De multe ori, atunci când ne analizăm situaţia financiară, stăm şi ne gândim la următoarea financiară: Ce este mai bine pentru mine în acest moment: să economisesc mai mulţi bani sau să fac cumva să câştig mai mulţi bani?
Înainte de a alege una din ele, trebuie să ştii ca aceste două activităţi nu ar trebui să se afle niciodată în competiţie. Pentru a avea bani trebuie să le faci pe amândouă: trebuie în primul rând să câştigi bani (mai mulţi) şi în al doilea rând, să ştii cum să-i economiseşti.
Problema apare atunci când ne concentrăm mai mult pe una şi o neglijăm pe cealaltă. Cu cât ne concentrăm mai mult pe o parte dintre ele cu atât pierdem pe partea cealaltă.
Să analizăm puţin ce activităţi ar presupune fiecare:
Sa economisesc bani presupune:
- Utilizarea unui buget personal pentru planificarea banilor;
- Monitorizarea fiecărui bănuţ utilizat;
- Concentrarea pe educaţia financiară atât în familie cât şi la muncă;
- Să ştiu cum sa economisesc bani?
- Să cunosc modurile prin care aş putea să-mi irosesc banii;
- Să-mi analizez financiar fiecare lună şi să iau măsuri pentru luna care urmează.
Sa castig bani (mai multi) presupune:
- Educaţie continuă, să particip la traininguri, să achiziţionez fel de fel de aptitudini noi;
- De a avea mai multe joburi;
- De a munci mai mult la locul de muncă;
- De a face bani acasă, din pasiune;
- Să-mi fac promisiuni financiare.
În mod sigur, totul depinde de moment şi de perioadă aleasă. A economisi bani este o activitate benefică pe termen lung în timp ce a câştiga mai mulţi bani ne ajută pe termen scurt.
Eu personal sunt o persoană care dezvoltă la ea foarte mult partea de a câştiga foarte bani, încerc să dezvolt cât mai multe surse de venit şi mai apoi mă gândesc cum să-i economisesc.
Cunosc multe persoană care se bazează pe partea de economisire prima oară şi după se gândesc la cum să câştige mai mult.
Persoanele care vor să câştige mai mult, încearcă să câştige mai mult pentru a umple minusurile realizate de cheltuieli deoarece nu vor să facă sacrificii financiare. Celelalte sunt persoanele care au înţeles că veniturilor lor nu pot creşte mai mult şi singura cale este să economisească.
Cum decidem care este direcţia potrivită?
Pentru a te decide care este direcţia principală cea mai potrivită pentru tine trebuie să-ti analizezi situaţia financiară mai întâi.
Întotdeauna poţi câştiga mai mulţi bani în cazul în care ai potenţialul şi cunoştinţele necesare. Toată lumea ştie că nu poţi câştiga bani dacă nu ai potenţialul de a câştiga mai mulţi bani.
Dacă nu ai potenţialul personal, educaţional, profesional de a câştiga mai mult înseamnă că economisirea este cea mai bună variantă pentru tine. Economisirea este cea care o să te ajute pe termen lung.
Deasemenea, dacă vei o situatie neplacuta si nu vei mai putea castiga bani, atunci economisirea pe care ai realizat-o anterior te poate ajuta să treci peste această dificultate.
Prin urmare, sunt 3 variante:
- Poţi câştiga mai mulţi bani în cazul în care ai potenţial. Toată lumea ştie că nu poţi câştiga bani dacă nu ai potenţialul de a câştiga mai mulţi bani;
- Dacă nu ai posibilitatea de a câştiga mai mult înseamnă că a economisi este cea mai bună variantă pentru tine. (benefică pe termen lung);
- Economisirile anterioare te pot scoate din multe impasuri pe viitor.
Analiza Teoriei
Acum să analizăm puţin teoria:
Ceea ce economiseşti = Ceea ce câştigi – Ceea ce cheltuieşti.
Intrand putin in detaliu, noi putem avea controlul asupra fiecărui indicatori, şi anume:
1. Ceea ce câştigi: Noi suntem responsabili de cât câştigăm, când câştigăm şi din câte locuri câştigăm bani. Dacă câştigi mai mule înseamnă că poţi economisi mai mult.
Dacă câştigi puţin înseamnă că economisirea pe care o poţi face este mică. Asta înseamnă că valoarea pe care o poţi economisi ţine în mare parte de valoarea câştigurilor tale.
2. Ceea ce cheltuieşti: Acesta este o activitatea mai uşoară decât atunci când trebuie să câştigi bani. Singurul factor care contează aici eşti TU. Nu există nici un alt factor care controlează nivelul cheltuielilor tale.
Tu singur decizi ce fel de cheltuieli faci, dacă acestea sunt necesare şi dacă aceste îţi vor aduce un beneficiu în viitor.
Desigur, există şi cheltuieli pe care nu le putem controla foarte mult (chirie, facturi utilităţi, telefon, etc) dar sunt convins că şi aici ai putea face reduceri de cheltuieli destul de mari.
În comparaţie cu „ceea ce câştigi”, ceea ce cheltuieşti poate fi primul lucru la care trebuie să lucrezi şi este cel mai uşor lucru pe care îl poţi face începând din acest moment.
3. Ceea ce economiseşti: Al treilea factor, care rezultă din diferenţa primilor doi indicatori este considerat rezultatul activităţilor noastre zilnice – rezultatul câştigurilor şi rezultatul cheltuielilor.
Dacă am câştiga mult dar am cheltuit mult înseamnă că banii economisiţi sunt puţini. Dacă am câştigat mult şi am cheltuit puţin înseamnă că banii economisiţi sunt mulţi. Totul depinde de tine.
Cheltuiesc mai puţin sau Câştig mai mult
Fără nici o îndoaială, aceste se completează una pe alta, dar din cauza timpului limitat pe care îl avem trebuie să ne concentrăm mai mult pe una dintre ele. Ambele sunt foarte importante însă una trebuie ele trebuie să fie numărul 1 în priorităţi.
Depinde de tine care dintre ele o alegi. Depinde de cât ai putea să-ţi creşti veniturile şi cât ai putea să-ţi reduci costurile.
Dacă eşti la început de drum în educaţia ta fianciară şi nu ştii care ar trebui să fie prioritatea ta, îţi prezint 7 paşi pe care trebuie să-i urmezi:
- Pasul 1. Analizează-ţi cheltuielile şi monitorizează fieare bănuţ pe care îl ai. Foloseşte un buget personal.
- Pasul 2. Setează-ţi obiective de economisire.
- Pasul 3. Monitoriează constant cheltuielile pentru aţi îndeplini obiectivul de economisire.
- Pasul 4. Analizează fiecare loc de unde câştigi bani.
- Pasul 5. Dezvoltă-ţi un plan de creştere a fiecărei surse de venit şi stabileşte obiective pentru acestea.
- Pasul 6. Monitorizează constant fiecare venit pe care îl ai şi gândeşte-te mereu la cum poţi să-l creşti.
- Pasul 7. Lucrează mereu la educaţie ta, la competenţele tale, la aptitudinile tale pentru aţi creşte potenţialul de câştiguri şi potenţialul de economisire.
Aceşti paşi sunt standar pentru orice persoană.
Înainte să-i urmezi, încearcă să te analizezi ca să vezi în ce stagiu eşti. Dacă crezi că te afli la Pasul nr.3 încearcă să urmezi Pasul 2. mai întâi. De fiecare dată avem dedinţa să ne supraevaluăm şi de aceea este bine să începem cu un pas mai în urmă decât cu pasul la care credem noi că suntem.
Totul depinde de tine pentru aţi face viaţa mai bună din punct de vedere financiar. Dacă îţi doreşti să ai bani, tu eşti persoana care este în măsură să facă asta (atât prin câştiguri mai multe cât şi prin cheltuieli mai puţine).
Încearcă să te gândeşti cum poţi să le dezvolţi ambele la tine. Dacă reuşeşti să câştigi mai mult şi să cheltuieşti doar pe lucruri de care ai cu adevărat nevoie, niciodată nu vei mai avea de suferit din cauza banilor.
Cam asta a fost articolul. Sper că îţi va fi de folos şi sper că o să ai în vedere aceste lucruri în viaţa ta de zi cu zi.
Dacă ţi-a plăcut sau dacă ai completări, nu ezita să laşi un comentariu. Orice părere este bine venită.