Cele mai importante 60 de minute pentru banii tai

Cât se poate de direct şi pe scurt, pentru noul an îţi doresc să ai grijă mai multă de banii tăi. Conform ultimelor statistici menţionate pe toate canelele de televiziune, se spune că doar 41% dintre români sunt fericiţi. Cauza principală pentru cei care nu sunt fericiţi sunt bineînţeles banii şi faptul că trăiesc din ce în ce mai greu de la o săptămână la alta.

Stau şi mă gândesc oare câţi dintre aceşti români şi-au realizat acum la început de un an un plan financiar personal sau măcar o listă cu obiectivele cele mai importante pentru noul an.

Cu siguranţă procentul este foarte mic în acest caz. Ne plângem că nu avem bani, că nu putem să trăim mai bine de la o zi la alta, însă nu ne gândim sau nu avem timp niciodată să ne gândim la cum să câştigăm mai mult, la cum să ne administrăm banii mai bine sau la cum să cheltuim mai puţini bani.

Îmi pare rău să zic asta, dar din păcate educaţia financiară în România este foarte departe de tot ce înseamnă educaţia financiară din Vest sau din America.

Alte statistici de final de 2016 spun că românii au investit cel mai mult într-o maşină şi după în renovarea casei sau în cumpărarea unei case.

Stau şi mă gândesc, de când o maşină sau renovarea unei case este o investiţie? Dacă este vorba de cumpărarea unei case în calitate de activ pentru chirii este bine, însă dacă îţi cumperi o casă pe care trebuie să o plăteşti 30 de ani, nu prea este o investiţie.

Din păcate nu ştim nici ce înseamnă o investiţie. Maşina este un pasiv dacă tot ce faci cu ea este să mergi mai repede acasă de la muncă, ca să te odihneşti sau să ajungi mai repede la muncă ca să dormi mai mult. În acest caz maşina este un pasiv cât ea de mare, care îţi mănâncă bani (benzină, asigurare, reparaţii, rovinietă, etc).

Însă de ce am ajuns la toate aceste probleme?

Circulă prin aer un spirit bătrân care spune că nu trebuie să te gândeşti prea mult la banii tăi şi că tu trebuie să fii fericit.

Din păcate, în 2016, fericirea ţine foarte mult şi de banii pe care îi ai. Eşti cu adevărat fericit dacă partea materială din jurul tău îţi este convenabilă.

Revin la spirit deoarece acesta stă la baza multor probleme din lumea banilor noştri. Sintagme precum „nu contează banii”, „nu te mai gândi atât la banii tăi”, „trebuie să ai un salariu fix şi să consumi puţin”, „trebuie să consumi mai puţin” sunt de ordinea trecutului.

Au trecut 25 de ani de la revoluţie, însă mentalitatea românilor în ceea ce priveşte banii nu este mult prea schimbată.

Ce îţi propun?

60 de minute în fiecare săptămână să vorbeşti despre banii tăi.

Cele mai importante 60 de minute pentru banii tai

Adună-i pe toţi din familia ta şi vorbeşte cu ei cât se poate de sincer despre situaţia financiară din familie.

Cu copiii vorbeşte despre cheltuielile făcute şi despre ce urmează să fie în următoarea lună. Spune-le cât de greu se fac banii, dar cât de uşor se pot cheltui dacă nu eşti atent.

Mereu să-i faci să gândească pe termen lung şi cel mai important, să se gândească de 2 ori în momentul în care vor să realizeze o cheltuială.

Cu soţia/soţul/iubitul/iubita vorbeşte despre comportamentul de cumpărare. Ce s-au cumpărat în ultimele zile şi ce se va cumpara în viitoarele zile. Vorbeşte mereu despre viitor cum să economisiţi bani pentru investiţii sau pentru fondul de urgenţă.

Un alt subiect important ar fi venitul. Dacă nu este de ajuns, în această oră puteţi să vă gândiţi la modul în care ar trebui să vă creşteţi venitul.

Dacă eşti singur este şi mai uşor. Totul ţine de tine să-ţi analizezi comportamentul şi să încerci să-l schimbi.

Cele 60 de minute pe săptămână ar trebui să-ţi ajungă ca să înveţi mai multe despre cum să-ţi administrezi banii mai bine, despre cum să foloseşti un buget personal şi despre cum să câştigi mai mulţi bani.

Ca să-ţi spun sincer, cele 60 de minute pot fi catalogate ca fiind cele mai importante minute din săptămâna ta.

Te-ar putea ajuta să ieşi dintr-un impas financiar şi să ai susţinerea familiei tale.

Dacă eşti singur în lupta ta cu banii, s-ar putea să eşuezi pe celelalte planuri. Foloseşte aceste 60 de minute ca să ai familia şi cei apropiaţi lângă tine.

Cu cât sunt mai mulţi implicaţi, cu atât jocul poate fi mai distractiv. Dintr-un lucru foarte serios poate deveni ceva distractiv, educativ şi benefic.

Totul ţine de tine şi de cum îţi gestionezi banii.

Nu uita! În fiecare săptămănâ acordă-ţi 60 de minute în care să te gândeşti la ce ai făcut săptămână trecută cu banii tăi şi ce vei face în săptămâna viitoare. Analizează-ţi bugetul personal şi vezi cum poţi să-ţi creşti veniturile.

PS. Poţi creşte acest timp în funcţie de cât de complicat este sistemul tău financiar. 60 de minute este minimul pe care trebuie să-l aloci.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.