Tot mai multe persoane din jurul meu se plâng de faptul că nu îşi permit o vacanţă o dată pe an. Pentru ei vacanţa este doar un vis, doar o idee trăznită, deoarece foarte greu îşi strâng bani pentru o asemenea ocazie.
Această problemă apare şi la cei care încearcă să aibă o viaţă cât mai sănătoasă din punct de vedere financiar şi prin asta ei înţeleg că trebuie să stea acasă pentru că aşa nu este costisitor.
Eu nu sunt genul să-mi iau vacanţă de 4 ori pe an. Îmi ajunge una, însă încerc ca acea vacanţă să fie relaxantă, distractivă, dar totodată, să nu-mi afecteze sistemul meu financiar.
Vacanţa este momentul pe care cu toţii ni-l dorim, dar de multe ori ajungem să cheltuim foarte mult sau să nu ne permitem deoarece nu am fost atenţi cu banii noştri înainte de aceasta.
Astăzi vreau să discutăm despre cum să-ţi planifici financiar vacanţa astfel încât să nu ai probleme din punct de vedere financiar.
Înainte de toate
Înainte să-ţi planifici financiar vacanţa este nevoie să ai o listă cu locurile pe care vrei să le vezi.
Eu personal am o listă cu locuri unde aş vrea să merg în viitorii ani, iar vacanţele le realizeze în funcţie de aceast To Do List.
Totodată, acest to do list poate reprezenta un obiectiv financiar pentru tine pe care să-l integrezi în planificarea ta financiară.
Fii flexibil şi realist. Şi eu vreau să merg în Dubai, dar nu-mi permit. Fii realist cu venitul şi posibilităţile tale atunci când îţi faci un To Do List şi atunci când îţi alegi vacanţa.
Acum că ai în cap câteva locaţii pe care vrei să le vizitezi să începem să vorbim despre cum putem să planificăm să mergem acolo.
Cum sa-ti planifici financiar vacanta
[divider top=”no”]1. Planifică-ţi vacanţa în bugetul tău financiar
Primul lucru de făcut este să-ţi planifici înainte cu vreo 9 luni vacanţa în bugetul tău personal (sper că foloseşti un buget personal sau o aplicaţie online de gestiune a finanţelor personal. Dacă nu poţi descărca un buget în excel de AICI).
9 luni este o perioadă foarte bună de a economisi o sumă destul de bună pentru vacanţa ta.
Suma pe care trebuie să o economiseşti lunar ar trebui să fie între 5 şi 15% din venitul tău total şi în funcţie de costul vacanţei.
Poate varia de la 5 la 15% în funcţie de cât de costisitoare este vacanţa pe care ţi-o doreşti. Eu îţi propun să alegi pentru prima dată locurile mai puţin scumpe care să nu-ţi afecteze aşa mult sistemul financiar.
Economisind un procent de 15% este destul de greu pentru început dacă ai un venit destul de mic şi cheltuielie relativ mari. Dacă ai datorii îţi va fi şi mai greu. Dacă eşti în această situaţie, îţi recomand ca procentul de economisire pentru vacanţă să fie un 5%, iar vacanţa să fie undeva în ţară pentru a nu fi scumpă.
Totodată poţi începe să faci reduceri de costuri din alte locuri. Uite aici câteva articole care îţi prezintă metode de a face reduceri de costuri pe diferite segmente de cheltuieli:
50 de Idei Simple care te vor Ajuta sa-ti Reduci Costurile cu Energia si sa Salvezi Planeta
13 actiuni simple care te ajuta sa economisesti
10 idei practice care te vor ajuta sa economisesti mai multi bani
Poţi chiar să începi să lucrezi în plus pentru aceşti bani de vacanţă, câteva ore pe săptămână. Uite câteva idei:
101 Metode de Cum sa faci Bani in Plus. Idei de a face Bani Online si Offline [Ebook Gratuit]
2. Crează-ţi un cont special pentru vacanţe
Pentru că ştiu că este foarte greu să ţii o sumă mai mare de bani într-un loc fără să te atingi de ei pe o perioadă mai mare, îţi recomand să-ţi faci un cont de economisire pentru vacanţa dorită.
Banii de vacanţă nu trebuie să apară în niciun cont pe care-l foloseşti zilnic. Trebuie să fie ceva separat unde adaugi o sumă de bani lunar.
Multe bănci au chiar anumite tipuri de conturi de economisire unde primeşte anumite bonificaţii sau reduceri de vacanţe sau de bilete de avion.
3. Caută reduceri sau oferte speciale
Sunt multe locuri unde ai putea găsi reduceri pentru diferite vacanţe. Eu am găsit câteva reduceri foarte bune pe site-uri de reduceri colective. Am primit un feedback destul de bun de la oameni care au folosit astfel de cupoane.
Apar oferte de turism în fiecare săptămână. Trebuie doar să ai răbdare şi să cauţi oferta cea mai avantajoasă.
Câteva site-uri cu astfel de reduceri sunt: teamdeals.ro.
Un alt website unde găseşti reduceri importante pentru vacanţe şi pentru zboruri de avion este vola.ro.
4. Ia-ţi biletele de avion cu 3 luni înainte
Dacă planifici să pleci într-o vacanţă în afara graniţelor noastre, este important mijlocul de transport. Mai nou, cel mai eficient şi ieftin mijloc de transport este avionul (pentru o călătorie în afară ţării).
Dacă vrei să prinzi bilete ieftine îţi recomand să te pregăteşti cu 2-3 luni înainte de plecare.
Dacă laşi pe ultima sută de metri biletul de avion, costul acestuia poate fi cu 2-3 ori mai mare decât dacă l-ai fi luat cu 2 luni înainte.
Un punct bun de ţinut minte!
5. Plăteşte vacanţa în avans
De foarte multe ori dacă îţi plăteşti vacanţa cu câteva luni înainte este mai ieftin.
Caută astfel de oferte şi beneficiază de reducerile de early booking.
6. Mergi în vacanţă cu mai mulţi prieteni
O altă proprunere este să mergi în vacanţa dorită cu mai mulţi prieteni, în grup. Cu siguranţă costul va fi mult mai mic, iar dacă mergeţi cu maşina, costul de benzină se poate împărţi la 4 sau chiar 5.
7. Nu uita să te DISTREZI!
Până la urmă mergi în vacanţă să te simţi bine şi să te distrezi. Să uiţi de problemele e acasă şi încerci să te bucuri de fiecare moment.
Odată ajuns acolo, te sfătuiesc să simţi cât mai bine posibil şi să uiţi de celelalte griji măcar pentru acea perioadă. Să-ţi încarci bateriile şi să ajungi acasă cu chef de muncă.
Eu deja mi-am setat câteva locaţii de vacanţă pentru acest an. (Budapesta şi Roma) Sunt 2 oraşe pe care vreau să le văd de mult timp, iar anul acesta vreau să le şterg de pe lista mea de călătorii.
Tu unde vrei să-ţi petreci vacanţa în acest an?
PS. Dacă ţi-a plăcut acest articol, ajută-mă să-l promovez şi prietenilor tăi cu ajutorul unui like şi share de pe butonaşele de mai jos. Mersi!