13 actiuni simple care te ajuta sa economisesti!

Actiuni simple care te ajuta sa economisestiAtunci când situația ta financiară este bună, ești mai relaxat și mai fericit.

În acest articol voi împărtăși cu tine câteva trucuri de educație financiară pe care le-am pus în aplicare și mi-au adus rezultate, în speranța că te vor ajuta și pe tine. Iată-le:

13 actiuni simple care te ajuta sa economisesti!

1. Folosește bani cash (numerar). În loc să folosești cardul de credit sau de debit, pentru cumpărături, alege să plătești cash. Astfel poți ține mai ușor evidența banilor pe care îi ai la dispoziție și eviți tentația de a cumpăra pe credit, atunci când ți se termină resursele.

2. Fă economii săptămânale. Stabilește o sumă de care te poți lipsi și transfer-o într-un cont special creat, săptămânal. Suma pe care alegi să o economisești nu trebuie să fie mare, pentru a nu te pune în dificultate financiară, atunci când trebuie să îți plătești facturile pentru utilități sau să cumperi de mâncare.

Începe cu o sumă mică, și dacă, la un moment dat constați că poți economisi mai mult, mărește suma. Continuă acest proces în fiecare săptămână.

Din când în când creează câte un depozit bancar, pentru ca, banii pe care îi pui de-o parte să nu se devalorizezi, ci să acumuleze dobândă.

3. Alege să mănânci acasă, nu în oraș. Atunci când te duci în oraș, de regulă, cheltuiești mai mult decât este necesar.

Mâncatul la restaurant, cumpărăturile în mall-ul din apropiere, oprirea la benzinărie pentru a-ți lua câte ceva de ronțăit; este atât de ușor să cheltuiești bani atunci când te afli mereu pe drumuri.

Încearcă, ori de câte ori ai ocazia să stai acasă, să mănânci cu familia și să găsești modalități gratuite de a te distra și de a comunica, cu persoanele cele mai importante din viața ta.

4. Fă o lista de 30 de zile. Mai știi perechea de pantofi care ți-ai cumpărat-o anul trecut?

Da, da, aceea pe care nu ai încălțat-o niciodată. Dar trebuia cumpărată, doar era la reducere!

Dacă știi că de regulă acționezi sub impuls și atunci când vezi ceva ce-ți place, sfârșești prin a ți-l cumpăra, ține cont de acest sfat.

Fă-ți o listă cu 2 coloane: într-una din coloane menționezi ce anume vrei neapărat să îți cumperi, iar pe coloana cealaltă scrie data când ți-a căzut cu tronc acel lucru.

De fiecare data când vezi un lucru care îți place, notează-l pe această lista împreună cu data din respectiva zi.

Uită-te pe acea lista peste 30 de zile, la respectivul articol, și dacă simți în continuare că este foarte important pentru tine să iei acel obiect, fă-o. Dar de regulă, dacă acorzi 30 de zile timp de gândire unui produs pe care îl vrei, această perioadă va fi suficientă pentru a te răzgândi cu privire la faptul că, este o chestie “de viață și de moarte” să ai acel lucru.

5. Gătește acasă. Există o grămadă de rețete pe care le poți pregăti rapid, sunt gustoase și sănătoase.

Nu mai vorbim de faptul că, vei economisi o grămadă de bani, cumpărând ingredientele și nu alimentele gata preparate.

6. Ia-ți la servici un pachet cu mâncare pregătită acasă. Astfel vei face economii importante zi de zi și vei fi mai sănătos.

7. Fă sport. Rămâi sănătos, făcând sport în mod regulat și astfel vei ocoli vizitele neplăcute la medic; vizite care, de regulă, îți măresc considerabil cheltuielile.

8. Folosește sistemul plicurilor. Împarte cheltuielile lunare în: facturi de plătit, mâncare, benzină și diverse alte lucruri. Ia câteva plicuri și scrie pe fiecare plic câte o categorie de cheltuieli.

Alocă o anumită sumă pentru fiecare categorie de cheltuieli și bagă banii în plic. Ceeea ce urmează este simplu: limitează-te la a cheltui banii pe care îi ai în fiecare plic. Iar dacă ți se termină banii dintr-un plic, alocați pentru anumite cheltuieli, rezistă tentației de a te “imprumuta”, luând bani dintr-un alt plic.

9. Ține-ți evidența veniturilor și cheltuielilor într-un excel. Alocă, câte o coloană pentru fiecare dintre următoarele informații: Data, Descriere Tranzacție, Venituri, Cheltuieli, Situația actuală.

Ultimul câmp este deosebit de important deoarece îți arată tot timpul câți bani mai ai.

10. Oferă și împrumută. Da prietenilor tăi lucruri care nu îți mai sunt de folos, haine, jucării etc., iar atunci când ai nevoie de ceva da-le un e-mail acestora și întreabă-i dacă au acel lucru.

În cazul în care îl au și nu îl mai folosesc, există șanse să ți-l ofere gratuit.

11. Fa cadouri personalizate. Cadourile, pe lângă faptul că îți pot creea o adevărată bătaie de cap, atunci când trebuie să le alegi, te costă și o grămadă de bani. Alege să creezi și să oferi persoanelor dragi lucruri făcute de tine cu dragoste și grijă. Petrece timp cu persoanele importante din viața ta și oferă-te să le ajuți atunci când au nevoie și toate acestea vor conta mai mult decât cel mai scump cadou din această lume.

12. Educa-ți copii din punct de vedere financiar. Fă-i să priceapă care este valoarea banilor, explică-le cum pot economisi și învață-i să prețuiască lucrurile pe care le au.

Astfel, atunci cand vei merge data viitoare cu ei la magazin nu vor mai trage de tine în toate parțile, ca să le cumperi diverse lucruri pe care le vad pe rafturi.

13. Poți fi fericit fără să cheltui o tonă de bani. Există persoane care, cumpără lucruri, crezând că acestea le vor aduce fericirea, așa că sunt tot timpul cu ochii după cel mai nou gadget, cea mai șmecheră mașină sau perechea de pantofi a unui celebru designer.

Și totuși, după ce dai o grămadă de bani pe acel lucru, ești fericit o zi sau două, după care acest sentiment dispare și trebuie să pui ochii pe un alt lucru, pe care să îl cumperi. Și astfel intri într-un cerc vicios din care nu vei ieși tocmai bine.

Învață să iubești viața, să te bucuri de fiecare lucru, oricât de nesemnificativ ar părea el.

Bucură-te de natura, meditează, plimbă-te și distrează-te în compania persoanelor dragi ție.

Sunt atâtea lucruri care ne pot face fericiți, încât chiar nu avem nevoie să ne gândim la cheltuieli, atunci când vrem să ne bucurăm de viață.

Un articol realizat de Cristina Stoica. Dacă vrei să citești mai multe sfaturi referitoare la managementul banilor, organizarea timpului precum și informații utile referitoare la dezvoltarea unei afaceri online, intră pe  www.cristinne.ro.   

Metode de a economisi bani

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.