe să investeşti oricând şi în orice fond când doreşti tu.

4. Care sunt tipurile de fonduri mutuale in care pot investi?

În funcţie de tipurile de investitori şi de tipurile de investiţii, administratorii de fonduri mutuale au realizat următoarele 5 tipuri de fonduri

1. Fonduri monetare – tipul de fond cu riscul cel mai redus, dar şi cu câştigul cel mai mic. Investiţiile se realizează în proporţie de 80-90% în depozite bancare şi titluri de stat şi aproximativ 10-20% în obligaţiuni.

2. Fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix – riscul acestora este mediu, câştigul mediu. Investiţiile se realizează în proporţie de 80-90% instrumente monetare şi obligaţiuni şi în 10-20% în acţiuni.

3. Fonduri diversificate – riscul acesta este unul mediu spre ridicat, în care investiţiile se realizează destul echilibrat. 50-55% în instrumente monetare şi obligaţiuni şi de maxim 45% în acţiuni.

4. Fonduri de acţiuni – fondurile mutuale cu cele mai mari riscuri, dar şi cu posibilitatea de a avea câştiguri foarte mari. În acest caz, peste 50% sunt investiţi în acţiuni.

5. Alte fonduri – fonduri mutuale care nu sunt integrate într-o categorie anume. Riscurile şi câştigurile în funcţie de fiecare tip de fond.

5. Ce trebuie sa am in vedere cand vreau sa investesc in fonduri mutuale?

După părere mea, a investi este foarte uşor. Este uşor să-ţi găseşti un fond sau un tip de investiţie şi să aloci bani în acea direcţie. Partea mai dificilă vine la profit. Trebuie să analizezi foarte mult, să AI RĂBDARE şi să vinzi atunci când este cazul.

Da, am îngroşat să ai răbdare deoarece este un factor important în cazul unui investitor. Nu te gândi şi nu te aştepta la venituri foarte mari imediat după ce ai făcut o investiţie. Acest lucru nu se întâmplă nici în cazul unui imobil.

Regula nr.1 – investiţiile se fac cu răbdare şi cu analiză foarte mare înainte.

După ce ai înţeles că a avea răbdare este necesar în orice tip de investiţii, va trebui să răspunzi la câteva întrebări importante unui investitor de fonduri mutuale, şi anume:

  1. A cui sunt acei bani? Sunt ai mei? Sunt împrumutaţi? – Dacă sunt împrumutaţi, va trebui să-ţi spun că fondurile mutuale nu sunt pentru tine. Dacă ai împrumutat bani pentru a-i investi în fonduri mutuale, înseamnă că vrei să generezi banii pentru a-i returna. Acest lucru înseamnă că vrei să mergi pe fonduri mutuale cu risc ridicat. Riscuri care te-ar putea duce situaţia în care pierzi decât câştigi.
  2. Am nevoie de bani în viitorul apropiat? Fondurile mutuale de tip monetare sunt un tip de fonduri care îţi pot conserva banii. Riscuri foarte mici, iar veniturile sunt mici, doar pentru a-ţi conserva banii. Fonduri mutuale în acţiuni, sunt pentru cei care îşi doresc un profit mai mare în viitor. Riscurile acestora sunt mai mari, dar câştigurile sunt pe măsură.
  3. Termen lung sau termen scurt? Cât timp vreau să investesc? Dacă vrei pe termen scurt- recomandarea mea este să investeşti în fonduri monetare, dacă vrei pe termen mediu-lung – recomandarea mea este în acţiuni.
  4. Vrei să faci bani? Atunci îţi recomand să-ţi strângi o sumă de bani după Modelul 50/30/20 sau după propriul tău model şi să încerci pe fondurile cu riscuri mai mari. Riscuri mari pot înseamnă şi câştiguri mari. Fondurile cu riscuri ridicate sunt cele care sunt cele mai accesate de investitori.

Atenţie! Dacă tot am vorbit de fonduri şi de câştiguri, pentru fiecare câştig eşti nevoit să plăteşti la stat impozitul pe profit de 16%.

Atenţie 2! Cele mai multe fondurile mutuale nu oferă nicio garanţie cu privire la recuperarea sumei investitite. Din acest motiv, riscul creşte şi în acest caz.

6. Unde gasesc zilnic informatii despre fonduri mutuale?

2 locuri unde fondurile mutuale sunt actualizate zilnic sunt pe zf.ro şi pe moneycenter.ro.

Dacă eşti interesat de aceste surse de investiţii, îţi recomand să te documentezi foarte mult. Nu investi fără să ai cunoştinţe de cauză şi doar pentru că vrei să faci bani.

În investiţii banii se fac cu răbdare şi inteligenţă. Analiza foarte detaliată te ajută să-ţi scazi riscurile şi să-ţi creşti veniturile. Trebuie să fii atent în orice moment al zilei şi să iei decizii argumentate din ştiri. Dacă eşti începător în investiţii îţi recomand şi articolul -> 15 Strategii de Investitii pentru Incepatori.

Atât am vrut eu să-ţi spun despre acest tip de investiţii. Pe viitor o să tot mai adaug articole despre acest tip de investiţii. Dacă vrei completări despre aceste fonduri mutuale, mai poţi găsi informaţii foarte utile şi AICI.

Recomandarea autorului

Portofoliul meu de investiţii are 2 direcţii: investiţii directe la bursă şi investiţii în fonduri mutuale.

Investiţia în fondurile mutuale este realizată pe baza conceptului capitalizării dobânzii (poţi citi articolul).

Fondurile pe care le-am sunt cele de la CertInvest si InvestOnline.ro datorită plaformei lor de tranzacţionare, cea mai performantă din zona de fonduri mutuale.

Au o listă de fonduri foarte interesantă pe care o recomand. Eu am adeziuni lunare ceea ce înseamnă că o parte din venitul meu lunar se duce în acest fond.

Nu zic că este cel mai bun fond, însă este o posibilitate.

Detalii despre fond gasesti pe investonline.ro.

Toate recomandările mele trebuie trecute prin analizele proprii. Eu aşa am făcut şi mi s-a părut frumos să-ţi povestesc din propria experienţă.

Dacă ai alte completări a celor spuse mai sus despre fonduri mutuale, lasă-mi un comentariu mai jos!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.