Politica monetara – Ce reprezinta politica monetara

Politica monetară este politica adoptată de autoritatea monetară a unei țări care controlează rata dobânzii plătită la împrumuturi pe termen foarte scurt sau oferta de bani si vizează adesea inflația sau rata dobânzii pentru a asigura stabilitatea prețurilor și încrederea generală în monedă. 

Constă în procesul de redactare, anunțare și implementare a planului de acțiuni întreprinse de Banca Centrală, Consiliul Valutar sau o altă autoritate monetară competentă dintr-o țară care controlează cantitatea de bani dintr-o economie și canalele prin care banii noi este furnizat.

Spre deosebire de politica fiscală care se bazează pe guvern pentru ieșirea din recesiuni, politica monetară urmărește să manipuleze oferta de bani, adică „tipărirea” mai multor bani sau scăderea ofertei de bani prin modificarea ratelor dobânzii.

Obiectivele ulterioare ale politicii monetare sunt de obicei contribuirea la stabilitatea produsului intern brut, realizarea și menținerea șomajului scăzut și menținerea cursurilor de schimb previzibile cu alte monede.

Economia monetară oferă o perspectivă asupra modului de elaborare a unei politici monetare optime. În țările dezvoltate, politica monetară s-a format în general separat de politica fiscală, care se referă la impozitare, cheltuieli guvernamentale și împrumuturi asociate.

Economiști, analiști, investitori și experți financiari de pe glob așteaptă cu nerăbdare rapoartele de politică monetară și rezultatul întâlnirilor care implică luarea deciziilor în domeniul politicii monetare.

Aceste evoluții au un impact de lungă durată asupra economiei generale, precum și asupra sectorului sau pieței specifice industriei.

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.