Economisesc lunar 1000 de euro. Cum sa-i investesc?

Pentru cei care ajung că economisească o sumă ceva mai mare (1000 de euro sau mai mult), am pregătit un articol foarte lung şi util de peste 5000 de cuvinte care include mai multe răspunsuri la întrebarea: Cum să investesc 1000 de euro in fiecare luna?

Cum am procedat şi în trecut, nu am răspuns singur la această întrebare, ci am primit ajutor de la 22 de persoane care sunt investitori de o perioadă mai lungă de timp sau sunt specialişti în acest domeniu.

Am invitat şi analişti şi specialişti de la XTB, Certinvest şi Tradeville să răspundă la întrebare şi mă bucur că au acceptat.

Mulţi invitaţi sunt prieteni cu care am interacţionat în toţi aceşti aproape 8 ani de blog.

Subiecte dezbătute până în acest moment, pe acest sistem de răspunsuri, sunt:

 1. Cum sa investesc lunar sume mici de bani? Investitii cu bani putini (500-1000lei)
 2. Am 10.000 euro. Cum sa-i investesc?

Mai jos vei găsi 22 de răspunsuri la întrebarea „Cum să investesc lunar 1000 de euro?”.

Sunt opiniile personale ale persoanelor invitate să răspundă. Nu sunt recomandări exacte. Ele trebuie filtrate prin propriile tale cunoştinţe şi analizate ulterior.

Citeşte, Analizează şi extrage informaţiile utile pentru tine.

Cum sa investesc lunar 1000 de euro?

Rareş Mihăilă – Fondatorul comunităţii investestelabursa.ro

În funcție de tipul de abordare a fiecărui investitor (activ sau pasiv) suma de 1000 de euro ar trebui investită într-un portofoliu de ETF-uri în cazul unei abordări pasive și într-un set de acțiuni ale unor companii mature cu politică de dividend stabilă în cazul unei abordări active.

În cazul în care vorbim de un investitor care nu are nici un fel de experiență în domeniul investițiilor atunci cred ca cea mai bună abordare ar fi investiția într-un fond mutual cu risc mediu.

Investitorilor care își doresc să investească activ la bursă acei 1000 euro le-aș recomanda sa includă în portofoliu și companii listate la Bursa de Valori București având în vedere că în acest an bursa va face pasul către statutul piața emergentă.

Totodată eliminarea pragului de deținere în cazul SIF-urilor va face ca aceste companii să devină mult mai interesante atât pentru micii investitori cât și pentru fondurile de investiții sau fondurile de pensii.

O altă categorie de instrumente care pot fi luate în considerare sunt obligațiunile corporative care pot fi cumpărate direct pe bursă și pot oferi randamente de peste 7% pe an.

Paul Maior – fondator www.paulmaior.ro

Traim niste zile in care bursele internationale sunt pe un trend in continua crestere.

Pe multi ii sperie si pe multi ii bucura acest lucru INSA un lucru este sigur si anume ca o suma de bani investinta lunar, 100% iti va aduce pe termen lung cel putin o siguranta financiara insa foarte probabil si un profit pe masura.

Nu-mi prea place mie sa ofer retete, insa daca m-ar intreba cineva care nu prea are timp de investitii insa vrea sa isi tina o parte din economii intr-un alt loc decat in depozite bancare, in aceasta perioada de crestere pe toate bursele, i-as recomanda sa investeasca treptat, eventual odata la 3 luni (adica cand se strange un 3000 de euro)in urmatoarele:
 • 30% in actiuni listate la BVB
 • 30% in ETF-uri gen MSCI World sau S&P500
 • 30% in obligatiuni corporative listate la BVB
 • 10% cryptomonede

PS: Din aceasta suma, din oricare dintre aceste procente poti taia oricand o suma de bani pentru a cumpara carti/cursuri de investitii.

Cătălin Eremia – Fondatorul grupului CashFlow România

Dacă economisesti lunar 1000€, probabil ca ai venituri de peste 2000€/luna. Eu voi presupune ca ai venituri lunare de 4000€, ceea ce înseamnă ca ai nevoie de un venit pasiv de 4000€ / luna ca sa atingi independenta financiară conform cifrelor tale de acum. Cum obții un venit pasiv de 4000€ /luna?

Exista un vehicul financiar care îți garantează independenta financiară indiferent de ciclurile economice și care a fost și este folosit de sute de ani pentru pastrarea singura aderarea averii: imobiliarele.

Voi merge pe un exemplu cu valori medii reale, actualizate la nivelul anului 2020:

Venit pasiv de 4000€/luna = 16 imobile viitoare cu chirie 250€/luna.

10 luni economii = 10.000€ = avans achiziție imobil nr.1 in valoare de 40.000€ (Credit 30.000€)

10 luni economii = 10.000€ = avans achiziție imobil nr.2 in valoare tot de 40.000€ (credit 30.000€)

….

Și așa mai departe pana ajungi sa deții 16 imobile închiriate fiecare om medie cu 250€/luna. 16×250=4000€.

In teorie, îți va lua 16 ani. In practica… maxim 10 ani 😎 prin reciclarea Cashflow-ului și achitare in avans a creditelor folosind the method.

Dacă nu ai auzit încă de “the method”, cauta pe YouTube după “the method” și vei găsi video explicativ canadian sau vezi exemplul de calcul concret pentru in credit ipotecar de la ing postat pe grupul de Facebook Cashflow România. Tot pe grup vei găsi și calculele concrete pentru crearea dela zero unui portofoliu de 4 imobile care sa genereze un venit pasiv de 1000€/luna in aproximativ 8,5 ani.

Tot ce trebuie sa faci este sa înmulțești cifrele cu 4 și vei avea solutia concretă pentru cazul tău – economii de 1000€/luna și portofoliul de 16 imobile.

[divider top=”no” size=”2″]

Bogdan Popescu – fondator Academiadeantreprenori.ro

In primul rand, jos palaria in fata ta. N-am niciun dubiu ca oricine reuseste sa economiseasca 1000 de euro pe luna are doua calitati rare: e un performer de top si stie (probabil de la Laurentiu) cum sa-si gestioneze finantele.

Cei 1000 de euro pe luna, i-as investi in felul urmator: o treime i-as păstra in bani gheata, o treime intr-un ETF care urmareste un index global de actiuni (VWRA al celor de la Vanguard), o treime in criptomonede: Bitcoin si Ethereum.

De cand exista, afacerile au fost cel mai puternic motor pentru dezvoltarea civilizatiei, tehnologiei si economiei oamenilor. Ele vor continua sa creasca.

Criptomonedele reprezinta urmatorul pas in evolutia banilor, iar Bitcoin si Ethereum sunt pe departe cele mai valoroase si vor ramane in top.

Rezervele de bani gheata te ajuta sa obtii randamente mult mai mari pe termen lung din investitii. Pietele au cicluri. Cu “munitie pe teava”, poti profita de momentele in care preturile activelor scad. De asemenea, ii poti folosi pentru cea mai buna investitie: educatia ta.

Invata tot ce poti despre afaceri si multe lucruri bune ti se pot intampla.

Dan Sulica – fondator ideisibani.ro

Eu am convingerea că cel mai bun mod de a investi este diversificarea în funcţie de profilul de risc personal.

Având un profil de risc echilibrat, eu aş alege să investesc 1000 euro pe lună astfel:

1. 50% în instrumente cu venit fix.

O idee ar fi alegerea unor obligaţiuni corporative listate la BVB, emise de câteva companii serioase şi profitabile.

Însă eu personal aş prefera să strâng banii respectivi pentru câteva luni şi să subscriu la un plasament privat de obligaţiuni corporative, pentru că astfel aş putea să le cumpăr la valoarea nominală.

Iar după listarea lor la BVB aş putea vinde o parte, pentru a realiza astfel un mic profit suplimentar faţă de dobânda anuală de 8-9%, şi apoi aş urmări alţi emitenţi, pentru a dispersa riscurile.

2. 30% în ETF-uri pe indici ai burselor de acţiuni, din România şi din SUA.

Chiar dacă acţiunile sunt destul de “sus” în acest moment, tot aş intra într-o primă etapă cam cu jumătate din această sumă, împărţită egal între BVB (unde o variantă ar fi TVBETETF) şi indicele S&P 500 (de exemplu prin CSPX).

Iar cealaltă jumătate din sumă aş folosi-o în prima etapă pentru a aduna suma minimă pentru plasamentul privat de obligaţiuni de la pct. 1.

Apoi, aş aştepta mici corecţii ale S&P 500 (de cca. 10-15%) pentru a reveni la valoarea destinată iniţial burselor de 30%.

3. 15% în mărfuri, în special aur şi petrol.

Aurul este util ca o “protecţie” a deţinerilor de acţiuni în caz că apare vreun eveniment negativ important, plus că se comportă bine într-un mediu în care cresc dobânzile şi inflaţia.

Iar petrolul este cotat în prezent la valori atât de reduse, încât cu greu am putea crede că urmează ÎNCĂ o prabuşire semnificativă…

4. Restul în criptomonede, în special Bitcoin şi Ethereum.

Rămân şi în continuare adeptul unei investitii mici, dar constante, în criptomonede, mai ales în condiţiile în care preţurile încep să-şi revină după minimele din prima parte a anului 2019.  Însă o văd doar ca pe o investiţie pe termen lung şi numai cu sume relativ mici.

[divider top=”no” size=”2″]

Cristian Tudorescu – Trainer, investitor si cofondator al Investors Club

Am observat uneori în discuțiile cu oameni care au posibilitatea de a economisi, că atunci când vine vorba de investiții au tendința să sară peste niște trepte de risc, iar de la riscuri scăzute să se ducă direct la risc ridicat.

Am auzit opinia: „nu investesc în acțiuni, că mi-e teamă că pot să scadă, dar uite, am văzut un startup interesant în tehnologie și m-aș băga. Sau, ce părere ai de cryptomonede?” Este clară aici tendința de a se duce într-o zonă de risc mare. Poate să îți iasă sau poate să nu îți iasă.

Eu recomand celor care investesc, indiferent de instrumentul ales, să își facă o evaluare, fie ea și cu metode de bază, nu foarte sofisticate. Așa cum la un imobil evaluezi zona, preț pe mp, chiria potențială și alte elemente, așa și pentru acțiuni există metode de evaluare.

Pentru companii care sunt pe un trend general, cum ar fi cele ‘tech’, e posibil să nu ai toate instrumentele la îndemână pentru a le evalua, dacă nu ești cunoscător al domeniului respectiv. Nu recomand cumpărarea unor acțiuni sau companii doar pentru că ai auzit de o tehnologie ‘la modă’, sau doar pentru că îți plac produsele, serviciile, sau că îți place vreo aplicație anume.

Mai departe, componenta de instrumente cu risc foarte mare, cum ar fi CFD-uri sau Forex, ar fi bine să lipsească, sau dacă există, ea să fie doar una marginală. Să vină după ce ți-ai construit bazele unui portofoliu stabil: acțiuni, obligațiuni, eventual ETF-uri sau fonduri mutuale, eventual imobiliare, iar proporțiile între ele pot să difere, după gustul fiecăruia.

[divider top=”no” size=”2″]

Vasile Onita – fondator goanadupabitcoin.ro

Cum probabil ti-ai dat seama, piata criptomonedelor are un ciclu de 4 ani. Acesta este definit de evenimentul de injumatatire a recompensei Bitcoin(halving) care apare la 200 de mii de blocuri sau la cca 4 ani. In 2012 a avut loc prima data dupa care in 2013 piata a explodat.

La fel s-a intamplat si in 2017, dupa injumatatirea recompensei Bitcoin din 2016.

Anul acesta, in cca 90 de zile, va avea loc a treia injumatatire a recompensei Bitcoin. Semn ca piata se va misca mai mult in comparatie cu ultimii doi ani. Tinand cont de acestea, propunerea mea pentru investitia de 1000 de euro pe luna este:

 1. 40% in Bitcoin
 2. 10% in waves
 3. 10% in ZCash
 4. 10% in Ethereum
 5. 10% in Bassic attention token
 6. 10% in Blocknet
 7. 10% in Binance coin

Ma astept la un randament de peste 500% net pentru anul acesta. Daca investitia este facuta pe 2 ani, atunci randamentul va fi mult mai mare.

[divider top=”no” size=”2″]

Claudiu Cazacu- Consulting Strategist la xtb.ro

O alocare echilibrată a capitalului ar putea avea în vedere un amestec de clase de active, denominate eventual în diferite valute.

În principiu, un mod general de a vedea lucrurile, fără a fi o recomandare de investiții, și nelând în calcul faptul că fiecare investitor are propriul profil de risc și așteptări, deci va trebui să ia întodeauna propriile decizii, din punctul meu de vedere include:

 • 15% depozite bancare în RON
 • 20% depozite bancare în EUR
 • 15% titluri de stat SUA sau instrumente cu venit fix cu rating de vârf denominate în USD
 • 10% obligațiuni corporative în RON
 • 15% acțiuni (fie direct, fie prin fonduri ETF) de pe piața de capital locală
 • 10% acțiuni (fie direct, fie prin fonduri ETF) de pe piața de capital internațională (americană și europeană în linii mari)
 • 15% metale prețioase

Anul se anunță a fi unul complicat, și cea mai bună îndrumare pe care o pot oferi tuturor este să rămână curioși și deschiși intelectuali, interesați de a înțelege lumea economică și lumea în general, pentru a fi pregătiți.

[divider top=”no” size=”2″]

Ovidiu Dumitrescu, Deputy CEO Tradeville

Dupa ce si-a format o rezerva pentru cheltuieli neprevazute si si-a bugetat asigurarile de viata, sanatate, casa si masina o astfel de persoana este indreptatita sa isi indrepte atentia catre bursa.

Aici, ca incepator, este bine sa isi formeze un portofoliu diversificat de instrumente lichide.

Cel mai simplu instrument in acest sens este un ETF deoarece cu o singura tranzactie ai instant expunere la un portofoliu de emitenti, la BVB existand deja un astfel de instrument creat de grupul Tradeville.

[divider top=”no” size=”2″]

Valentin Nedelcu – fondator stiintabanilor.ro

În primul si in primul rand, ar trebui sa iti faci un profil de risc pentru a determina care este toleranta ta la risc. Poti gasi pe net o gramada de astfel de teste. Trebuie doar sa cauti pe net “calcul profil de risc”.

In al doilea rand, ce pot sa iti spun este ca indiferent ce profil ti-ar iesi (conservator, moderat, agresiv) nu l-as considera final si nu l-as lua de bun.

Iti vei descoperi adevaratul profil de risc cand vei avea “skin in the game”, adica atunci cand vei fi in piata si vei trece printr-un ciclu de piata complet (atat vremuri bune cat si vremuri mai putin bune).

In cauzul in care ai un profil de risc moderat si un orizont lung de investitii (peste 10 ani) poti lua in considerare o astfel de alocare:

 • 50% actiuni
 • 50% obligatiuni si instrumente cu venit fix.

Avand in vedere ca suma pe care o ai de investit lunar este de 1000 EUR ar trebui sa optimizezi pe cat posibil costurile si sa simplfici la maximum alocarea.

Poti sa iti deschizi cont la un broker international si sa faci cate o investitie de 1000 EUR in fircare luna.

Astfel, ai putea sa ai:

 • 50% – ETF MSCI World (EUNL.UK)
 • 25% – ETF titluri de SUA (de exemplu IDTM.UK)
 • 25%- ETF titluri de stat emerging markets (JPEA.UK)

Cumperi 2 luni EUNL, 1 luna IDTM si o luna JPEA si tot asa.

In cazul in care ai un profil de risc conservator, reduci din alocarea pe actiuni si cresti alocarea pe titluri de stat. Invers, daca ai un profil de risc agresiv, cresti alocarea pe actiuni si scazi alocarea pe titluri de stat.

In orice situatie, pe termen lung, vei pune banii la treba si vei obtine mult mai mult decat daca ai tine banii la banca.

[divider top=”no” size=”2″]

Iulia Stancu – fondator economisim.info

Cu 1000 de euro pe lună m-aș îndrepta cu siguranță către investiții orientate spre creșterea capitalului, mai degrabă decât spre conservarea lui.

Aș începe cu o investiție de timp și bani în educație. Scopul? Să înțeleg care sunt clasele de investiții și cum pot fi accesate, dar și care e profilul meu de risc.

Pornind de la acest profil, pot face un plan reanalizabil trimestrial. O strategie de investiții constantă, formulată pe termen mediu și lung, ajustabilă periodic în funcție de piață, dar și de experiența acumulată în timp.

Dacă începutul lui 2020 ar fi punctul 0, mi-aș alcătui un portofoliu pe termen mediu în care să existe atât instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligațiuni corporative), cât și ETF-uri pe indici ai burselor internaționale – MSCI World, de exemplu. Plus acțiuni pe BVB (aș alege câteva acțiuni care îmi plac din indicele BET).

Pentru că se tot vorbește despre criză, aș integra în această perioadă și aurul și/ sau metalele prețioase. Aș rezerva și un 5% din total pentru zona de play money. Cred că merită să testezi instrumente riscante, dar cu potențial de creștere (criptomonede? acțiuni în domenii noi care cred că vor evolua frumos?). Nu aș investi lunar în fiecare instrument în parte, aș urmări și nivelul comisioanelor.

Următorul pas e un portofoliu pe termen mai lung, care să integreze o investiție imobiliară, reevaluând portofoliul și păstrând o parte din active. Sau aș începe și cu imobiliarele, dacă aș avea deja o sumă de bani.

[divider top=”no” size=”2″]

Cosmin Mizof, CFA – Manager de Risc Certinvest

După un an 2019 excepțional pentru toate clasele de active, cred că anul 2020 va fi mult mai complicat pentru investitori, de aceea diversificarea va fi probabil mult mai importantă decât în alți ani pentru portofoliile acestora.

În lipsa unor semnale clare de modificare a politicilor monetare acomodative la nivel global, rămânem expuși în egală măsură pe acțiuni și obligațiuni.

Creșterea economică la nivel global rămâne robustă, dar nu putem elimina complet apariția unor “lebede negre”.

Este posibil că o expunere mai ridicată decât în mod obișnuit pe clasa de active alternative (materii prime, reits) să se constituie în protecția necesară în cazul materializării unor astfel de riscuri.

La nivel geografic rămân atras de evaluările mult mai atractive pe piețele emergente decât pe cele dezvoltate și sunt în mod oportunistic expus pe anumite companii atractive din spațiul european.

Sectorial, sunt atent la zonele care au avut cel mai mult de suferit în ultima vreme, cu precădere la sectorul energetic.

Strategia investițională rămâne aceeași că în fiecare an: investiții regulate în soluții investiționale pasive, eficiente din punct de vedere al costurilor (fonduri mutuale/ETF-uri), de preferință în replici ale indicilor de piață.

[divider top=”no” size=”2″]

Roxana Bucur – fondator psihologiabanilor.ro

„Pentru ce îi economisești, care este obiectivul tău financiar?” Pentru a îți răspunde concret am nevoie de răspunsul la întrebarea mea, pentru ca suma sa fie impartita si alocata aferent obiectivelor tale.

Dacă este pentru strângerea avansului și fond de urgență pentru casa ta luată prin credit, atunci contul de economii și depozitele bancare, avand flexibilitate. Daca stingi creditul anticipat atunci poți folosi fondurile de investiții cu alocare mare (70%) pe acțiuni astfel încât capitalizarea să determine lichidarea creditului.

Daca alocăm banii pentru pensie aceasta se face printr-un fond de investiții, pensie privata sau asigurare de viață.

Asigurările scutesc plata impozitului, deci, mai mulți bani disponibili la retragerea din activitate. Stabilim durata necesara si suma aferenta standardului de viata, suma necesara alocata si fondul cel mai potrivit.

Cu cat durata este mai mica alocarae banilor in fonduri de actiuni accelereaza strangerea sumei necesare si daca suntem scutiti de la plata impozitului pe profit cu atât mai bine.

Se tot vorbește despre comisioane mari și valoarea banilor, de aceea trebuie sa luam in calcul un fond cu mai putin de 1% și este necesara indexarea cu inflația a sumelor depuse pentru a avea acea suma adecvata standardului propus.

[divider top=”no” size=”2″]

Andrei Tudose – consultant financiar și fondator al grupului de Facebook: Educație financiară aplicată!

Pentru mine, înaintea soluțiilor este mult mai important „de ce-ul” omului. Fără să știu ce își dorește nu îi pot recomanda ceva. Omul care nu știe pentru ce trage nu va ajunge departe. If you fail to plan, you are planning to fail.

Care este situația ta? Ce îți dorești să ajungi să ai cu ajutorul celor 1000 euro?

Există o haină pe care o pot purta toți? Nu, deoarece fiecare avem apetența la risc diferită, fiecare ne dorim lucruri diferite, pe termen scurt, mediu și lung.
Astfel primul pas este să ai un fond pentru situații neprevăzute. Abia atunci când termenul scurt este acoperit te poți gândi la termenul lung.

În acest fond recomand să ai 3 luni de cheltuieli acoperite în caz că nu ai credit imobiliar și 6 luni de cheltuieli acoperite pentru atunci când ai credit pe termen lung.

Doar când ai termenul scurt acoperit te poți gândi la termenul lung liniștit.

Fără acest fond orice situație neprevăzută (de sănătate sau de job) îți va da planul peste cap.

Al doilea pas este să îți planifici viitorul și apoi să vezi ce se poate pune în ajutorul acelui plan.

Fără a gândi lucrurile înainte vei fi tentat de orice alte ispite de a cheltui acei bani pe lucruri minore și nu vei putea să îndeplinești mari lucruriîn viața ta. Oamenii supraestimează ce pot face pe termen scurt și subestimează puterea termenului lung.

[divider top=”no” size=”2″]

Stefan Iordan – fondator finantepersonale.ro

Fata de articolul de anul trecut ma bucur sa vad ca suma a crescut.

Daca discutam de 1000 Euro investiti lunar deja discutam despre investitii destul de serioase. Daca la aceste sume adaugam si timpul si dobanda compusa ajungem la adevarate averi care se pot strange in cursul unei vieti.

Daca as vrea sa investesc in mod pasiv cu un orizont de investitie de 20 ani as alege 2 ETF-uri. Este vorba despre Core S&P 500 UCITS ETF(800 Euro) cu capitalizare si US Property Yield UCITS ETF (200 Euro) .

Amandoua ETF-urile sunt administrate de Ishares.

Core S&P 500 UCITS este un ETF foarte mare care investeste ponderat in primele 500 companii din SUA. In cazul in care as dori sa am o privire mai larga asupra pietei internationale as folosi Core MSCI World UCITS ETF in loc de Core S&P 500 UCITS ETF, in aceleasi conditii.

Este de dorit sa folosim pentru investitii un broker care are comisioane foarte mici (Din fericire exista solutii si pentru piata din Romania). Impreuna cu o solutie gratuita de transfer de bani (banca, Revolut, etc) avem o optimizare foarte buna a costurilor.

[divider top=”no” size=”2″]

Mircea Iliescu – fondator bvbescu.ro

Cand poti sa economisesti lunar 1000 de Euro, ai la dispozitie o multitudine de optiuni legate de investitii. Mai intai, insa, ti-as recomanda sa faci o scurta analiza legata de asteptarile pe care le ai de la o investitie si gradul de risc pe care esti dispus(a) sa ti-l asumi.

Practic, va trebui sa stii care este durata pentru investitiei, ce aversiune la risc ai si care este randamentul minim pe care doresti sa il obtii.

In functie de acestea, vei intelege ce tip de investitor esti: conservator, moderat sau activ. Ce optiuni ai:

 1. Depozitele bancare sunt produsele financiare care, de obicei, iti ofera randamentul cel mai scazut. Practic, din dobanda anuala trebuie sa scazi cheltuielile cu impozitul pe venit, taxele si comisioanele bancare. Ttrebuie sa iei in calcul si rata inflatiei sau posibila depreciere a monedei. Dobanda unui depozit bancar poate fi de maxim 3% (RON) si sub 1% (Euro sau USD).
 2. Daca esti la inceput in materie de investitii si nu vrei sa iti depui economiile intr-un depozit bancar, poti alege sa cumperi unitati la un Fond de investitii. Aici, va trebui sa te interesezi in ce instrumente financiare investeste acel fond. In functie de acestea, gradul de risc poate fi unul scazut (fonduri monetare), mediu (obligatiuni) sau crescut (actiuni). Desigur, cu cat riscul este mai mare, cu atat randamentul anual al produsului poate fi mai bun, dar si riscul creste semnificativ.
 3. Daca strangi suficienti bani, poti alege sa cumperi o garsoniera pe care sa o inchiriezi. Aici, va trebui sa fi atent(a) la cateva aspecte, precum anul si calitatea constructiei imobilului, zona, pretul si venitul lunar potential din chirie. In principiu, ar trebui sa obtii un randament anual de 5-6%.
 4. Poti alege o investitie in obligatiuni de stat sau corporative. Titlurile de stat au un randament anual mai scazut (maxim 4-5%), dar un grad de risc mai mic, in timp ce obligatiunile corporative iti pot oferi un randament anual si de 9-10%, dar comporta un risc mai mare. Practic, riscul principal este cel de neplata a cuponului sau a principalului.
 5. Daca esti investitior activ, poti alege sa investesti intr-un ETF sau in companii listate la Bursa. Aici, castigurile pot veni din dividende sau din cresterea cotatiilor, insa iti recomanda sa cauti mai intai informatii si sa intelegi cum functioneaza Piata de Capital. Poti incepe cu capitolul numit Lectia de Bursa, din site-ul meu, BVBescu.ro.
 6. Pentru investitorii sofisticati, exista si varianta investirii in instrumente financiare complexe, precum CFD-uri, optiuni, shorting sau Forex. Fiind instrumete in genere speculative, gradul de risc este semnificativ, iar recomandarea mea ar fi sa le utilizati doar daca aveti deja destula experienta acumulata in Piata de Capital si intelegeti pe deplin cum se utilizeaza aceste instrumente.
[divider top=”no” size=”2″]

Tiberiu Mărgarit – Autorul cărţii Stăpâni de bani şi blogger pe stapanidebani.ro

Cei care îmi citesc blogul, sau au citit cartea știu că sunt un susținător al ideii că finanțele personale sunt…personale. Nu sunt ceva gen …tricou – măsură unică! Asta implică faptul că fiecare are anumite particularități în planificarea financiară, cu multe variabile.

Prin urmare, pentru a răspunde provocării lui Laurențiu, am să pornesc de la cazul cel mai general / des întâlnit, dar pornind de la faptul că ai deja, sau măcar ai început, să constitui fondul de siguranță al familiei (echivalentul a 3 – 6 – 12 luni de cheltuieli lunare) în instrumente lichide.

Așadar:

 1. 5%  Investiții în dezvoltarea profesională – cursuri de pregătire în domeniul în care avem sursa principală de venit. Pentru 90%  dintre noi jobul va rămâne principala sursă de venit pe parcursul întregii vieți!
 2. 5% Investiții în cursuri de pregătire în finanțe personale.
 3. 5% Plata anticipată a datoriilor de orice fel (dacă există).
 4. 5% Inițiere / start o afacere online / offline eventual centrată pe hobby.

Ce rămâne considerăm ca I = Investiții clasice -> 100%

 1. Vârsta% din I -> Instrumente cu venit fix (obligațiuni) (Ex: 35 ani => 35% din I)
 2. I- a) -> Fonduri pe indici (Ex: 35 ani -> 100% – 35% = 65% din I în ETF S&P 500 sau MSCI World).

Succes în tot ceea ce faceți!

[divider top=”no” size=”2″]

Bogdan Daniel Dinu – fondator carutacubani.ro.

Cu 1.000 EUR / luna (12.000 EUR / an) investitiile sunt simple ca buna ziua. Asta daca folosesti ETF-uri in medie ponderata pe capitalizare globala pe piete dezvoltate si emergente. Practic vei ajunge sa detii bucati din toate companiile private din lume listate la bursa, iar toti
angajatii acestor companii vor lucra sa-ti creasca tie portofoliul de investitii.

Investeste o parte si in obligatiuni guvernamentale, tot in medie ponderata pe capitalizare globala, dar doar pe developed market pentru a reduce volatiliatea, rezultand o cursa mai lina.

De exemplu, annual, ar trebui sa repartizezi cam asa investitiile (12.000 EUR):

 • iShares Core MSCI World UCITS ETF – 56% (sau SPDR, avand comision mai mic, dar fiind nou, are si un AUM mai mic)
 • iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF – 8%
 • iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF – 16% EUR
 • iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF – 20% EUR

Investitiile nu trebuie facute neaparat lunar, pentru a reduce din comisioanele de tranzactionare. Pe MSCI World o poti face la 2-3 luni, iar pe celelalte instrumente o singura data pe an.

[divider top=”no” size=”2″]

Răzvan Stan – scrie despre investiţii pe razvanstan.ro

În funcție de profilul de risc și portofoliul actual, soluțiile sunt diverse. Pe termen scurt 1-2 ani, as tatona terenul și aș atepta să văd ce turnură iau lucrurile.

Warren Buffett spunea că cele mai bune investiții pe care le-a facut, au fost așteptând să apară oportunități cu adevărat bune. În acest sens, aș convertii un procent de 75% din suma disponibilă lunar, în euro / dolari și i-aș investii în obligațiuni cu o dobândă 6-8%, dar nu toți, ci doar o parte cât să acopere inflația pentru toată suma economisită.

Din ceilalți 25% o parte i-aș investii în mărfuri, metale prețioase și domeniul farmaceutic iar o mica parte ar fi play money cu care m-aș juca pe bursă și cripto, aș specula diferite căderi și creșteri bruște, în funcție de cum evoluează situația pe plan internațional, mă aștept la mișcări mai ample.

Pe termen lung îmi îndrept atenția spre terenuri, proprietăți imobiliare și acțiuni la companii de viitor, plătitoare de dividende. Dar pe toate acestea aștept să le iau la un preț bun.

Până atunci, după cum știm de la investitori de renume: în orice perioadă de incertitudine, cash is king.

[divider top=”no” size=”2″]

Iordache Catalin – fondator inteligentafinanciara.ro

Daca economisesti 1000 euro pe luna, cea mai buna investiție pe care o poți face, este investiția in propria educație, care va conduce la cresterea perfomantei și deblocarea potențialului.

In opinia mea, Cunoașterea ta, pentru ca Economisesti Anual 12k euro, trebuie sa fie mai mare decât a unui om care economisește câteva sute de euro pe an.

Ai nevoie sa iti construiești o Fundație solida pentru momentul in care vei economisi 3.000, 5.000 sau 10.000 euro pe luna.

Dincolo de portofoliu de investitii, de evolutia activelor, de ciclurile economice, de bani și de orice alta forma de avere, esti tu, OMUL care isi doreste cel mai bun ROI la banii investiti. Pentru asta, ai nevoie de educație, de înțelegerea experților și mai mult, de înțelegerea celor 4 scoli de formare a experților care iti vorbesc despre bani, prosperitate și contribuție.

Școala de finanțiști
Sunt mulți consultanți financiari dispuși sa iti ofere expertiza lor, uneori pe gratis, uneori in schimbul unei sume de bani. Fie ca sunt contabili, consultanți financiari, planificatori financiari, agenți de vânzări, consultanți bancari, brokeri, consultanți independenți, învață din experiențele, sfaturile și expertiza lor. Lucrează cu ei și Plătește-i pentru rezultate.

Școala psihologică.
Psihologii, psihoterapeuții, coachii, au pregătirea necesară pentru a te ajuta sa depășești blocaje psiho-emoționale, pentru a trai o viața mai buna. Lucrează cu ei, pentru a evolua și pentru a descoperi noi perspective, noi soluții.

Școala spirituală
Mentorii, preoții, terapeuții, te pot ajuta sa progresezi in ritmul tău, sa-ți crești nivelul de conștiința și sa trăiești o viața cu sens. Lucrează cu ei, descoperă ceea ce Știi ca nu știi, nu auzi sau poate nu vezi.

Școala antreprenoriala
Antreprenorii, Trainerii, consultanții, oamenii care susțin programare de antreprenoriat, vorbesc despre rezultate, kpi, acțiuni strategice pentru creșterea capitalului, etc. Lucrează cu ei, pentru scalarea afacerii și pentru a-ți creste contribuția și impactul.

Revenind la întrebare… cum sa investești 1000 de euro in focare luna?!

Investește in cele 4 scoli și vei avea cel mai bun randament al investiției. Dezvolți relații, lansezi proiecte sustenabile, crești într-un an cât alții in zece, trăiești o viața autentica, evoluezi și implicit iti crești nivelul de conștiința financiară.

Poți incepe cu raportul de 50-50. 500 de euro educație + 500 de euro alocați într-un portofoliu all-season.

Pe măsura ce suma economisită va creste, ca urmare a investiției in educație, poți schimba raportul, in funcție prioritățile tale.

[divider top=”no” size=”2″]

Luca Dezmir – fondator milionarulmioritic.com

Atunci când ai posibilitateaa să economisești 1000 de euro pe lună, în România, te poți considera fericit. În primul rând trebuie să te feliciți pentru că ai dovedit că ai suficientă autodisciplină ca s-o faci.

Dacă ești la început în preocupările tale legate de finanțe personale și investiții, e cazul să o iei încet. Înainte de a începe să investești, înființează un fond de urgentă, care trebuie să îți acopere cheltuielile pentru cel puțin 6 luni de zile, la bugetul pe care îl ai astăzi, în cazul în care toate sursele de venit ar dispărea, indiferent dacă trăiești singur sau ai o familie. Banii pentru 1-2 luni din 6 să fie ținuți acasă, sub formă de cash, restul în depozite bancare pe 3 luni.

OK, ți-ai făcut fondul de urgență și dispui de bani…dar nu știi să investești. Ce faci? Și în acest caz îți recomand să începi…cu începutul: să pui cei 1000 de euro, lună de lună, în depozite bancare, care probabil nu îți vor aduce profit, dar te vor proteja, măcar parțial, de inflație,Ce urmează, dacă vrei să ai o abordare serioasă legată de investiții? Trebuie să faci cel puțin un test de profil de risc pentru investitori. Găsești gratuit, pe internet. Trebuie să te cunoști, să înțelegi care este capacitatea ta de a „absorbi” riscurile. Succesul tău ca investitor este legat de abilitatea de a face investiții în concordanță cu profilul tău de risc.

Dacă ai aflat profilul tău de risc, află care sunt tipurile de investiții care ți se potrivesc. Dintre acestea, alege ce crezi că ți-ar plăcea și începe să te documentezi despre acel tip de investiție. După câteva luni de documentare, poate ar fi bine să vorbești cu alți investitori care au experiență în domeniul respectiv, să schimbi idei. Poate faci un curs (online, că e la modă acum, cu coronavirusul). După care poți începe să investești cu sume mici, în niciu caz cu toată suma disponibilă!, în domeniul în care te-ai documentat.

Dacă după 2-3 luni de investiții ai rezultate pozitive și ai prins încredere, poți mări suma. Deja s-au adunat ceva bani în depozite bancare. Adaugă gradual alți bani, pe măsura experienței.
Îți urez succes!

[divider top=”no” size=”2″]

Laurentiu Mihai – Subsemnatul

Am rămas la final. Îmi este greu să vin cu un răspuns diferit faţă de ce ai citit până acum.

Răspunsurile de mai sus sunt perfect valabile.

Ce aş face eu cu 1000 de euro?

M-aş concentra, în funcţie de gradul meu de risc, pe acumulare. În acest moment, acumularea este cea mai important lucru.

Capitalizarea dobânzii apare abia după 15 ani, de aceea trebuie să acumulăm foarte mult.

Dacă aş avea un credit ipotec, aş încerca să îl sting. Rambursarea anticipată a unui credit este una dintre cele mai bune soluţii pentru fiecare dintre noi.

Dacă eşti liber de datorii, şi ai o asigurare de viaţă foarte bună, atunci îţi recomand să mergi pe zona de investiţii.

Cele 2 portofolii de mai jos sunt în funcţie de gradul de risc:

Important de ştiut, investiţiile în euro. Mereu în euro pentru leul este o monedă care pierde teren în fiecare an.

Varianta 1 mai puţin riscantă:

Investiţii lunare sau trimestriale:

 • ETF S&P500 (30%)
 • ETF Bonds (45%)
 • ETF Gold (10%)
 • ETF MSCI Emergent (15%)

Te va ajunge la un randament mediu anual de 8%, indiferent de gradul de risc.

Varianta 2:

Dacă doreşti o variantă mai diversificată pe active dar şi mai riscantă, ai putea acumula câte 1000 de euro sau 3000 de euro pe trimestru şi mers pe o variantă în care diversifici pe mai multe tipuri de pieţe:

 • Acţiuni Bursă RO (indicele BET): 10%
 • S&P500 ETF: 22%
 • Acţiuni MSCI World: 20%
 • Peer to peer: 3%
 • ETF: Gold 10%
 • Obligaţiuni RO & EN – 15%
 • Crypto: 5%
 • REIT (investitii in imobiliare fara detinere): 15%

Sper să fie de folos!

Concluzii

Scopul acestui articol este să înţelegi că investiţiile sunt diferite de la persoană la persoană, de la specialist la specialist, de la un grad de risc la alt grad de risc.

Factorul comun din cele de mai sus este TIMPUL.

Trebie să înţelegi că investiţiile nu se fac pe termen scurt. Ca bază, ele sunt uşor de înţeles dacă apuci să înveţi principiile.

Ce este greu?

Rădarea şi continuitatea.

Trebuie să avem răbdare pe termen de minim 15-20-30 de ani şi să fim consecvenţi. Cred că acest lucru ne lipseşte cel mai mult.

Ideile de mai sus sunt sfaturi de la specialişti sau investitori cu puţin mai multă experienţă.

Te invit să citeşti iar toate informaţiile de mai sus, iar dacă vrei lucruri în plus, poţi chiar să iei legătura cu ei şi să ceri informaţii suplimentare.

Fiecare dintre ei vor încerca să te ajute.

Suntem o comunitate frumoasă care creşte de la an la an.

Orice întrebare este bine venită printr-un comentariu mai jos, după secţiunea de articole recomandate.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.