De ce folosesc un buget personal! (5 motive)

Articol realizat de Radu Popa, fondator www.excelninja.ro.

In urma cu 2 ani lucram la o companie multinationala. Luna Decembrie era una in care oamenii zambeau mai mult dintr-un motiv foarte simplu, compania platea angajatilor un bonus care consta in jumatate din salariu, un fel de al 13-lea salariu, doar ca pe jumatate.

Cealalta jumatate era undeva in luna Mai.

Jumatate de salariu e o suma de bani pe care o simti si care ar trebui sa poti sa spui ca o folosesti pentru ceva util.

Asa am zis si eu, totusi, undeva prin Ianuarie dupa ce am verificat cati bani mai aveam pe care card am constatat cu uimire ca am reusit sa cheltui fara probleme 1,5 X salariul meu fara sa am un habar unde s-au dus banii.

Mai mult decat atat, eu oricum nu stiam pe ce cheltui banii in general si daca de la un salariu la altul ramaneam cu ceva era doar intamplare.

De ce folosesc un buget personal

Nu cred ca sunt singurul care s-a lovit de problema asta. Cred ca esti de acord cu mine ca ai nevoie sa ai un management financiar mai bun, probabil ca de asta ai si ajuns pe blogul lui Laurentiu.

Uite de ce cred ca ai nevoie de un buget personal pentru a face un management financiar mai bun.

De ce sa folosesti un buget personal

1. Daca nu poti masura, nu poti influenta

E un citat in limba engleza care spune cam asa: “what you can’t measure you can’t manage”. Cum o sa stii ca luna asta te-ai descurcat mai bine daca nu masori asta cu ajutorul unui buget?

2. Pentru a fi proactiv si nu reactiv

“O sa vad daca imi raman bani luna asta ca sa pun poarte deoparte sau sa ii investesc in ceva” sau “Luna asta imi propun ca sa cheltuiesc urmatoarea suma de bani pe … si pe … si in felul asta o sa imi ramana 2 lei ca sa ii investesc in …”. Daca noi nu le spunem banilor unde sa se duca in mod sigur isi gasesc ei o destinatie.

3. E o activitate concreta de management financiar

“Am inteles, vreau sa imi administrez banii mai bine”. Bun, daca ramai doar la dorinta de a schimba ceva, cred ca o sa ai un succes limitat.

Daca alegi ca dupa ce ai luat salariul sa iti iei timp sa planifici pe ce vei da banii si apoi pe parcurs sa tii tracking pe cheltuieli, adica, sa folosesti un buget personal cred ca vei avea un succes mai mare.

Motivul e simplu, avem rezultate diferite atunci cand ne comportam diferit nu doar cand vrem sa fie mai bine. Folosirea unui buget personal ne indeamna inspre un comportament diferit.

4. Ca sa iei masuri din timp

Cum ar fi ca sa poti stii in orice moment in ce masura esti sau nu in buget cu cheltuielile pe care le-ai facut pana acum. Pai daca nu ai un buget nu prea ai cum. Un buget bun ar trebui sa iti spuna si asta.

5. Ca sa te motiveze sa cheltui mai putin

Daca faci o anumita activitate si vezi si rezultatele vei fi motivat sa o faci mai des. Daca rezultatele sunt numerice cu atat mai bine (banii ii masuram de cele mai multe ori numeric), majoritatea suntem motivati de cifre.

Pe de alta parte, daca rezultatele eforturilor noastre nu sunt neaparat vizibile probabil ca vom renunta pentru ca simtim ca nu are nici un rost.

Intrebare pentru tine, ai fi mai motivat sa faci miscare si sa mananci mai putin daca ai vedea pe cantar rezultate? daca nu ai avea un cantar, sau vreun mod sa vezi daca merita sa mergi la sala probabil ca ai vrea sa renunti.

Dupa luna decembrie in care la final nu stiam pe ce am cheltuit 1.5 X salariu m-am hotarat sa planific pe ce cheltui banii si sa imi inregistrez cheltuielile.

Am inceput cu diferite modele in Excel (cred ca si Laurentiu are unul pe acest site – il poti descarca gratuit de AICI), am folosit apoi o vreme o aplicatie dezvoltata de o companie romaneasca care se numeste CashBase si acum folosesc o alta aplicatie pe care o recomand cu caldura, GoodBudget.

Pana la urma nu conteaza chiar atat de mult unealta important e sa alegi una care ti se potriveste si pe care o poti folosi cu placere.

Despre autor: Radu Popa este consultant resurse umane in cadrul companiei ROMCOM din Oradea . Este specializat in recrutare si training, cu experienta atat in multinationale cat si in companii romanesti. Foarte pasionat de Excel, scrie periodic pe www.excelninja.ro

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.