Ţi-e foame? Nu te duce la cumpărături

Mă plimbam acum câteva zile prin mall-ul cel nou din Braşov şi mi-am dat seama cât de bine sunt realizate aceste mall-uri din punct de vedere al marketingului şi al puterii de convigere pe care le au în momentul în care te afli în ele.

Primul lucru care mi-a sărit în ochi este faptul că cei prezenţi în mall se duc prima oară să-şi cumpere tot felul de produse (haine, IT&C, mâncare pentru acasă, etc), după care se duc să mănânce.

Aşa mi-am adus aminte cât de simplă şi cât de necunoscută este regula „Nu te du la cumpărături pe nemâncate” pe care mi-o spunea mama când eram mic.

În cazul în care cunoşti regula, dar încă mai ai nevoie de motive pentru care ar trebui să o respecţi, îţi pot spune că de curând a avut loc un experiment foarte interesant legat de acest tip de comportament.

O echipă de cercetare condusă de Alison Jing Xu de la Universitatea din Minnesota a descoperit că foamea are forţa de a activa în inconştinentul nostru comportamente de a achiziţiona cât mai multe lucruri, făcând posibilă achiziţionarea chiar şi a produselor nealimentare.

Acesta studiu s-a bazat pe mai multe experiemente în care s-au analizat comportamentele mai multor persoane în timp ce erau la shopping. Un grup de persoane mâncaseră înainte, iar un alt grup nu.

Rezultele? Se pare că cei care nu mâncaseră înainte au cumpărat mult mai multe produse cu o valoare mult mai mare, iar partea şi mai interesantă este că şi-au cumpărat produse nealimentare.

Starea de foame niciodată nu-ţi va creşte nivelul de atracţie asupra unei haine sau a unui alt produs, ci mai degrabă te va face să-l achiziţionezi „hrănindu-te” cu plăcerea de a cumpăra. Cu cât mai multe lucruri cumpărate, cu atât tu ai senzaţia că te hrăneşti.

Cel mai probabil când vei ajunge acasă îţi vei da seama că în plasă ai foarte multe cumpărături pe care nu ţi le-ai dorit şi de care nu aveai nevoie.

Iar din expresia „Vreau mâncare” tu vei avea în mintea doar cuvântul „vreau”. Acum ceea ce vrei depinde foarte mult şi de bugetul tău disponbil.

Cum poţi să-ţi împiedici apetitul de cumpărături?

În continuare vreau să-ţi ofer câteva mici trucuri care te vor ajuta să-ţi eviţi cumpărăturile pe nemâncate:

1. Primul lucru ar fi să mergi la cumpărături MÂNCAT. Este şi cel mai uşor lucru pe care îl poţi face încă de la început.

Dacă tot mergi în mall, mergi şi cumpărăţi ceva de mâncare înainte şi după continuă-ţi treaba. Eu personal te sfătuiesc să mănânci acasă, este mai ieftin şi mai sănătos.

2. Fă-ţi un mic buget sau o listă de cumpărături. Înainte să mergi la cumpărături, fă-ţi o listă cu toate bunurile pe care vrei să le cumperi. Partea importantă ar fi să respecţi ce ţi-ai notat pe listă.

3. După ce ţi-ai realizat un mic buget, pune-ţi în portofel doar suma de bani pe care ţi-ai previzionat-o, iar cardul lasă-l acasă. Te va scuti de anumite achiziţii pe care nu ţi le-ai previzionat şi pe care nu ţi le doreai.

4. Pur şi simplu opreşte-te pentru 30 de secunde înainte să cumperi şi întreabă-te „Chiar am nevoie de acest produs? Mă va ajuta cu ceva?”. Poate te vei răzgândi înainte să ajungi la casierie.

Pe final aş vrea să te întreb dacă ai căzut într-un fel sau altul în plasa cumpărăturilor pe stomacul gol?

Ai avut tendinţa să cumperi mai multe? Ţi-ai cumpărat lucruri de care nu aveai nevoie?

Aştept mesajele tale printr-un comentariu mai jos.

P.S. Îţi recomand să mănânci bine înainte să faci cumpărăturile de Paşti 🙂

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.