Îmi amintesc momentul în care am citit prima mea carte despre bani acum aproximativ 10 ani. Este un domeniu total nou în România despre care foarte foarte rar se auzea despre el.
De atunci şi până acum am citit zeci de cărţi, iar de curând am ascultat şi prima carte audio (nu am fost eu cel mai bun adept al acestor cărţi audio dar mi-a captat atenţia) „Drumul către libertatea financiară. Primul tău milion în șapte ani de Bodo Schäfer„.
Ce poţi învăţa din aceste cărţi?
Mulţi spun că toate aceste cărţi de educaţie financiară nu te învaţă prea multe. Sunt doar poveşti, studii de caz norocoase care nu se întâmplă în realitate.
Din păcate, aceşti oameni au început din start cu o gândire negativă şi prea puţin îi va ajuta. Trebuie şi să aplici ce citeşti, să munceşti foarte mult şi să îţi urmezi obiectivele.
Însă lucrurile directe dobândite din cărţi sunt abilităţile necesare pentru o colaborare mai bună cu banii.
Sunt acele abilităţi pe care le aplicăm în viaţa noastră, iar încetul cu încetul ne schimbă viaţa. Banii au legătură cu viaţa ta, fie că eşti sau nu de acord cu asta.
Trebuie să învăţăm să ne gestionăm banii pentru că ei ar putea să ajungă să-ţi dicteze viaţa. Dacă ai o datorie mare, iar 50% din salariu se duce pentru acoperi rata lunară, poţi pune că banii îţi dictează viaţa.
Dacă ai 3-4 surse de venit, niciodată nu te-ai plâns de bani, atunci banii se transformă în postura de prieten.
Sunt mai multe categorii de abilitităţi de care avem nevoie ca să ne controlăm banii mai bine:
- Abilităţi de a economisi bani
- Abilităţi de a investi
- Abilităţi de a cheltui bani
- Abilităţi de a-ţi face datorii
- Abilităţi de a câştiga bani
Mai jos o să realizez o listă cu cele mai importante abilităţi pe care consider eu că ar trebui să le avem care provin din categoriile de mai sus.
41 de Abilitati Esentiale Pentru A-ti Controla Mai Bine Banii
1. Încetează să nu faci mereu pe victima şi să te plângi că nu ai bani! Sunt oameni pe care îi consider foarte leneşi şi nu îi doresc alături de mine. Dacă ajungi să te plângi mereu că nu ai bani, atunci aşa va rămâne. Dacă ne plângem de milă şi nu facem nimic în privinţa asta, cu siguranţă peste 1-5-10 ani tot aşa veni rămâne.
2. Să ştii să-ţi gestionezi banii printr-un buget personal. Bugetul personal este instrumentul care îţi arată câţi bani ai, cât poţi cheltui, cât ai economisit şi ce ai făcut cu banii. Te ajută să iei decizii viitoare pentru viaţa ta financiară.
3. Abilitatea de a detecta o scamatorie. Găseşti acum pe internet zeci de afaceri de „succes” care te vor ajuta să câştigi mii de euro în câteva minute şi care, fără prea mult efort, te va ajuta să ai o viaţă fără grji. Sau găseşti zeci de locuri unde daca îţi investeşti banii acum, îţi multiplici imediat banii. Cel mai probabil, sunt scamatorii care vor să profite de tine. Trebuie să înveţi să te fereşti de ele. Trebuie să analizezi fiecare oportunitate apărută. Nu te alarma când vezi o super ofertă.
4. Abilitatea de a înţelege diferenţa dintre active şi pasive. Mulţi „investesc” în pasive (maşina personală, televizor, telefon nou de ultimă generaţie, vacanţe scumpe) pe care ei le consideră o investiţie. Te invit să înveţi care este diferenţa dintre un activ şi un pasiv şi în ce ar trebui să investeşti pentru a viaţă liniştită din punct de vedere financiar.
5. Abilităţi de negociere – Extrem de importante. Toţi suntem oameni de vânzări. Vindem ceva peste tot oriunde mergem şi de aceea ar trebui să ştim cum putem face asta în mod profesionist.
6. Facem diferenţa dintre valoarea adevărată a produselor. Aici mă refer mai mult la produsele pe care le găsim în supermarket-uri. Nu toate produsele cele mai scumpe sunt şi cele mai bune, cum nici invers nu este. Ideea este să ştim să facem diferenţa între ele şi să ştim cât de bun este un produs scump faţă de unul ieftin şi dacă merită diferenţa.
7. Ne concentrăm asupra creşterii averii nete şi mai puţin asupra procentului pe care îl economisim. Să economisim este foarte important, însă să nu cădem în capcana în care suntem foarte economicoşi pe deoparte şi cheltuitori pe de altă parte. Important este să înţelegi că valoarea netă a averii tale contează cel mai mult. (acţiuni la bursă, casa, afaceri după ce se scade toate cheltuielile tale). Iar şi mai important, să înţelegi cât poţi trăi dacă nu ai mai lucra deloc.
8. Abilitatea de a genera venit pasiv. Venitul pasiv este, după părerea mea, cel mai important venit pe care îl putem avea. El reprezintă venitul pentru care nu trebuie să munceşti prea mult şi vine lunar/anual. Uite aici o listă cu cele mai importante surse de venit pasiv din România.
9. Abilitatea de a înţelege ce înseamnă un fond de urgenţă. Mai puţin de 5% dintre români au un fond de urgenţă pentru perioadele mai puţin plăcute. Acest fond poate salva vieţi şi trebuie să-l avem şi să-l menţinem mereu activ pentru orice ocazie neplăcută.
10. Abilitatea de a-ţi reduce costurile la bancă. Sincer să-ţi spun, mereu pierdem bani la bancă pe comisioane: 1 leu azi, 1 leu mâine şi tot se adună. Trebuie să fim mai atenţi şi mai vigilenţi. Să căutăm mereu soluţii ca să nu mai îmbogăţim băncile şi să-ţi rămână mai mulţi bani ţie.
11. Abilitatea de a spune NU. Trebuie să înveţi să spui şi NU câteodată. Poate nu este momentul să ieşi în oraş şi să cheltuieşti 100-200 lei într-o seară. Poate nu e momentul să-ţi iei încă o cămasă dacă mai ai 10 acasă sau să-ţi schimbi telefonul cu unul de ultimă generaţie. Doar să fii atent să nu fii genul de persoană care să spună NU de mult prea multe ori.
12. Abilitatea de a te autoeduca. Prea puţini o fac din propria alegere. Suntem conduşi de locul de muncă sau de şcoală şi mai puţin de autocontrol. Asigură-te că citeşti o carte pe lună, dacă nu pe săptămână şi că mergi de 2-3 ori pe an la diferite cursuri. Toate te vor ajuta să fii o persoană mai bună.
13. Abilitatea de a-ţi seta obiective SMART – Orice schimbare financiară porneşte de la un obiectiv. Exemplu – „vreau să scap de datorii (x lei) în următorii 3 ani” sau „vreau să am investiţii pe bursă peste 3 ani de 50.000 lei” şi aşa mai departe. Nu ai cum să ajungi într-un loc dacă nu ştii ce înseamnă pentru tine acel loc. Deci, îninte de toate, trebuie să îţi setezi obiective şi să le atingi.
14. Abilitatea de a vorbi în public. Poate nu are legătură directă cu banii, dar această abilitate a devenit esenţială. La muncă, în afacerea ta, la facultate, peste tot o să avem ocazia de a vorbi în public şi de a ţine o prezentare. O prezentare bine susţinută s-ar putea să se vadă şi pe plan financiar.
15. Abilitatea de a-ţi analiza finanţele personale în fiecare săptămână timp de 60 de minute. În special dacă faci acest lucru alături de familia ta. Vorbeşte despre situaţia ta financiară în familie şi luaţi decizii comune. Sunt cele mai benefice pentru tine, dar şi pentru familia ta. Am scris AICI despre asta.
16. Regula 50/20/30 – sfântă dacă îţi intră în comportament. Eu susţin această regulă şi o promovez peste tot unde merg. Învaţă ce să faci cu banii tăi din momentul în care îi primeşti cu această regulă.
17. Abilitatea de a investi pentru perioada pensionării. Mulţi nici nu se gândesc la perioada când vor ajunge la bătrâneţe şi nu vom mai putea face la fel de multe lucruri ca la tinereţe. Vom avea nevoie de mai mulţi bani, iar fără un plan de pensionare cu greu vom face faţă. Cine ştie cum va arăta pensia ta peste 10-20-30 de ani. Eu personal nu mai am încredere în pensia de la stat când voi ajunge eu la bătrâneţe şi trebuie să iau măsuri de acum.
18. Abilitatea de a găsi preţul ce mai bun. Hai să nu ne oprim în primul loc unde găsim produsul dorit şi să mai căutăm puţin. În mediul online, dacă cauţi în 3 locuri diferite, ajungi să ai 3 preţuri diferite. Caută mai mult înainte să cumperi!
19. Abilitatea de a şti care sunt diferenţele dintre conturile de economii. Dacă vrem să facem economii, trebuie să fim informaţi şi să ştim exact care sunt conturile de economii, comisioanele şi care este cel mai avantajos.
20. Abilitatea de a şti cum merge economia, ce înseamnă inflaţia, ce înseamnă când euro creşte, etc. Sunt termeni extrem de importanţi în economie şi trebuie să-i cunoaştem. Ei te pot afecta din toate punctele de vedere – rate bancare, investiţii, carduri, vacanţe, etc. Citeşte o carte şi învaţă termenii. După, încearcă să meditezi atunci când te uiţi la ştiri economice.
21. Abilitatea de a înţelege care sunt tipurile de instrumente în care poţi investi şi riscurile acestora. Trebuie să investeşti, însă nici nu trebuie să începi cu cele mai riscante metode. Începe cu cele mai uşoare, cu cele care nu au un risc mare şi creşte în timp ce cunoştinţele tare se dezvoltă.
22. Abilitatea de a analiza o companie pe bursă. Dacă vrei să investeşti pe bursă, această abilitate te poate ajuta să nu pierzi bani.
23. Abilitatea de a deschide un cont de tranzacţionare şi de a tranzacţiona. Prea puţini se uită la comisioanele brokerilor şi la performanţa platformelor. E timpul să înveţi asta înainte să te apuci de investiţii.
24. Abilitatea de a înţelege regula 72. O regulă extrem de importantă pentru investitori – împarte 72 cu radamentul investiţiei (ex. 7% anual) la 72 şi vei afla aproximativ în câţi ani ţi se va dubla investiţia iniţială.
25. Abilitatea de a înţelege ce taxe plăteşti la stat şi de a înţelege cum funcţionează sistemul fiscal. Trebuie să ştii cum funcţionează colaborarea ta cu statul din punct de vedere al taxelor. Trebuie să ştii cum îţi poate afecta profitul o lege care urmează să fie aplicată. Trebuie să ştii cum să-ţi completezi declaraţiile la finanţe pentru a nu plăti pe altcineva.
26. Abilitatea de a reduce din suma taxelor către stat. Dacă mai sus trebuie să ştii ce taxe plăteşti, acum trebuie să ştii cum poţi să le reduci. Abilitatea aceasta te va ajuta să ştii ce cheltuieli ai nevoie ca să-ţi reduci taxele şi să-ţi rămână ţie mai mulţi bani.
27. Abilitatea de a folosi internet banking, plăţile online cu cardul, platforme de tranzacţionare, aplicaţii financiare – toate acestea te vor ajuta să-ţi eficientizezi munca şi să nu pierzi timp. Ştii tu, timpul înseamnă bani şi până la urmă ai nevoie de timp ca să produci mai mulţi bani. Folosind internetul la capacitate maximă, poţi beneficia de mai mult timp.
28. Abilitatea de a înţelege cum funcţionează asigurarea de sănătate. La noi în România sistemul de sănătate este foarte grav afectat de mediul politic şi cu greu poţi să te bazezi pe asigurarea de sănătate. Trebuie să înţelegi cât de importantă este o asigurare pentru tine şi mai ales pentru momentele grele care pot apărea oricând.
29. Abilităţi de smart – buyer (cumpărător inteligent). Cumperi doar ce ai nevoie, cumperi produse ce sunt la promoţii, cumperi haine doar dacă ai nevoie de ele, nu cumperi ultima tehnologie apărută pentru că este şi cea mai scumpă, Faci verificări de preţuri la mai multe magazine, nu mergi la cumpărături atunci când îţi este foame.
30. Abilităţi matematici financiare – Este puţin cam greu să învăţăm matematică după mulţi ani, însă dacă nu o învăţăm, măcar să ştim la ce ne ajută. Acest tip de matematică ne ajută să fim pregătiţi când mergem la bancă pentru un cont bancar, un credit, un card , etc. Trebuie să ne ştim costurile şi să ştim care este dobânda sau alte taxe pe care le plătim.
31. Abilitatea de a te feri de cardurile de credit sau abilitatea de a cheltui mai puţin decât câştig. Mulţi pică în plasa cardurilor de credit şi ajung să cheltuiască mai mult decât produc. Consumerismul ne face să ne dorim mai mult şi ajungem să avem datorii. Sunt şi anumite carduri de credit pe care, dacă le foloseşti cu cap, te pot ajuta. Sunt unele în care nu plăteşti dobândă dacă returnezi banii în 30 de zile, însă grijă mare să nu te înveţi cu ele.
32. Abilitatea de a te descurca cu mai puţin. Se aplică celor care în prezent cheltuiesc tot salariu/venitul după ce l-au obţinut. Dacă vrei o viaţă financiară sănătoasă trebuie să începi să economiseşti 10-20% în fiecare lună şi să te descurci cu mai puţin.
33. Abilitatea de a beneficia de reduceri. Nu ştiu cum se face, dar eu mereu caut preţurile cele mai mici atunci când îmi doresc ceva. Pentru mine, cercetarea înainte de cumpărare este esenţială. Căutarea după cupoane de reduceri, zile în care sunt reduceri mai mari, aplicaţii care îţi oferă preţuri mai mici, a început să fie ceva pe care o fac involuntar. Nu înseamnă că eşti zgârcit, ci că eşti inteligent şi vrei să plăteşti cel mai mic preţ posibil. Iar acum în online, acest lucru îl poţi face imediat.
34. Abilitatea de a fi recunoscător şi de a face donaţii. Aici nu mă refer doar la a oferi pe stradă bani cerşetorilor. Este bine să fim recunoscători şi să oferim la rândul nostru, chiar dacă nu bani direcţi. Până la urmă şi munca ta în mod gratuit este un mod de a dona bani/haine/produse copiilor care chiar au nevoie de ele. Nu uita: dar din dar se face rai.
35. Abilitatea de a înţelege ce se întâmplă cu tine şi de ce eşti sărac. Faptul că nu ai bani nu înseamnă că este vina guvernului, statului, bunicului, tatălui tău. Nu trebuie să avem un comportament negativ şi să dăm vina pe guvern că acum sunt taxe mai mari. Tu eşti responsabil de veniturile tale şi tu eşti singurul care le influenţează. Vrei mai mulţi bani? Învaţă mai mult şi riscă, dar nu da vina pe guvern că tu eşti sărac.
36. Abilitatea de a-ţi gestiona mai bine timpul. Da, timpul pe care mulţi (inclusiv eu) îl consideră cel mai important lucru pe care îl avem. Banii sunt doar o unealtă (importantă pentru noi), dar timpul nu mai poate fi dat înapoi. Trebuie să ştim să ne gestionăm timpul eficient şi să nu-l pierdem pe banalităţi. Eficienţa este un termen extrem de important pentru mine şi mereu încerc să fac lucrurile cât se poate de eficient. Timpul meu este preţios şi vreau să-l folosesc cât se poate de bine.
37. Abilitatea de a şti să găteşti. O abilitate destul de utilă dacă nu vrei să cheltuieşti bani în oraş de fiecare dată când mănânci. Trebuie să ştii să prepari câteva feluri de mâncare, chiar dacă nu vrei să mergi la MasterChef. Mie personal îmi place să gătesc şi chiar o fac cu multă pasiune 🙂
38. Abilitatea de a-ţi asuma riscuri. Una dintre diferenţele dintre oamenii bogat şi cei săraci constă în abilitatea lor de a-şi asuma riscurile şi de a încerca. Dacă suntem fricoşi şi negativişti, cu siguranţă aşa vom rămâne. Oamenii de succes sunt acolo unde au ajuns pentru că şi-au asumat riscuri atunci când a fost mare nevoie să le facă. Trebuie să începi să-ţi asumi riscuri, însă ai grijă ca acestea să fie riscuri calculate. În antreprenoriat trebuie să rişti ca să câştigi. Nimic nu este sigur mai ales atunci când eşti la început de drum.
39. Abilitatea de a învăţa continuu. Nu trebuie să te opreşti din citit cărţi sau bloguri, participat la cursuri sau vizionat video-uri deoarece toate acestea o să te facă mai deştept. Dacă ai citit 1 carte pe săptămână timp de 1 an înseamnă că ai ajuns la 52 de cărţi citite. Cum crezi că vei simţi la nivel de inteligenţă/cunoştinţe după 52 de cărţi citite. Te vor ajuta să faci mai mulţi bani? Educaţia este cea mai bună investiţie!
40. Abilitatea de a face diferenţa între „vreau” şi „am nevoie”. O abilitate care se aplică în tot ceea ce facem şi în toate domeniile. Este o abilitate care ne face mai eficienţi şi mai pragmatici, iar când vine vorba de bani, ne ajută să ne cheltui banii pe lucruri pe care le vrem dar nu ne ajută prea mult. Un exemplu: vreau o maşină să merg la muncă. Maşina aceasta va avea nevoie de bani de întreţinere, bani de benzină, asigurări şi tot ce face este să te ducă la muncă. Dacă foloseşti autobuzul/metroul cheltuielile ar scădea foarte mult. Mereu gândeşte-te la „vreau” vs. „am nevoie”.
41. Abilitatea de a te bucura de tot ce ai obţinut până acum. Este cea mai importantă abilitate pe care ţi-o recomand. Oricât de mulţi bani am face, trebuie să ne bucurăm de ei. Degeaba ajungem să avem mulţi bani dacă nu putem să profităm de ei şi să fim relaxaţi şi fericiţi. Trebuie să învăţăm să ne şi bucurăm de bani şi să nu fugim mereu după ei.
Lista poate continua cu sugestiile tale!
Care abilităţi îţi lipsesc sau care crezi că sunt cele mai importante?
Succes la bani!
Laurenţiu Mihai