Cum sa investesti in Indicele BET – 3 Metode

Indicele BET este indicele de referinţă al bursei din România şi este cel pe care îl urmărim de fiecare dată când analizăm performanţa investiţiilor pe piata de capital locală.

Chiar dacă recomand investiţiile diversificate la nivel global, bursa din România nu este deloc de neglijat şi am o mică parte din portofoliu pe plan local.

Indicele BET se bucură de o performanţă uluitoare în ultimii 20 de ani. În medie, indicele BET-TR (care include creşterea acţiunilor + dividende), a avut un randament anual de 21% din 2000 şi până acum.

Dacă investeai, să zicem, 1000 lei pe lună, de atunci şi până acum, aveai: 2,8 milioane de lei!!!

Este valoarea brută la care trebuie să mai calculeze impozite şi alte taxe, însă tot este foarte mult.

Bursa din România se bucură de randamente foarte bune la nivel de dividende. În fiecare an, avem companii care oferă dividende şi de 10% din valoarea acţiunii ceea ce este mult peste alte burse.

Din păcate, un dezavantaj ar fi mărimea bursei (nu sunt multe companii cotate la bursă) şi lichiditatea. Faptul că sunt destul de puţini investitori activi face ca piaţa să nu fie aşa de atractivă pentru mulţi străini.

Însă consider că avem loc de creştere şi că tot răul o să fie spre bine atunci când vom ajunge piaţă emergentă. Sunt alte discuţii acestea, însă consider că lucrurile vor fi din ce în ce mai bine.

Înainte să ajungem la cum să investim în indicele BET, ar trebui să studiem puţin structura indicelui:

Structura Indicelui BET

structura indice bet

După cum observi, indicele de referinţă BET este format din 17 companii.

Ce am încercuit în poză este top 7 companii care, împreună, formează 85% din întregul indice.

De ce am încercuit acestea 7? Pentru că, investind separat în ele, poţi imita foarte uşor indicele BET, având în vedere că ele sunt cele mai importante companii de pe BVB.

Cum sa investesti in Indicele BET

Acum că am văzut care este structura indicelui BET, să trecem şi la subiectul acestui articol şi anume: Cum să investim în indicele BET.

Am dezvoltat pentru tine 3 mijloace prin care poţi investi – sunt diferite în funcţie de implicarea ta ca investitor.

Există o metodă care presupune să te implici ceva mai mult pentru că trebuie să cumperi efectiv acţiunile şi să urmăreşti rebalansarea portofoliului sau există metode prin care poţi investi în fonduri mutuale/ETF care sunt purtătoare de comisioane dar unde implicarea ta este spre zero.

Hai să le discutăm pe rând:

1. Investiţii directe în companiile care formează indicele BET

Este, după părerea mea, cea mai potrivită metodă pentru cei care doresc să se implice activ în investiţii. Este şi metoda care implică cele mai mici comisioane.

Pentru acest caz, ai nevoie de un broker care activează pe bursa din România.

Brokerii pe care îi recomand sunt: Tradeville (3000 lei suma de start) sau BT Capital Partners (1500 lei suma de start). Dintre cei doi, eu folosesc cu mare încredere platforma Tradeville datorită comisioanelor care sunt destul de bune şi a uşurinţei de a folosi platforma.

Primul pas este – apelarea la un broker (intermediarul de care avem nevoie pentru a începe să investeşti).

Pasul al doilea este să investim efectiv. Dacă avem cont la un broker, putem investi efectiv în companiile care formează indicele.

Investiţii directe în TOP 7 companii

Dacă alegi să investeşti şi să replici singur indicele BET, recomandarea este să investeşti în top 7 companii. După cum ai văzut şi mai sus, top 7 companii formează 85% din indicele BET.

De ce top 7 şi nu top 17?

 • Pentru că sunt mai puţine tranzacţii de realizat din partea ta,
 • Mai puţine comisioane de plătit către broker,
 • Dacă nu investeşti o sumă mare de bani, este mai greu de replicat pentru că trebuie să cumperi puţine companii. Exemplu: Teraplast reprezintă 0,6% din indicele BET. Dacă investeşti lunar 1000 lei, înseamnă 6 lei către Teraplast ceea ce înseamnă o sumă foarte mică.
 • Pentru că top 7 sunt cele mai lichide companii şi cele mai interesante din punctul meu de vedere,
 • Este mai uşor de rebalansat portofoliu când urmăreşti doar 7 companii decât atunci când ai face pentru 17 companii.

Este o metodă bună din punctul meu de vedere pentru cei care vor să intre pe platforma unui broker şi să investească direct în acele companii. Plus că dividendele revin direct în contul tău şi le poţi folosi în a cumpăra şi mai multe acţiuni.

Cum ar putea să arate portofoliul tău dacă alegi să investeţi în TOP 7:

 1. TLV – Banca Transilvania – 23%
 2. FP – Fondul Proprietatea – 22%
 3. SNP – OMV Petrom S.A. – 18%
 4. SNG – S.N.G.N. Romgaz S.A. – 12%
 5. BRD – BRD Group Societe Generale S.A. – 12%
 6. TGN – S.N.T.G.N. Transgaz S.A. – 7%
 7. EL – Societatea Energetica Electrica S.A. – 6%

Dacă ai investi 1000 lei lunar şi ai realiza 7 tranzacţii de cumpărare, ai avea comisioane la Tradeville undeva la 15 lei, ceea ce reprezintă 1,5% din valoarea totală ceea ce nu este aşa de mult.

2. Investiţii în indicele BET cu ajutorul ETF BET Tradeville

A doua variantă, pentru cei care vor să investească singuri în indicele BET, dar fără să fie nevoiţi să aibă mai multe tranzacţii precum cea de mai sus, este să investească direct în SINGURUL ETF de pe piaţa locală şi anume ETF BET Tradeville.

Este un ETF realizat de Tradeville care replică cu multă atenţie indicele BET.

Pentru a cumpăra acest ETF ai nevoie de un cont la un broker (ex. Tradeville) şi de a cumpăra efectiv unităţi de fond tranzacţionabile.

Poţi cumpăra sau vinde oricând acest ETF.

Câteva lucruri despre ETF (detalii ETF):

 • Symbol: TVBETETF
 • Administrator: Vanguard Asset Management
 • Data lansării: 29.08.2012
 • ETF-ul nu are un comision de Administrare.
 • Investiția minimă: o unitate de fond care la momentul scrierii articolului este de 11,89 lei / unitate.
 • Cost de tranzactionare – 0,25% pe tranzactictie – ofertă pentru cei care vor să achiziționeze acest ETF/

După cum observi, acest ETF nu are costuri adiacente de administrare. Costurile tale vor fi la 1000 lei investiți de 2,5 lei.

Este o metodă bună pentru cei care nu vor să se implice activ şi să se gândească cum să rebalanseze mereu portofoliul.

Iar dacă analizezi puțin, este o variantă chiar mai ieftină decât varianta de a cumpăra individual acțiuni.

3. Investiţii în indicele BET printr-un fond mutual

A treia metodă şi ultima pe care vreau să ţi-o prezint este cu ajutorul unui fond de investiţii.

Este cea mai pasivă metodă dintre toate, dar şi cea mai costisitoare la nivel de comisioane.

Unul dintre fondurile pe care eu le recomand celor care caută să investească prin acest mod este: Certinvest BET index. Nu mai ai nevoie de conturi la broker şi nici să cumperi tu direct acţiuni sau un ETF.

În acest mod, trebuie doar să alimentezi contul tău deschis la Certinvest şi să realizezi depuneri lunare sau când doreşti tu.

Acest fond urmăreşte activ indicele BET, iar tu îi încredinţezi administratorului puterea de a lua decizii când şi cum să vândă.

Ca să fii investitor, trebuie să cumperi unităţi de fond care, la scrierea acestui articol, costa undeva la 192 lei / unitate de fond.

Avantajul principal pentru tine este timpul mic pe care tu trebuie să-l aloci – aproape deloc dacă setezi plăţi automate din contul tău bancar în contul tău deschis la fondul mutual.

Dezavantajul este comisionul de administrare care este unul lunar de maxim 0,15% din aplicat la valoarea medie lunară a activului total al Fondului (ar veni undeva la 1,8% pe an). Uşurinţa şi simplitatea sunt puțin taxate.

Concluzii

După cum observi, sunt 3 metode pentru tipologii diferite de investitori. Există variante şi pentru cei care vor să fie activi atunci când investesc în acest indice, dar şi pentru cei care nu vor să se implice absolut deloc în acest proces.

Eu sunt un investitor mai activ din acest punct de vedere şi am ales să investesc personal în acţiunile de pe BVB, dar nu sunt de neglijat nici celelalte 2 opţiuni.

Dacă vrei să investeşti în indicele BET, îţi recomand să pui în balanţă timpul tău şi să alegi varianta care pe tine te ajută cel mai mult.

Important este să începi să investeşti şi să te foloseşti de Capitalizarea dobânzii.

Despre diferite strategii de investiţii şi alte moduri de a investi, găseşti în cursul Strategii şi Tipuri de investiţii care se bucură de un succes foarte bun de la lansare.

Aştept cu drag comentariile tale puţin mai jos.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..
Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.