Am 10.000 euro. Cum sa-i investesc in 2020?

Articol actualizat in 2020.

Începe anul 2020 şi mereu ne gândim la început de an ce să facem cu banii noştri. Parcă am dori să investim dar ne este foarte greu să ne gândim în ce.

Pornind de la întrebare: În ce să investim 10.000 de euro în 2020? am întrebat mai multe persoane din domeniu educaţiei financiare ce investiţii ar face ei dacă ar avea această sumă în acest an.

10.000 de euro este o sumă reprezentativă. Poţi folosi strategiile din răspunsurile celor invitaţi şi pentru sume mai mici sau chiar mai mari.

Am primit 18 răspunsuri foarte interesante de la persoane pe care trebui să le urmăriţi.

La final este şi răspunsul meu.

Ce trebuie să faci cu aceste răspunsuri?

Să le citeşti, să le analizezi şi să începi să-ţi faci un plan de bătaie.

Îţi recomand să urmăreşti toate site-urile şi blogurile celor care au răspuns. Nu vei regreta cu acest

NU UITA! ÎNAINTE SĂ INVESTEŞTI ÎN INSTRUMENTE FINANCIARE, INVESTEŞTE ÎN PROPRIA TA EDUCAŢIE!

În ce să investesc 10.000 de euro în 2020?

[divider top=”no” size=”2″]

Rareş Mihăilă – videoblogger pe investestelabursa.ro

Anul 2020 după părerea mea va fi unul complicat pe bursele internaționale cu o volatilitate cel puțin la fel de ridicată ca cea din anul 2018. Volatilitatea de pe piețele internaționale va afecta desigur și bursa de la București care de obicei în astfel de situații rămâne fără lichiditate ori răspunde prin scăderi ceva mai mici decât cele internaționale.

Bursa de la București așteaptă însă în anul 2020 trecerea la statul de piață emergentă fiind inclusă de ceva timp pe lista scurtă de monitorizare de către agenția FTSE Russle. O decizie de promovare mă aștept să aducă mult entuziasm în rândul investitorilor care poate ar împinge indicele BET mai aproape de maximele dinaintea crizei. Miza trecerii la statul de piață emergentă este includerea bursei de la București pe radarul marilor investitori instituționali care ar găsi aici companii sub-evaluate cu marje de profit frumușele și dividende generoase.

Dacă aș primi acum, la început de 2020, suma de 10,000 de euro aș construi un portofoliu diversificat format din titluri de stat, obligațiuni corporative și companii care au șanse distribuie dividende generoase și în 2020. Ținta acestui portofoliu, ar fi ca până la finalul anului 2020, să producă un randament mai mare decât cel oferit de depozitele bancare (2% sau 3%) și peste inflația care este preconizată să fie undeva la 3.5% în decembrie 2020.

Alocarea activelor în cadrul unui portofoliu pe care eu îl consider a fi moderat – agresiv ar arăta în felul următor:

 • Titluri de stat – 15% din portofoliu –  Titluri de stat cu un randament al cuponului de cel puțin 4.5%
 • Obligațiuni corporative – 30% din portofoliu – Obigațiuni ce ofera un cupon de cel puțin 8%
 • Companii cu politică de dividend stabilă – 40% din portofoliu – Companii de stat sau companii cu o politica de dividend stabilă ce ar putea sa distribui un dividend cu un randament de cel puțin 9%
 • Companii de nivel mediu sau companii tip growth – 15% din portofoliu – Companii care au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri și a profitului în ultimele 2 trimestre ale anului 2018 față de trimestrele anterioare. Dacă aceste companii au și o politică de dividend stabilă cu atât mai bine.

[divider top=”no” size=”2″]

Bogdan Daniel Dinu – fondator carutacubani.ro.

Ai 10.000 EUR ? Floare la ureche! Oricine de pe lumea asta stie ce sa faca cu ei. Investeste 80% in actiuni in medie ponderata pe capitalizare globala pe developed si emerging markets. Acum detii o bucata din toate companiile private listate la bursa. Fiecare angajat al acestor companii, de la femeia de serviciu la CEO isi vor da duhul la munca sa te faca pe tine  mai bogat.

Investeste ceilalti 20% in obligatiuni guvernamentale in medie ponderata pe capitalizare globala pe developed market pentru a reduce volatiliatea, rezultand o cursa mai lina. Investeste mai departe in acest fel pana ajungi la suma dorita, apoi traieste din investitii folosind regula de 4%.

Concret:

 • iShares Core MSCI World UCITS ETF – 5.600 EUR
 • iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF – 800 EUR
 • iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF – 1.600 EUR
 • iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF – 2.000 EUR
[divider top=”no” size=”2″]

Tiberiu Mărgarit – Autorul cărţii Stăpâni de bani şi blogger pe stapanidebani.ro

Ca să mă încadrez în cerințele “provocării” a trebuit să recalculez, pornind de la ponderile din cifrele planului meu real:

Educaţie – cea mai importantă 600
StapaniDeBani.ro – investiţii în acest proiect 1.700
Rambursare credite 1.700
Instrumente cu venit fix (prime stat, titluri de stat etc) 3.000
ETF-uri internaționale 3.000
TOTAL 10.000

– Această structură este rezultatul unei rebalansări a activelor făcută în baza rezultatelor din ultimii ani, a orizontului 2023 (planurile mele anuale sunt totdeauna un rezultat al “potrivirii de pași” în cadrul unui interval de 5-7 ani), a așteptărilor personale privind piața de capital pe 2020 și a profilului meu de investitor (mai degrabă conservator).

– Am temperat expunerea pe acțiuni / fonduri de indici / etf-uri în favoarea instrumentelor cu venit fix sau a investițiilor pe care le pot controla direct. Rezultatele din anii precedenți îmi permit să nu accelerez în curbe (anul acesta)!

[divider top=”no” size=”2″]

Roxana Bucur – fondator psihologiabanilor.ro

Ca fiecare, la final de an, mi-am facut și eu o listă cu ceea ce doresc să realizez în anul viitor. Întotdeauna anul viitor va fi mai bun decat anul precedent, întrucât ai acumulat experiențe timp de 365 de zile și ești mai în vârstă cu un an; deciziile vor fi mai înțelepte.

Fiind planificator și consultant financiar, lista mea a cuprins și partea de investiții personale.

Având protejată sănătatea și venitul prin rezerve substanțiale și un fond de investiții nespeculativ, sigur, căci sunt o persoană pentru care cuvântul de bază este: siguranța (dar nu sunt, totuși, conservatoare, avand 65% actiuni) urmează să investesc în fonduri de investitii speculative pe piața din afară.

Nu recomand aceste investiții celor care nu își au protejată sănătatea: eventuale accidente sau boli grave (am acoperire de până la 2 milioane de euro pentru bolile incurabile și cele mai grave intervenții) și siguranță financiară de cel puțin 6 luni.

Cei 10.000 de euro, personal îi voi investi: 5.000 în fondul de investiții pe care îl am prin asigurare de viață de tip unit-linked, întrucât beneficiez de randamente de 8-10% pe an, cu capitalizare și fără impozitare a profitului înregistrat, siguranța investițională fiindu-mi dată de compania de 130 de ani care face aceste investiții, într-un mod activ: în funcție de schimbările pieței, îmi schimbă strategia investițională pentru a îmi produce un profit bun, fără efort din partea mea si imi acoperă, astfel, partea de siguranță investițională de care simt nevoia și 5000 de euro vreau să îi investesc pe Bursa din străinătate, deoarece îmi doresc diversificarea portofoliului de investiții și de a experimenta sentimentele fluctuațiilor pieței: să iau parte la palpitațiile creșterilor și scăderilor.

[divider top=”no” size=”2″]

Valendin Nedelcu – fondator stiintabanilor.ro

Inainte sa investesc cei 10,000 EUR m-as asigura ca am un nivel de eductie in investitii de baza pentru a investi in cunostinta de cauza (principalelor clase de investitii, caracteristicile lor, ce le influenteaza, care sunt riscurile, cum au evoluat istoric, cum pot fi accesate, care sunt costurile …).

In al doilea rand, m-as uita la perioada foarte volatile de la finalul anului 2018 si m-as gandi la o abordare mai prundenta pe 2019. Din 10,000 EUR, as investi treptat (trimestrial) 3000 EUR intr-un ETF index pe MSCI World, 2000 EUR in obligatiuni corporative romanesti lisate la BVB, 2000 EUR in ETF obligatiuni stat USA si 2000 EUR in titluri de stat romanesti.

[divider top=”no” size=”2″]

Dan Sulica – fondator ideisibani.ro

Eu am convingerea că cel mai bun mod de a investi este diversificarea în funcţie de profilul de risc personal. Având un profil de risc echilibrat, eu aş alege să investesc 10.000 euro astfel:

1. 50% în instrumente cu venit fix. O idee ar fi alegerea unor obligaţiuni corporative listate la BVB, emise de câteva companii serioase şi profitabile (precum Bittnet, Superbet etc.).

Dar cred că, personal, aş prefera să subscriu la o nouă astfel de emisiune de obligaţiuni corporative, pentru că în acest fel aş putea să le cumpăr la valoarea nominală. Iar după listarea lor la BVB aş vinde jumătate, pentru a realiza astfel un mic profit (în plus faţă de dobânda anuală de cca. 9%) şi apoi aş urmări alţi emitenţi, pentru a dispersa riscurile.

2. 30% în ETF-uri pe indici ai burselor de acţiuni, din România şi din SUA.

Având în vedere că acţiunile sunt destul de “jos” în acest moment, aş intra într-o primă etapă cam cu jumătate din această sumă, împărţită egal între BVB (unde o variantă ar fi TVBETETF) şi indicele S&P 500 (de exemplu prin SPY5, listat la Londra).

Cealaltă jumătate din sumă aş folosi-o pentru a intra treptat, în aceleaşi instrumente, în lunile următoare, mai ales dacă scăderile vor continua.

3. 15% în mărfuri, în special aur şi petrol.

Aurul este util ca o “protecţie” a deţinerilor de acţiuni în caz că apare vreun eveniment negativ important, plus că se comportă bine într-un mediu în care cresc dobânzile şi inflaţia.

Iar petrolul este cotat în prezent la valori atât de reduse, încât cu greu am putea crede că urmează încă o prabuşire semnificativă…

4. Restul în alte tipuri de investitii alternative, în special criptomonede.

Rămân adeptul unei investitii mici, dar constante, în criptomonede (în special Bitcoin), mai ales după prabuşirea cotaţiilor din anul 2018. Însă o văd doar ca pe o investitie pe termen lung şi numai cu sume mici.

[divider top=”no” size=”2″]

Iordache Catalin – fondator inteligentafinanciara.ro

Consider ca orice investiție trebuie gândită si realizată in funcție de expunerea curenta pe fiecare clasa de active (afaceri, Cash, imobiliare, valori mobiliare), de condițiile, perspectivele pieței si de randamentele vizate, urmărite.

Ținând cont de suma, 10k euro, as miza pe creșterea capitalului in detrimentul conservării acestuia (1-5% randament).

In acest sens, din total fonduri, as investi 20% in educație (Coaching, cursuri, programe educaționale, etc), 20% in valori mobiliare (investiții pe termen scurt si mediu in actiuni, obligatiuni, long & short), 0% in imobiliare (anticipez o scădere a prețurilor), 60% in afaceri (Start-Up pe domeniu de expertiza).

[divider top=”no” size=”2″]

Mircea Iliescu – fondator bvbescu.ro

Nu va fi o alegere usoara, in ce sa investesti 10.000 de Euro in 2019,  daca te vei indrepta catre Piata de Capital. Dupa 10 ani de crestere continua, se preconizeaza ca anul 2019 va fi un an dificil, mai ales pentru cei care investesc la Bursa. In linii FOARTE generale, piata functioneaza asa: actiunile cresc in perioadele de crestere economica, in timp ce activele de refugiu – aurul, USD, yen-ul, obligatiunile guvernamentale americane, commodities – tind sa performeze mai bine pe timp de recesiune

Pentru o investitie in 2019 pe Piata de Capital, trebuie sa avem in vedere situatia complicata, atat la nivel mondial (potentialul razboi economic SUA-China sau SUA-UE, Brexit-ul, incheierea programului de tiparire de bani ieftini al Bancii Centrale Europene, etc.), cat si situatia politica si economica din Romania (ale caror rezultate s-au vazut deja la Bursa de Valori Bucuresti in ultima parte a lunii decembrie).

Daca ati economisit o suma de bani si doriti „sa o puneti la lucru”, in primul rand trebuie sa va ganditi ce tip investitor sunteti, respectiv cat de mult sau de putin sunteti dispus sa riscati pentru a obtine profit si cat de greu sau usor suportati pierderea unei sume de bani.

Sunteti tipul de investitor prudent, care prefera sa obtina un castig mai mic, dar mai sigur, sau intelegeti ca pentru a obtine randamente mai mari trebuie sa acceptati si un risc mai mare?

Avand in vedere inflatia si prognozele analistilor, care vad in 2020 un Euro la 4,75-4,80 lei, (asadar un scenariu de depreciere a monedei nationale de 2-3%), as alege, in primul rand, produse denominate in moneda Euro, in special pentru a ma proteja de riscul fluctuatiei de curs.

Pentru investitorii care nu vor sa riste prea mult sau deloc, exista o gama variata de produse din care pot alege, de la depozite bancare in moneda Euro, care au o dobanda destul de mica – in jur de 0,5% p.a., dar ofera siguranta sumei economisite, pana la obligatiuni sau unitati de fond, unde se poate castiga ceva mai mult, dar exista si riscul de a pierde, mai ales pe termen scurt.

Din clasa produselor cu grad crescut de risc, pe care le recomand doar celor care au cunostiinte avansate pe Piata de Capital, puteti investi in diverse ETF-uri – practic fonduri de investitii care ofera posibilitatea de a investi in produse care inglobeaza un mix de indici, commodities, actiuni etc., sau chiar puteti alege sa cumparati actiuni ale unor companii listate la Bursa sau diverse produse mai mult sau mai putin complexe, avand optiunea de a fi long sau short pe anumite actiuni, indici, monede, marfuri etc.

Acestea din urma sunt recomandate insa doar celor avansati, care prefera investitiile mai riscante, care pot genera un randament pe masura riscului, dar care pot sa genereze si pierderi de pana la 100% din suma investita.

[divider top=”no” size=”2″]

Luca Dezmir – fondator milionarulmioritic.com

Pentru 2020, in asteptarea crizei economice care se prefigureaza la orizont, am in vedere doua tipuri de investitii: in criptomonede si in proprietati imobiliare pentru inchiriere.

De ce?

Criptomonedele sunt la un sfarsit de ciclu de piata (pentru mai multe detalii poti citi acest articol). Ca atare este un moment excelent pentru a investi, cu randamente care sunt dintre cele mai ridicate, pentru pietele de monede in special si pe cele financiare in general.

O atentionare: este o investitie extrem de riscanta. Pentru cei interesati de acest subiect, pregatesc pentru lansare inregistrarea cursului de investitii in criptomonede, pe care l-am tinut live anul trecut.

Proprietatile imobiliare pentru inchiriere se pot achizitiona in orice moment al pietei, pentru ca vorbim despre o investitie pe termen lung, nu de o speculatie. Desigur, e bine sa fie achizitionate cat mai ieftin, preferabil la sfarsitul perioadei de scadere a pietei imobiliare. De cele mai multe ori facem investitii cand avem capital, iar acest moment este, pentru multi, sfarsitul ciclului de crestere economic, in care ne aflam acum.

Pentru cei care vor sa investeasca in proprietati imobiliare pentru inchiriere, pregatesc in acest an un curs practic, in care voi arata cum se face o asemenea investitie, live, documentand acea investitie pas cu pas pentru cursanti, pe masura ce are loc si ajutand cursantii sa faca o investitie similara.

[divider top=”no” size=”2″]

Iulia Stancu – fondator economisim.info

Când primeam mailul în care Laurențiu mă întreba în ce aș investi 10.000 de euro, lucrurile mi se păreau destul de simple – cu toate că amenințarea crizei exista și atunci… a venit apoi finalul de an, cu schimbările pe care le cunoaștem cu toții și recunosc că lucrurile mi s-au părut mult mai complicate, România fiind parcă mai vulnerabilă și mai impredictibilă ca niciodată.

Planurile, dacă vorbim despre 10.000 de euro ar fi, în mare, aceleași: undeva la 50% din sumă în instrumente cu venit fix, ETF-uri internaționale și acțiuni pe bursa noastră (am un plan pe care îl urmez, încerc să nu mă las prea mult influențată de fluctuații de moment, deși e greu).

Mi-ar rămâne o jumătate din bani pe care să îi investesc în educație – un curs, cărțile pe care le cumpăr constant și în proiectele personale, așa cum este blogul Economisim.

[divider top=”no” size=”2″]

Bogdan Popescu – fondator Academiadeantreprenori.ro

Inainte sa spun in ce as investi eu cei 10.000 Euro, vreau sa spun niste lucruri observate de mine dupa cativa ani de lucru cu investitori incepatori.

Pentru majoritatea oamenilor investitiile sunt nepotrivite, sau chiar periculoase.

Daca te incadrezi in oricare din categoriile urmatoare, nu recomand sa investesti in acest moment:

 • vrei, sau ai nevoie sa generezi venituri din investitii,
 • ai datorii,
 • nu reusesti sa economisesti bani luna de luna,
 • nu ai un fond de bani gheata care sa-ti acopere cheltuielile pentru cel putin un an,
 • nu cunosti diferenta dintre trading si investitii,
 • nu esti un bun cunoscator al clasei de active in care vrei sa investesti (ex. imobiliare, criptomonede, actiuni, etc.).

Pentru fiecare clasa de active exista anumite randamente realiste pe care le poti avea, dar si unele riscuri.

Daca te uiti la datele istorice, poti vedea care au fost aceste randamente pe termen lung, care au fost cele mai mari scaderi pe termen scurt, sau care au fost cele mai mari cresteri pe termen scurt.

Pentru a avea succes in investitii trebuie sa ai capacitatea de a te concentra pe rezultatele pe termen lung, si de a putea sa suporti o scadere ca cele mai mari care s-au intamplat.

Multi cred ca sunt capabili de asta, dar e mult mai greu cand se confrunta cu realitatea. Trebuie sa fii constient ca in investitii pretul activelor tale poate sa scada a doua zi dupa ce le-ai cumparat si sa stea pe minus ani intregi, de aceea e important sa fii un bun cunoscator al acelui tip de active si sa nu-ti pierzi increderea in valoarea lor doar pentru ca la un moment dat pretul a scazut. Pretul si valoarea nu sunt acelasi lucru si trebuie sa inveti diferenta (din cartea Investitorul Inteligent de Benjamin Graham).

In concluzie, recomand investitiile celor care indeplinesc toate conditiile de mai sus si care au ca obiectiv cresterea de capital (valorarea activelor) si o orientare pe termen lung.

Bugetul de 10.000 Euro l-as investi astfel: 1000 Euro in cele mai legitime criptomonede si 2000 Euro in actiuni. 7000 Euro i-as pastra intr-un cont bancar si as folosi o bucatica din ei pentru a investiti in abilitatile mele.

As recomanda oricui in primul rand investitia in abilitati ce pot duce la cresterea veniturilor. E cea mai buna reteta pentru cresterea nivelului de bunastare, atat materiala cat si in alte aspecte ale vietii: incredere in tine, respectul celorlalti, relatii de calitate, sau independenta. Cine e interesat de aceasta abordare, poate sa descarce un ghid (cadou) de pe pagina.

[divider top=”no” size=”2″]

Claudiu Cazacu- Chief Strategist la xtb.ro

Alocarea unei sume de 10 000 EUR pentru anul 2020 este o decizie personala. Eu as vedea lucrurile in felul urmator, dar e important de retinut ca fiecare trebuie sa tina seama de propriile sale resurse, nivel de risc asumat, obiective investitionale si altele.

In 2020, alocarea pe valute a portofoliului pentru a diminua, prin diversificare, riscul valutar:

 • 20% RON echivalent 2000 EUR
 • 35% USD echivalent 3500 EUR
 • 45% EUR adica 4500 EUR

Pe clase de active, pentru un risc asumat de nivel mediu-ridicat:

 • 30% depozite și/sau titluri de stat
 • 20% acțiuni locale lichide
 • 20% acțiuni din țări emergente (Brazilia, India, Rusia, China)
 • 30% aur (fizic sau financiar)
[divider top=”no” size=”2″]

Paul Maior – fondator www.paulmaior.ro

Traim niste zile cand atat bursa romaneasca cat si cele internationale au parte de o volatilitate destul de mare datorata conditilor micro si macro economice, evenimentelor politice etc.

Ei bine aceste momente, daca sunt coroborate si cu ceva “blood on the streets”, sunt bune atat pentru investitorii pe termen lung care pot profita pentru a acumula pe noi si noi minime, cat si pentru investitorii mai activi care pot marca profituri pe termen mai scurt atat pe scaderi cat si pe cresteri.

Personal sunt investitor pe termen lung cu 60-70% insa sunt si investitor pe termen scurt cu aproximativ 30-40% din portofoliu asadar acesti 10.000 de euro i-as investi treptat pe scaderi iar ca proportii as acumula incontinuu astfel: 40% bursa din RO, 30% burse internationale (nu doar america), 20% in crypto si 10% in comoditati gen aur si argint.

[divider top=”no” size=”2″]

Adrian Asoltanie – fondator adrian.asoltanie.com

Eu am 3 directii de investitii:

1. Pic cu pic – investesc lunar automat o suma de bani in 5 fonduri mutuale. Acelasi lucru si pentru sotie si fetele mele (aici contribuie si ele cu 200 RON / luna din banii lor). Voi continua sa fac asta.

2. daca pica un bonus / dividend… bani gramada – peste 5000 EUR stau pe cash si astept “deal”-urile (-30% pe bursa sau in imobiliare cand se aduna sume mai consistente – cam odata la 5 – 7 ani.

3. Carti, cursuri, seminarii ca sa pot dezvolta cursurile de educatie financiara pentru adulti si copii

[divider top=”no” size=”2″]

Vasile Onita – fondator goanadupabitcoin.ro

Cu 10 000 de euro poti sa faci multe, dar nu poti sa abandonezi activitatea ta curenta si sa incepi de la zero.

Personal, i-asi investi in crypto, un fenomen asemanator internetului, la varsta de 10 ani. Adoptia cat si oportunitatile au crescut exponential.

Dupa regula, nu pune toate ouale intr-un cos, as distribui cei 10 mii de euro astfel:

 • 60% – Bitcoin – Capitanul nu mai are nevoie de introducere;
 • 10% – Ethereum – Argintul mereu a avut un cuvant de spus la termen lung;
 • 10% – Waves – Cel mai tare proiect rusesc;
 • 10% – ZCash – Zooko Wilcox seamana cu Steve Jobs;
 • 10% – Gambling – Alegi inca 5 proiecte care folosesc tehnologia blockchain(alte 5 monede)

Estimez un profit de peste 500% in 3 ani. Desigur, analiza este mult mai ampla si mai complexa pentru fiecare proiect in parte.

[divider top=”no” size=”2″]

Razvan Stan – fondator blog razvanstan.ro

Plecând de la ideea lui Laurențiu cu cei 10.000 de euro și având în vedere cc mă aștept ca în 2020 să avem parte de piețe agitate, fiind o continuare firească a ultimelor luni, am alocat un sfert de capital pentru speculații forex și criptomonede. Celălalt sfert e concentrat pe companii de stat, plătitoare de dividende, iar jumătate din sumă în obligațiuni corporative cu un randament de 9% și peste.

Investițiile în obligațiuni corporative (5000eur) le-aș face cât mai repede cu putință ca să beneficiez de dobândă, dar aș ține cont totuși și de prețul de achiziție

Acțiuni la companii plătitoare de dividende (2500eur) – continui achiziția treptat.

Speculații pe forex și contracte derivate (1500eur) – urmăresc piața și în funcție de evenimente poate apare un moment bun de a mai face short pe indici bursieri.

Pentru criptomonede (1000eur) urmăresc perioadele de fluctuații și cumpăr treptat doar monede din top.

[divider top=”no” size=”2″]

Daniela Vasile – Director Portofolii Private Certinvest

Una dintre obligațiile unui SAI (Societate de administrare a fondurilor) este aceea de a atenționa investitorii (sau potențialii investitori) că performanțele anterioare ale unui fond nu reprezintă o garanție a performanțelor viitoare. Cu toate acestea, având în vederea ciclicitatea economică, implicit cea a piețelor financiare, evoluțiile anterioare reprezintă totuși un punct important de pornire în stabilirea unei strategii investiționale.

Un investitor care dorește să investească suma de 10,000 EUR trebuie să stabilească de la început orizontul de timp al investiției, gradul de risc pe care este dispus să și-l asume și obiectivele personale raportate la aceasta.. Cu cât orizontul de timp este mai mare, cu atât investitorul este protejat de eventualele evoluții nefavorabile ale investiției pe termene scurte.

Dacă ne raportăm la ultimii 10 ani, conform datelor existente în Bloomberg, cele mai mari randamente ar fi fost obținute din investițiile în următoarele instrumente: fonduri de acțiuni care replică indicele american S&P500 (randament anualizat 15.37%), acțiuni românești incluse în indicele BET (randament anualizat 13.29%), fonduri de investiții cu expunere pe real estate în piețele dezvolate (randament anualizat 12.67%), fonduri de acțiuni din piețele dezvoltate (12.53%), fonduri de obligatiuni high yield din SUA (randament anualizat 11.51%).

La polul opus se situează investițiile care ar fi adus randamente pozitive nesatisfăcătoare sau chiar randamente negative: fonduri de obligațiuni cu expunere globală (randament anualizat 2.49%), tiluri de stat din Japonia (randament anualizat 2.13%), titluri de stat din SUA (randament anualizat 2.09%), commodities (randament anualizat – 1.86%), titluri de stat românești (randament anualizat – 5.89%).

Toate randamentele prezentate sunt exprimate în euro și confirmă relația direct proporțională dintre risc și randament. Un investitor cu un apetit redus la risc, nu ar trebui să aibă așteptări de randament la nivelul unei investitor în acțiuni. În consecință, definirea unei strategii investiționale trebuie să aibă la bază profilul de risc al investitorului.

Un alt element esențial este diversificarea, al cărei avantaj este reducerea riscului. Spre exemplu, investitorul care a înregistrat un randament negatv pe ultimii 10 ani din investiția în commodities, ar fi putut să își construiască un portofoliu diversificat compus din:

 • fonduri de acțiuni din piețele dezvoltate (15% din totalul portofoliului)
 • fonduri de obligațiuni high yield din SUA (25%)
 • fonduri de investiții cu expunere pe real estate în piețele dezvolate (15%)
 • titluri de stat din SUA (25%) și commodities (20%).

Prin diversificare, randamentul anualizat obținut de investitor ar fi crescut la 6.80%.

Structura inițială a portofoliului ia în considerare, pe lângă profilul de risc al investitorului, estimările privind evoluția piețelor financiare. Este momentul la care este recomandat ca investitorul să apeleze la un profesionist în domeniul investițiilor (o societate de administrare a investițiilor sau un intermediar financiar), pentru a poziționa portofoliul într-un mod cât mai avantajos pentru investitor. Periodic, portofoliul trebuie rebalansat în funcție de trendul diferitelor clase de active.

[divider top=”no” size=”2″]

Laurentiu Mihai – Subsemnatul

Am rămas la final şi mă bucur tare mult că acest articol a adunat atât de multe răspunsuri.

Sunt un investotir pasiv şi de aceea strategia mea este să investesc pe termen lung şi cât mai diversificat.

Având în vedere că se anunţă o recesiune, cei 10.000 de euro i-aş investi după cum urmează:

 1. 20% Obligatiuni corporative (instrumente fixe) – ca să-mi asigure o protecţie atunci când vine criza
 2. 20% – Acţiuni pe BVB – direct în acţiunile companiilor care oferă dividendele cele mai mari + în ETF pe indicele BET
 3. 20% – ETF-uri pe bursă externă – MSCI World & S&P5000
 4. 30% – Depozite/Cash – aş vrea să fiu pregătit pentru viitoarele scăderi pentru a investi tot pe Bursă din România şi în special pe bursa din SUA. (achiziţionări de ETF-uri)
 5. 10% – Tipuri alternative de investiţii cum ar fi criptomonedele şi peer to peer investment

Diversificarea înseamnă mult pentru mine şi aşa voi încerca mereu să fac, chiar şi în timp de recesiune.

[divider top=”no” size=”2″]

Vreau să le mulţumesc tuturor care au contribuit la acest articol.

Sper că ai găsit informaţii utile care să te ajute să iei atunci când doreşti să-ţi investeşti banii.

Nu uita – Înainte să investeşti, acordă-ţi timp de educaţie. Citeşte şi participă la toate cursurile posibile ca să înţelegi fenomenul. Nu investi orbeşte fără să cunoşti toate detaliile.

PS. Urmează şi articolul despre cum să investeşti şi sume precum 500 sau 1000 lei pe lună.

PS 2. Urmează şi articolul despre cum să investeşti sume mult mai mari într-un an precum 100.000 euro.

Succes la bani!

Laurentiu Mihai!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.