50 de Idei Simple care te vor Ajuta sa-ti Reduci Costurile cu Energia si sa Salvezi Planeta

reduci costurileDin ce în ce mai mult cresc costurile de întreţinere pentru acasă. Din nefericire, aceste costuri cresc cu o medie mult mai mare decât cresc salariile noastre.

Costurile de întreţinere (curentul, gazul, apa, etc) sunt costurile la care nu putem renunţa, dar la care putem face ajustări destul de importante.

Totodată costul benzinei a crescut iar consumul a rămas acelaşi. Forţăm să mergem în viteză cu maşina însă nu ne gândim niciodată cum să mergem aceeaşi distanţă cu un consum mai mic.

O dată cu reducerea acestora, putem aducem o contribuţie mare asupra bugetelor noastre, dar şi asupra planetei. Luptăm pentru a o menţine cât mai mult pentru copii noştri.

Sunt foarte multe metode de reducere a costurilor cu energia cu ajutorul cărora poţi aduce un beneficiu mediului înconjurător.

Binenţeles, contribuţia unei persoane este mică, însă cu cât respectăm mai mulţi cu atât impactul creşte mai mult.

În continuare îţi voi prezenta 50 de idei simple care te vor ajuta să-ţi reduci costurile cu energia, mai exact cu apa, curentul şi gazul, şi totodată să salvezi mediul înconjurător

 50 de Idei Simple care te vor Ajuta sa-ti Reduci Costurile cu Intretinerea

1. Schimbă-ţi becurile vechi cu unele economice şi eco deoarece folosesc mai puţin curent decât cele standard şi au o durată de viaţă mai lungă.

2. Decât să ai mai multe becuri mai mici într-o cameră, mai bine foloseşte doar un bec mai mare. Cantitatea de curent pe care îl utilizează mai multe becuri este mai mare decât cantitatea de curent pe care îl foloseşte un singur bec. Lumina dată de un singur bec de 100W este mai mare decât lumina dată de 2 becuri de 60W şi consumă mai puţin.

3. Vopseşte-ţi pereţii cu culori deschise. Atât lumina naturală cât şi lumina articială se vor menţine pe o perioadă mai lungă.

4. Curăţăţi frigiderul cel puţin o dată la 3-4 luni. Îndepărtează-ţi mizeria şi praful astfel încât acesta să funcţionează cât mai eficient.

5. Utilizează un termostat pentru aerul condiţionat. Acesta te va ajuta să îţi setezu o temeratură şi să eficientizezi timpul de funcţionare a aerului condiţionat.

6. Aprinde becurile în cameră doar în momentul în care ai nevoie de lumină. Nu lăsă lumina să fie aprinsă dacă nu este cineva în cameră.

7. Stinge televizorul sau calculatorul atungi când nu le foloseşti. Foloseşte-le mai puţin în caz că stai prea mult la ele. În multe cazuri, o carte te poate ajuta mai mult.

8. Foloseşte aerul condiţonat doar dacă este necesar. Programează-l să funcţioneze doar câteva ore în timp ce eşti plecat de acasă.

9. Amplasează-ţi frigiderul într-un loc ferit de orice sursă de caldura. Această mutare va ajuta frigiderul să funcţioneze mai eficient.

10. Schimbă-ţi electronicele şi electrocasnicele vechi cu modele mai noi pentru a economisi apă şi energie. Aparatele noi consumă cu 40-60% mai puţină energie decât consumă modelele de acum 10-15 ani.

11. Închide-ţi geamurile şi uşile atunci când porneşti aerul condiţionat sau centrala. Se pierd multe grade în momentul în care aerul din casă întră în contact cu aerul de afară.

12. Dacă îţi place să citeşti sau să lucrezi seara, foloseşte o veioză pentru asta. Veiozele au becuri de intensitate mai mică decât cele dintr-o cameră şi sunt numai bune pentru activitatea pe care o faci.

13. Dacă pleci pentru mai multe zile de acasă, scoate-ţi toată aparatura din priză. Multe dintre aparate au funcţii de stand-by şi consumă curent chiar dacă aparatul este oprit de la buton.

14. Întotdeauna să ai frigiderul plin. Este ciudat să auzi asta însă la fiecare deschidere a frigiderului se pierde din temperatură, implicit din energie. Dacă ai mai multe alimente în frigider, în cazul în care deschizi frigiderul va intra mai puţin aer de afară ceea ce înseamnă că frigiderul va funcţiona mai puţin.

15. Foloseşte cuptorul cu microunde. Nu este cel mai sănătos, dar te ajută să economiseşti cu până la 33% faţă de un aragaz. Îţi recomand să-l foloseşti în momentul în care trebuie să-ţi încălzeşti mâncarea.

16. Dacă beneficiezi de un buget mai mare poţi să utilizezi energia verde prin amplasarea de panouri fotovoltaice sau solare pentru curent şi apă caldă.

17. Dacă stai la casă şi ai multe flori, încearcă să-ţi realizezi un sistem de acumulare de apă provenită de la ploaie pentru a-ţi uda florile. Apa de ploaie este mai bună pentru flori şi economiseşti bani dacă faci asta.

18. Ai o grădină şi trebuie să o uzi zilnic? Foloseşte un sistem de udare prin picurare decât cu un furtun. Udatul cu ajutorul furtunului foloseşte multă apă ineficient.

19. Schimbă-ţi capătul de duş vechi cu găuri mari cu unul nou cu găuri mici. Capătul de duş cu găuri mari nu are presiunea potrivită şi ajungi să pierzi apă inutil.

20. Redu volumul de apă din bazinul de la toaletă. Ştim cu toţi că nu este nevoie să tragem toată apa din bazin de fiecare dată când mergem la baie. O astfel de soluţie te va ajuta să-ţi reduci costul cu apa pentru momentele în care nu ai nevoie de un bazin plin de apă, iar în cazul în care nu ajunge o singură scurgere, poţi aştepta să mai tragi o dată.

21. Asigură-te că din robineţii şi bateriile de apă din bucătărie şi baie nu scapă apă. În general, zonele din care curge apa frecvent se îngălbenesc şi în timp se pierde apă.

22. Cumpără o maşină de spălat vase. După mai multe studii, o maşină consumă mai puţin cu 37% decât dacă îţi speli vasele la chiuvetă. Singura condiţie este să respecţi punctele 26 şi 29.

23. Acoperă-ţi cratiţa atunci când găteşti pentru a permite aburului să nu se răspândească. Acest lucru va economisi energie şi mâncarea se va face mai repede.

24. Nu te juca la cuptor în momentul în care găteşti. La fiecare deschidere se pierd undeva la 20-40 grade C.

25.  Găteşte mai mult. Adoptă o politică de gătit astfel încât în momentul în care gâteşti să realizezi o cantitate mai mare, nu doar pentru o singură masă. Gătitul des este şi obositor şi costisitor.

Idei Simple care te vor Ajuta sa-ti Reduci Costurile cu Energia si sa Salvezi Planeta

26. Dacă foloseşti o maşină de spălat vase, elimină pre-spălarea vaselor înainte să le pui în maşină. Înlătură doar resturile alimentare şi porneşte spălarea fără a mai fi nevoit să le speli puţin înainte.

27. Redu temepratura de spălare şi alege un program mai scurt în momentul în care speli rufe la maşina de spălat. Aceste 2 activităţi te vor ajuta să speli la fel de bine şi să faci şi economie de energie.

28. Spălă vasele imediat după ce le-ai folosit. Nu lăsa murdaria să se depună pentru că vei fi nevoit să consumi mai multă apă decât dacă le-ai fi spălat imediat.

29. Nu folosi maşina de spălat vase doar pentru una-două farfurii şi alte câteva pahare. Foloseşte-o doar dacă ai îndeajuns de multe vase să o umpli. Dacă ai puţine vase, îţi recomand să le speli la chiuvetă.

30. Nu mai folosi Hota. Hota este bună doar de aspect şi nimic mai mult. Consumă mult prea multă energie pentru aerul pe care-l duce afară. Mai bine deschide geamul. Se aeriseşte mai repede şi nu consumi energie.

31. Cumpără-ţi o maşină de spălat la care ai posibilitatea să controlezi nivelul de apă. Această maşină te va scuti de o multă apă consumată deoarece poţi să setezi tu câtă apă ai nevoie pentru cantitatea de rufe spălată.

32. Foloseşte electronice şi electrocasnice doar de tipul A sau A+. Sunt consumătoare de mai puţină energie şi au un randament mai bun. Cu această mişcare poţi să-ţi reduci rata consumului energetic cu până la 50%.

33. Securizează-ţi termic uşile şi ferestrele. Scăpările de căldură te pot costa energie.

34. Foloseşte un termostat cu programare la centrala ta. Asigură-te că centrala ta îţi va da căldură doar în momentele în care eşti acasă.

35. Reduce-ţi timpul pe care-l petreci la duş. Conform unui studiu la o familie de 4 persoane, fiecare face în jur la 5 duşuri pe săptămână. Dacă îţi reduci timpul cu câteva minute, ajungi să faci o economie şi de apă şi de gaz.

36. Duşuri cât mai scurte şi reci. Vara, în momentele în care căldură este foarte mare, poţi încerca să faci duşuri scurte şi reci. Sunt mai sănătoase pentru organism, te vor relaxa şi te vor şi ajuta să-ţi reduci costul cu gazul.

37. Foloseşte panouri radiante!  Sunt panouri care îţi oferă căldură pe bază de curent. Beneficiile pe care le ai dacă foloseşti panouri radiante sunt: până la 50% costuri mai mici la energie, un randament mai bun şi costuri zero privind reviziile şi mentenanţa acestora.

Foloseşte calorifere electrice. Sunt uşor de montat, consumă la fel ca panourile radiante şi costă mai puţin!

38. De ce să stai mereu la 22 de grade în casă? Imbracă-te puţin mai gros şi dă termostatul mai jos. Te ajută foarte mult iarna să nu ai o factură de care să te sperii.

39. Izolează-ţi pereţii! Se pierde foarte multă căldură din cauza pereţilor neîmbrăcaţi. Recomandare: încearcă să-ţi izolezi pereţii pe interior. Au un randament mai mare şi nu pierzi căldura care intră în pereţi.

40. Ocupă-te de curăţenia în casă cu ajutorul instrumentelor manuale. Lasă aspiratorul din când în când şi foloseşte-te de mătură. Câteodată este mai practică.

41. Dacă mergi mult cu maşina în oraş, deschide-ţi geamuri decât aerul condiţionat. Este mai eficient iar aerul rece pe care îl dă aerul condiţionat se pierde imediat după ce opreşti maşina.

42. Curăţă-ţi aerul condiţionat o dată pe an pentru o putere mai mare şi o eficienţă mai bună cu un acelaşi consum. Îţi recomand să-ţi verifici filtrul de aer la fiecare 10-15.000km, în funcţie de tipul de drum pe care îl parcurgi (urban/extern).

43. Nu opri motorul dacă staţionezi mai puţin de 30 de secunde. Oprirea şi Pornirea motorului consumă mai mult decât dacă laşi motorul aprins pentru o perioadă scurtă.

44. Condu încet. Nu ambala motorul pentru orice străduţă. Utilizează un stil de condus econom fără prea multe accelerări şi opriri bruşte.

45. Menţine presiunea din anvelope ridicată. O presiune mare în anvelope ajută la o scădere mică în timp de benzină/motorină.

46. Pregăteşte-te înainte de drum. Asigură-te că ai la tine o hartă sau un GPS bun pentru a te ghida în locaţiile pe care nu le cunoşti.

47. Bagajul! Cu cât cari mai multă greutate de care nu ai nevoie cu atât maşina are nevoie de mai multă energie (benzină/motorină) să meargă. Asigură-te că nu cari bagaje nefolositoare.

48. Evită să mergi cu maşina prin zone cu trafic foarte mare. Statul în trafic urcă mult consumul instant şi îţi cresc nervii. Mai bine mergi cu transportul în comun decât cu maşina la anumite ore din zi.

49. Mergi cu bicicleta la muncă. Este sănătos şi te costă doar achiziţia ei.

50.  Utilizează uleiul potrivit pentru maşină. Uleiul are un rol important asupra nivelului de ardere a carburantului. Consultă-te cu un specialist care să cunoască modelul şi tipul maşinii pe care o ai.

Acestea sunt toate cele 50 de idei de simple care te vor ajuta să-ţi reduci costurile cu energia si totodată să salvezi mediul înconjurător.

Dacă mai ai idei, te invit să le scrii printr-un comentariu puţin mai jos.

Dacă îţi place articolul şi crezi că este util, te invit să îl share-uieşti cu prietenii tău cu ajutorul butonaşelor de mai jos.

Tu ce faci pentru a ajuta mediul înconjurător?

Aştept răspunsurile voastre printr-un comentariu mai jos.
Metode de a economisi bani

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.