Spune NU datoriilor de sărbători!

Perioada sărbătorilor presupune multe provocări financiare, apar frustrări pentru cei cu venituri mici, cresc  motivele de a cheltui pentru cei care işi permit.

Există  trei mari categorii de cheltuieli ale românilor: masa de sărbători, cadourile şi vacanţele.

Dacă pentru români Crăciunul presupunea cândva o masă tradiţională şi multe obiceiuri frumoase, acum contează ca produsele sa fie specialităţi, chiar categoria de lux, cinele se iau la restaurant, în special de Anul Nou.

Mesele in familie sunt vizite scurte, restul sunt seri lungi în club unde sunt cheltuite sume exorbitante. Aspectul şi preţul cadourilor trebuie să fie cât mai mare şi mai deosebit, pentru toate rudele, sunt cadouri şi pentru Anul Nou.

Mentalitatea românilor s-a schimbat din cea a chibzuitului care făcea troc de alimente şi bunuri, tăia porcul la ţară dacă avea sau cumpăra neapărat,  în cea a europeanului care dispune de bani şi cheltuie cât mai mult ca să păstreze aparenţa unui om care îşi permite.

Nivelul veniturilor şi posibilităţile de consum au crescut foarte mult comparativ cu acum 25-30 ani, dar din păcate realitatea este că mare parte din acest consum este pe credit.

Un studio GfK făcut în România în vara acestui an, în intervalul de după reducerea TVA-ului la alimentele de bază, a arătat că suma economisită a fost utilizată în proporţie de 76 % pentru noi achiziţii de bunuri alimentare şi produse de igienă de o calitate superioară şi de igienă pentru casă.

Oferta de bunuri şi servicii de care pot beneficia românii este din ce în ce mai vastă, modul de a petrece sărbatorile şi a cheltui în acest sens generează costuri mari. De aici nevoia tot mai mare de soluţii de finanţare: fie carduri de credit, fie credite rapide sau credite de nevoi.

Produsele de credit preferate ale românilor rămân cardurile de credit, care se acordâ in continuare şi la venituri foarte mici, de sub 1000 de lei net.

Cardurile de credit sunt folosite pentru a face cumpărături în rate (în special pentru bunuri electrocasnice de folosinţă îndelungată) sau în perioada de graţie pentru a plăti vacanţele, mesele de sărbatori, etc.

Alta gamă de credite folosite din ce în ce mai intens sunt creditele acordate de IFN-uri, despre utilitatea lor am discutat şi anterior.

Creditele de la IFN-uri sunt folosite în special pentru a suplimenta veniturile foarte mici şi a crea o atmosferă mai frumoasa şi în casele celor, care probabil ar trata aceste zile festive foarte sobru, din lipsa veniturilor minime necesare personale.

Motivele pentru care aceste produse sunt foarte populare sunt:

  • Dobânzile aflate la un minim istoric;
  • Acordare de credite şi persoanelor aflate în Biroul de credit;
  • Venitul minim poate fi şi de 350-400 de lei;
  • Condiţiile mai bune de trai presupun costuri din ce în ce mai mari;
  • Promovarea intensă a ideii că fiecare merită lucruri mai frumoase şi mai scumpe în această perioadă a anului.

Este greu să ne asumăm ideea că petrecerea unor momente frumoase, o masă mai bogată, vacanţe mai frumoase, pe credit, trebuie să presupună şi soluţii reale cu care vom achita aceste credite.

Fiecare are motivaţiile lui: fie trebuie să păstreze nişte aparenţe, fie chiar are nevoie de acei bani, dar realitatea este că ratele cu sau fără acea “minunată” dobândă 0 sau dobânzile foarte mari ale creditelor rapide vor deveni o sursă de noi frustrări financiare pentru anul ce va veni, bucuria momentelor în care şi-au cumparat ce şi-au dorit va păli în faţa notelor de plată din ianuarie 2016.

Vă doresc doar ca atunci când veţi pregăti cardul de credit pentru următorul cadou sau când veţi semna următorul contract de credit, să vă gandiţi că meritaţi mai mult decât doar o iluzie a abundenţei, iar Crăciunul înseamnă să petreci alături de oameni dragi şi nu marca băuturii sau mâncării consumate.

Anca Tautescu

Despre Autor: Sunt un om a carui vocatie este sa-i ajute pe cei din jur sa-si foloseasca mai bine resursele financiare. Sunt pasionata de finante personale, iubesc oamenii care traiesc simplu si sincer

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.