Cum sa investesc lunar sume mici de bani? Investitii cu bani putini (500-1000lei)

Ţi-am pregătit un articol foarte lung (5000 cuvinte) şi foarte util dacă eşti în căutarea unor răspunsuri la întrebarea „Cum sa investesc lunar sume mici de bani?”

Şi nu am răspuns doar eu la această întrebare, ci 22 de persoane care sunt investitori şi au experienţă atât cu sume mici cât şi cu sume foarte mari.

Am invitat analişti şi specialişti de la XTB, Certinvest şi Tradeville să răspundă la întrebare.

Am invitat investitori cu multă experienţă care au lucrat la diverse burse din lumea aceasta. (Mulţumesc Stefan Stanciu pentru că ai acceptat invitaţia mea).

Am invitat mulţi prieteni şi bloggeri de educaţie financiară cu expertiză în investiţii să răspundă la întrebare.

A rezultat un cumul de răspunsuri foarte interesante.

Poţi să observi tipologia fiecăruia de investiţii de la care poţi învăţa foarte multe lucruri.

Sunt persoane care sunt mai atrase de risc, dar şi altele care sunt foarte echilibrate şi care se gândesc mereu pe termen lung.

Important pentru tine este să citeşti, să analizezi şi, dacă doreşti, chiar să vorbeşti cu cei care au răspuns dacă doreşti mai multe informaţii decât cele scrise în articol.

Acest articol face parte din seria de articole „Întrebă un specialist” din care face parte şi articolul ->Am 10.000 euro. Cum sa-i investesc?

Citeşte, Analizează şi extrage informaţiile utile pentru tine.

Nu sunt recomandări de investiţii, sunt doar opiniile fiecăruia pentru acest tip de investiţie.

Cum sa investesc lunar sume mici de bani?

Stefan Stanciu – Investitor Experiementat 

Cum acești bani nu trebuie „jucați la păcănele” cum ar spune domnul Isărescu, investiția cea mai bună pe termen lung rămâne produsul nimit ETF pe S&P 500 (sau eventual o combinație de produse ETF pe câțiva indici majori de tip S&P 500).

Motivele pentru a investi în ETF S&P 500 ar fi următoarele:

1. Asigură o diversificare considerabilă pentru o sumă relativ mică (S&P 500 este compus din 500 cele mai reprezentative valori americane). Acest indice este gestionat în continuu așa încât să reflecte evoluția celor mai importante companii americane și produsul ETF reflectă aceste reajustări ale compoziției indicelui fără intervenția investitorului.

2. Este foarte lichid fiind cotat în continuu în timpul orelor de deschidere ale bursei americane. Deci îl puteți cumpara și vinde în orice moment la un cost relativ mic (spread-ul bid-ask este și el foarte strâns pe acest produs).

3. Este cotat în dolari americani deci oferă și o altă protecție în cazul devaluării leului.

4. Cum vorbeam despre alternative pentru fondurile de pensii am făcut recent o analiză pe ultimii 35 de ani și indicele S&P 500 a avut o performanță medie de peste 11% pe an (incluzând dividendele). Ca și o comparație, cel mai performant fond de hedge din istorie (Bridgewater Associates) a avut o performanță medie între tot în jur de 11% pe aceeași perioadă. Deci pentru un investitor privat, fără access la același nivel de informații, de sisteme de trading (cu access la piață ieftin și rapid) pe care le au fondurile cele mai performante astăzi numite și fonduri de hedge, ETF-ul pe S&P 500 (care replică identic evoluția indicelui cu același nume) este soluția cea mai bună de investiție pe termen lung.

5. Warren Buffet despre care mulți au auzit deja, a pus chiar în testamentul său că dorește ca 90% din banii pe care îi lasă fundației sale să fie investiți în ETF S&P 500. Și tot el a făcut un celebru pariu pe un milion de dolari în 2007 (chiar înaintea crizei când piețele financiare atinseseră maxime istorice) că indicele S&P 500 va perfoma mai bine timp de 10 ani decât orice combinație de fonduri de hedge. Și a câștigat pariul.

Deci nu vă complicați cu strategii sofisticate, mai ales când e vorba de banii pentru zile negre. Un simplu ETF pe un indice gen S&P 500 vă aduce un revenit sigur pe termen lung.

Un calcul actuarial simplu arată că 11% pe an timp de 10 ani vă permit să vă triplați suma investită (mai exact x2.84).

Iar 1000 de dolari investiți la 11% pe an vă permite să aveți peste 38.000 de dolari după 35 de ani.

Rareş Mihăilă – videoblogger pe investestelabursa.ro

Multe persoane nu fac pasul către investiții deoarece sunt de părere că pentru a investi au nevoie de o suma exagerat de mare de bani.

Nimic mai fals! Prin proiectul meu Investestelabursa.ro, exact asta am  vrut sa demonstrez, că oricine poate investi la bursă pornind de la sume mici și în timp, își poate construi un portofoliu diversificat de investiții.

Dacă ar fi să fac astăzi pasul către lumea investițiilor cu 1000 lei și  aș putea să economisesc lunar câte 500 sau 1000 lei din salariu mi-aș
construi un portofoliu de investiții diversificat compus din ETF-uri și  fonduri mutuale pe obligațiuni.

Cum aș face asta mai exact?

Aș alege de la bun început 2 ETF-uri pe piețe externe și un fond mutual pe obligațiuni(din România sau nu) iar apoi lunar, din banii
economisiți, as cumpăra unități de fond prin rotație la fiecare dintre acestea.

Dacă doresc și o investiție pe Bursa de Valori București, nimic mai simplu, as cumpăra unități ale ETF-ului care mimează evoluția indicelui BET al bursei de la București.

Ce aș obține cu această strategie?

1. Un portofoliu diversificat. Atât geografic cât și din punct de vedere al expunerii pe valute.

2. Lichiditate ridicată. Pot oricând vinde rapid instrumentele din portofoliu dacă am nevoie de bani.

3. Efort minim pentru întreținere. Trebuie doar să cumpăr lunar unități de fond ale unui ETF sau fond mutual.

Tiberiu Mărgarit – Autorul cărţii Stăpâni de bani şi blogger pe stapanidebani.ro

De ce investește sume mici?

1) Are veniturile prea mici.

2) Are cheltuieli prea mari.

3) Nu are încredere, nu are cunoștințe.

  1. Scop: să mărească venitul și pe termen lung să diversifice sursele de venit

1a) Investiții în cursuri de calificare în domeniul în care activează, apoi cerere mărire salariu sau alt angajator

1b) Investiții în cunoștințe în calificare alte domenii (complementare) / hobby monetizabil în paralel cu actualul venit.

  1. Scop: reducerea cheltuielilor fără ca standardul de viață să scadă.

2a)  Investiții în curs de Finanțe Personale de bază / mentorat care îl învață cum.

2b) Dacă în structura cheltuielilor apar credite, plata anticipată a lor cu scăderea ratei.

  1. Scop: Cunoștințe Finanțe Personale, experiență, modelare mentală.

  2. 3a) Investiții în curs de Finanțe Personale de bază / mentorat pentru familiarizare și deprinderea cu tipurile de investiții de bază.

3b) Investiții de timp în surse de informare: cărți, podcasturi, bloguri, variante demo ale diverselor investiții.

Apoi, sau în paralel: Depozit bancar, fond monetar pentru lichiditate, titluri de stat până la atingerea unor praguri: Fondul de Siguranță + suma minimă de deschidere cont la Bursă.

Din acest punct nu mai este în situația de a mai investi sume mici.

Luca Dezmir – fondator milionarulmioritic.com

Interesant că invitația de a propune o metodă de investiție a venit tocmai acum, când piața de criptomonede pare să fi pornit pe drumul unui nou ciclu de piață ascendent, după cum spun unii analiști.

Acest lucru este susținut și de faptul că majoritatea firmelor mari implicate în domeniul digital la nivel mondial, investesc în criptomonede și de acceptarea tot mai largă a criptomonedelor ca modalitate de plată și implicația fiscală a acestei realități.

Ca atare, devine tot mai interesantă cumpărarea de criptomonede, ca metodă de investiție (buy and hold) cu orizont de așteptare pentru perioada anului 2021, cănd majoritatea analiștilor anticipează încheierea ciclului de creștere și începerea ciclului de corecție a pieței, la un nivel al prețurilor între 100.000 USD și 340.000 USD pentru 1 (un) Bitcoin.

Vom vedea cât va fi prețul, în anii viitori. Până atunci, dacă dispui de bani pe care ți-i permiți să-i pierzi în totalitate (în cazul în care Bitcoin își va pierde complet valoarea), într-o investiție foarte riscantă, dar cu potențial extrem de mare de câștig, poți face asta, alocând lunar o sumă pentru cumpărarea de Bitcoin.

Notă: prețul pentru 1 Bitcoin la ora la care scriu acest comentariu se învărte undeva în jurul valorii de 5000 de USD.

Răzvan Stan – scrie despre investiţii pe razvanstan.ro

Dacă aș fi la începutul investițiilor m-aș orienta spre BVB, doar spre companiile de stat plătitoare de dividende și bănci.

1000 de lei lunar, i-aș investii la prețul pieței astfel încât pe termen lung să am o medie a prețului de achiziție cât mai bună. Banii din dividende i-aș reinvesti și ușor aș diversifica spre obligațiuni corporative tot la BVB.

Desigur există și alte variante, dar aici e cel mai la îndemână iar comisioanele sunt minime.

Aș privi această investiție pe termen lung, peste 5 ani, în care nu m-aș atinge de bani și nu m-ar interesa deloc valoarea acțiunilor ci doar aș continua să cumpăr lună de lună. În funcție de condițiile pieței aș mai vinde din când în când cu scopul clar de a reinvesti atunci când apare o oportunitate cum a fost cu ordonanța 114.

Succesul în investiții este dat de constanță și consecvență.

Adrian Asoltanie – fondator adrian.asoltanie.com

1. Fondul de siguranta de 3-6 luni de cheltuieli – DE CE? Pentru ca siguranta e prima prioritate. Regula “nu pierde banii pe care ii ai deja” este vitala dupa parerea mea. In lipsa unui fond de siguranta, investitorul ajunge sa vanda activele in cele mai proaste momente, in perioade de criza, cu emotii si discount-uri puternice. Cand ai un back-up financiar, ai ragazul sa astepti cresterea pretului sau depasirea perioadei de criza. Cu alte cuvinte ai OPTIUNI! Un investitor fara alternative este pierdut, nu doar in acel moment dar si pe viitor, nu va mai investi.

2. Profilul de investitor DE CE? Pentru ca a doua greseala pe care o face un investitor este sa cumpere prostii pe care nu le intelege / cunoaste / controleaza doar pentru ca a auzit la colegi, vecini, rude sau soferi de taxi. Constientizarea nivelului de experienta si educatie te pastreaza in limite corecte de risc si randament. Asta poate face diferenta dintre a castiga constant 4-5% pe termen lung sau a pierde 80% investind in “avioane” pe care nu stii sa le pilotezi.

3. Fonduri mutuale la banca cu care lucreaza deja cu alimentare automata. DE CE? Pentru ca iti ofera cateva avantaje importante: diversificare, risc redus si posibilitatea de automatizare. Principiul “Plateste-te pe tine primul si investeste” este esential pentru un investitor, mai ales la inceput de drum cand nu ai experienta si disciplina de a analiza si face achizitii de active. Un alt avantaj este lichiditatea – viteza cu care poti tranforma in cash unitatile de fond in caz de nevoie sau oportunitate. Sunt relativ usor de inteles, fondurile de pensii private functioneaza dupa aceeasi reteta iar emitentii / administratorii sunt banci mari nu pravalii obscure.

4. Cand cresc sumele, experienta si educatia optimizam portofoliul si comisioanele. DE CE? Pentru ca in prima faza a procesului este mai importanta educatia si obiceiul decat valoarea comisionului platit. Sumele sunt prea mici pentru ca 1% sa faca o diferenta atat de mare. E mai important sa dezvolti mindset-ul de investitor, sa intri in universul asta, sa incepi sa citesti pagina 4 din ZF in loc de pagina 3 din Libertatea, sa devii membru in Investors Club si nu in Clubul pasionatilor de Nora pentru Mama.

Valentin Nedelcu – fondator stiintabanilor.ro

La o suma de 500, 1000 lei pe luna, cred ca cel mai eficient mod de a investi ar fi in fonduri mutuale: 60% intr-un fond de investitii pe obligatiuni si 40% intr-un fond de investitii pe indicele BET (sau similar) si. In momentul depasirii sumei totale economisite la 10,000 lei, i-as investi: 60% in titluri de stat Romanesti, 40% in actiuni BVB, pastrand o alocare similara dar reducand comisoanele de administrare. O diversificare pe active si valute ceva mai complexa ar trebui facuta pentru sume ceva mai mari.

Fiecare etapa financiara are specificul ei, la sume mici instrumentele disponibile sunt mai putine si mai scumpe, la sume mai mari, incep sa apara optiuni mai bune. Important este sa incepi de undeva pentru a acumula suficient pentru a trece la urmatorul nivel.

Poti gasi un raspuns complet in acest articol -> Investitii profitabile cu 100 euro/lună

Ovidiu Dumitrescu, Deputy CEO Tradeville

De fiecare data cand aud aceasta intrebare, ma gandesc la o anecdota despre Warren Buffett. Atunci cand marele investitor, deja aflat la o venerabila varsta, a fost intrebat ce se va intampla cu averea lui in viitorul indepartat, el a raspuns ca executorul sau testamentar va avea cea mai usoara misiune din lume: va trebui sa investeasca o mica parte din active in obligatiuni de stat cu scadenta la 2 ani, iar grosul averii intr-un fond listat (ETF) care replica performanta indicelui bursier S&P500.

Practic, Buffett ne spune ca pe termene lungi si pentru cei care nu sunt de profesie investitori, cea mai buna optiune este sa investeasca in instrumente care replica marii indici bursieri.

Clientii Tradeville pot accesa aceste instrumente straine sau se pot orienta si catre ETF-ul nostru local, listat la Bursa de Valori Bucuresti si care replica BET, indicele principal al BVB. In acesta din urma se poate investi si cu sume pornind de la 10-12 lei.

Stefan Iordan – fondator finantepersonale.ro

Daca ar fi sa investesc si as avea 200 euro lunar nu cred ca mi-ar fi foarte greu. 200 euro nu e o suma chiar atat de mica cum pare si in timp se strang bani frumosi.

As investi in Core MSCI World UCITS ETF, Core S&P 500 UCITS si Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (toate de la iShares)

Ca sa nu platesc comisioane exagerate as investi in fiecare luna intr-un singur fond, pe rand. Intai Core MSCI World, apoi Core S&P 500, apoi Global Aggregate Bond si apoi as lua-o de la capat.Investind asa detin o mica parte din cele mai mari companii ale lumii.

Pentru o mai buna stablitate am si Global Aggregate Bond in portofoliu unde avem obligatiuni din cele mai sigure.

Bogdan Popescu – fondator Academiadeantreprenori.ro

Prima mea recomandarea pentru oricine vrea o situatia financiara solida e sa-si creasca competentele necesare pentru a genera venituri cat mai mari.

Doi: administrarea buna a activelor.

Activ inseamna orice se poate transforma in bani (inclusiv chestii intangibile ca drepturi de autor, o afacere, domenii, patente, aplicatii).

Iti spun strategia unuia dintre cei mai inteligenti oameni: Nassim Taleb.

Educatia financiara vorbeste despre Lebede Negre (in context negativ). Evenimente cu impact extrem asupra pietelor financiare.

Dar Lebedele Negre pozitive, au impact extrem… pozitiv.

In cartea Lebada Neagra, Nassim recomanda strategia numita Abordarea Hiperconservativa si Hiperagresiva

  • 85% din portofoliu în obligatiuni de stat (pe laurentiumihai.ro afli cum împrumuți țara pentru dobanzi de 7%)
  • 15% in investitii superagresive prin care e posibil sa împuști lebede negre

Vrei o investitie cu calitatile unei Lebede Negre (impact extrem, imprevizibila inainte sa apara, explicabila dupa ce a devenit cunoscuta)?

Bitcoin.

Presupunem ca sunt 10% sanse ca bitcoin sa atinga $100.000. $1.000 investiti ar aduce $19.000 profit.

Chiar daca ar fi sanse 90% ca bitcoin sa ajunga $0, tot s-ar justifica o investitie, datorita recompensei mari din cazul pozitiv.

Dar putem estima sansele de succes ale bitcoin?

In cartea Antifragil, Nassim spune ca paharele sunt fragile. Metalele sunt robuste pentru ca rezista la stresori.

Antifragilul… devine mai puternic daca e stresat. Exemplu: sistemul imunitar. Atacat de virusi, organismul incepe sa lupte. Dacă învinge se intărește.

Bătrânii devin mai fragili la stresorul suprem – timpul. Dar la activele intangibile (afaceri, carti, muzica) efectul imbatranirii e invers: vârsta le face antifragile.

Daca o afacere rezista 10 ani, va rezista încă 10. Daca are 100 de ani, va împlini 200.

Bitcoin are 11 ani. Dupa Taleb, va prinde 2030.

Asadar… 15%-30% in bitcoin -> Lebada Neagra pozitiva Antifragila.

Daca esti interesat de cresterea competentelor, descarca gratuit acest ebook.

Claudiu Cazacu- Chief Strategist la xtb.ro

 Pe scurt, depinde de vârstă şi profil de risc. Ca idee generală, orientativă, fara a fi vreo recomandare specifică:
  • Până în 30-35 de ani: un etf în actiuni globale, sau un grup de etf-uri de actiuni emergente şi dezvoltate
  • Între 35 – 50 de ani:  50-75% etf actiuni globale 25-50% fonduri de obligatiuni de stat si corporative globale (mix echilibrat)
  • Peste 50: 20-30% etf actiuni globale, 70-80% fonduri de obligatiuni de stat si corporative globale

Andrei Tudose – consultant financiar și fondator al grupului de Facebook: Educație financiară aplicată!

Strategia este simplă: investiții pasive în fonduri de index + instrumente cu venit fix pentru o diversificare bună și reducere a riscului. Fondurile de index pe acțiuni merg foarte bine pe timp de creștere economică iar instrumentele cu venit fix (obligațiuni, titluri de stat și depozite bancare) conservă pe timp de criză tot ce a crescut pe timp de creștere economică.

Investițiile pentru a putea să ți le permiți trebuie făcute prin cel mai bun unit linked pentru a scăpa de impozitul pe dobândă. Poți investi sume mici lunare din economiile tale pe termen lung (minim 20 ani recomandat).

Aceste investiții lunare se fac doar când ai minim 3 luni de cheltuieli acoperite pentru situații neprevăzute. Randamentul mediu în România pe ultimii 10 ani la o astfel de soluție este de peste 10% pe an, au o siguranță foarte ridicată și garanții în spate.

Dan Sulica – fondator ideisibani.ro

O metoda foarte simpla de a investi sume mici si foarte mici este prin intermediul fondurilor mutuale.

Numeroase banci ofera fonduri mutuale, prin care poti investi in mai multe tipuri de active: obligatiuni, actiuni si indici bursieri, sau chiar diversificate.

Dar daca te intereseaza o metoda si mai eficienta, prin care poti sa scapi de comisioanele de administrare ale acestor fonduri, atunci ai putea investi pe Bursa de Valori Bucuresti.

Acolo poti gasi listate atat obligatiuni (la preturi de aproximativ 100 lei bucata) cat si fondul de investitii (ETF-ul) care replica indicele BET, principalul indice al BVB.

In felul acesta, chiar si cu cateva sute de lei lunar, poti incepe sa-ti construiesti un portofoliu echilibrat.

Iar in timp, cand valoarea acestui portofoliu va creste, poti sa iti alegi si alte metode de a-l diversifica, cum ar fi ETF-urile din strainatate, specializate in obligatiuni, sau indici bursieri, sau marfuri.

Paul Maior – fondator www.paulmaior.ro

Obiceiul de a investi lunar sume mici este un obicei foarte sanatos pe care il recomand tuturor mai ales celor la inceput de drum intr-ale investitilor.

Fiecare om, in functie de veniturile si banii pe care ii are economisiti poate aloca o suma de bani, lunar, fie ea chiar si 500-1000 de lei lunar (sau mai putin, sau mai mult), intr-un portofoliu diversificat.

Personal, daca as fi la inceput de drum ca investitor, as investi acesti bani la modul cel mai simplu cu putinta. Daca suma stabilita pentru investitii lunare ar fi 1000 de lei, as investi 500 de lei in actiuni la bursa din Romania (preferabil companii dadatoare de dividende) sau in ETF-ul care urmareste indicele BET si 500 de lei i-as investi intr-un ETF de genul MSCI World care cuprinde actiuni internationale (predominant SUA, Japonia, UK, etc).

As face acest lucru pentru a putea fi mai activ, si pentru a fi cat mai implicat in piata. Iar daca as dori un portofoliu diversificat si pe alte active decat actiuni (adica mai putin riscant) as aloca un 35% din suma pe obligatiuni gen elefant/superbet.

Roxana Bucur – fondator psihologiabanilor.ro

Nu toate investițiile sunt riscante și nici nu necesită sume mari de bani.

  1. Depozitul bancar, de la început țin să precizez că depozitul bancar nu este o metodă de investiție, ci o soluție de păstrare a banilor. Depozitul are o dobândă anuală cuprinsă între 1 – 3% cu impozitarea profitului cu 10%. Flexibilitatea sa permite retragerea banilor la data scadenței, realizand obiective financiare precum: renovarea casei, achiziția unei mașini.
  2. Asigurarea de viață tradițională permite alocarea unei sume mici de bani pentru susținerea copiilor, siguranță financiară, avand un randament de 2 și 5% anual. Banii nu sunt impozitati si prezintă garanție prin suma asigurata, iar randamentul vine ca un bonus, fiind numit ”participare la profit” ca urmare a capitalizarii.
  3. Pensia privată pilon 3 permite randamente de 4 – 9 % pe an cu capitalizare și scutirea de la plata impozitului pe profit.
  4. Asigurarea de viață de tip unit – linked prezinta un randament cuprins între 4 – 10% pe an, flexibilitate in retrageri si depuneri, beneficiaza de capitalizare si scutire de la plata impozitului ceea ce permite: închiderea, venit suplimentar la pensie.

Cosmin Mizof, CFA – Manager de Risc Certinvest

Din perspectiva mea, cea mai rațională alegere valabilă oricând pentru un investitor de retail este cea a unei alocări investiționale simple, diversificată, eficientă din punct de vedere al costurilor și orientată pe termen lung.

Aceasta înseamnă un mecanism regulat de investiție în active tradiționale (acțiuni și obligațiuni), prin instrumente investiționale cu costuri minime (fonduri mutuale sau ETF-uri). Diversificarea presupune formarea unui portofoliu combinat de acțiuni și obligațiuni, obținând astfel o reziliență mai mare a acestuia la șocurile de piață, tradusă printr-o volatilitate mai mică.

Orientarea pe termen lung dictează alocarea strategică a portofoliului ce trebuie urmată în mod disciplinat, indiferent de stadiile în care se află piața (bull sau bear).

Regula de bază este: cu cât orizontul de timp avut în vedere este mai lung, cu atat alocarea pe acțiuni (clasa de active cu potențial de randament mai mare, dar și riscuri mai mari) poate fi mai mare. Alocarea standard recomandabilă este 60% acțiuni – 40% obligațiuni, urmând ca ponderea obligațiunilor să fie crescută pe măsură ce finalul orizontului de timp avut în vedere este mai aproape.

Simplitatea va fi dată de instrumentele investiționale alese. În cazul acțiunilor, pe termen lung este statistic dovedit ca managerii profesionști nu reușesc să performeze mai bine decat indicii pieței. Cu atât mai mici sunt șansele ca un investitor de retail să reușească acest lucru. Bineînțeles, fiecare poate crede în capacitatea lui de a învinge piața, dar datele statistice sunt semnificativ impotriva lui. Așadar, recomand investiția în fondurile mutuale sau ETF-urile ce replică indicii de piață.

Același lucru îl recomand și pentru alocarea pe obligațiuni, cu amendamentul că este recomandabilă utilizarea de instrumente investiționale ce includ multiple sectoare: obligațiuni guvernamentale, obligațiuni corporative cu investment grade, dar si obligațiuni corporative fără investment grade (high yield).

Vasile Onita – fondator goanadupabitcoin.ro

Anul 2017 a reprezentat anul de glorie al Bitcoin. Interesul pentru criptomonedă a crescut semnificativ. Unul din principalele motive a fost efectul halving-ului. Are loc odata la 48 de luni, urmatorul va fi in 397 de zile, si este cel mai mare evenimet cripto.

De atunci si pana in prezent ne aflam intr-o „iarna cripto”, in care preturile au scazut semnificativ. Majoritatea analistilor sustin ca suntem la final si trendul asccendent trebuie sa inceapa.

Sa cumperi 1 btc la pretul de 5300, pentru majoritatea dintre noi, este un efort financiar.

Cryptocoin.pro ofera posibilitatea de a cumpara de min 50 de euro. Se poate achizitiona direct cu cardul, dar atentie ca se percep comisioane mari. Prin transfer bancar este acelasi pret cu CoinMarketCap, adica cel mai bun din Romania la acest moment.

O alta optiune este Ro.Exchange. Daca va aduceti aminte de BTCxchange sa stiti ca funtioneaza la fel. Se face depunere prin transfer bancar de minim 50 EURO si va setati pretul la care vreti sa cumparati. Ex: pretul BTC este 5300$, punem comanda la 4700$. Daca pretul scade, comanda este executata.

Pe langa aceste doua variante, in Romania, mai exista si ldvbank.com si vTrader.io.

Pentru a beneficia de o intrare buna, va recomand sa cumparati treptat, in fiecare saptamana.

Asa ca „nu dati banii pe prostii, luati bitcoin la copii”!!

Bogdan Daniel Dinu – fondator carutacubani.ro.

1.000 RON pe luna de investit ? Nimic mai simplu. 80% i-as baga intr-un ETF MSCI World cu acumulare, iar 20% intr-un ETF de Government Bond pe pietele dezvoltate. Ambele ETF-uri in EUR, iar cel pe obligatiuni hedge-uit.

Daca as avea comisioane la cumparare as proceda in felul urmator:

  1. In fiecare luna as converti cei 1.000 RON in EUR ca sa nu pierd pe curs odata cu timpul.
  2. La 3-4 luni, cu suma acumulata as cumpara ETF-ul MSCI World.
  3. O singura data pe an as cumpara ETF-ul pe obligatiuni.

500 RON pe luna de investit? Prioritatea mea nu ar fi investitia acestei sume, ci cresterea venitului activ.

Iordache Catalin – fondator inteligentafinanciara.ro

Pornind de la premisa ca lunar o sa alocam o suma constanta de bani pentru achizitia de active mobiliare si ca nu suntem preocupati de alocarea dinamica a portofoliului de investitii, as miza pe investitia in ETFs pe indici.

Cu o abordare putin agresiva (70% actiuni – 30% obligatiuni) si achizitii trimestriale, pentru a plati comisioane mai mici, as alterna achizitiile de unitati de ETFs pe S&P500, Treasury Bonds pe SUA si MSCI World.

Mircea Iliescu – fondator bvbescu.ro

Daca reusiti sa economisiti luna intre 500 si 1.000 de lei, adica  intre 6.000 si 12.000 lei pe an, felicitati! – sunteti mult mai strangatori decat majoritatea romanilor. Statist vorbind, valoarea medie a unui depozit bancar in Romania a fost de 15.000 lei, in 2018.

Totodata, valoarea medie a unui cont de investitor de retail la Bursa de Valori Bucuresti este, in acest moment, tot in jurul valorii de 15.000 lei.

Ce puteti face cu banii economisiti? Raspunsul este dat in functie de ce tip de investor sunteti si de gradul de aversiune la risc pe care il suportati.

Daca va este teama ca ati putea sa va pierdeti economiile, cel mai sigur ar fi sa va orientati catre un depozit bancar. Dobanda anuala este destul de mica, intre 2 si 3,5% pe an, din care se scade si impozitul pe profit, dar este sigura. Tot in aceeasi categorie de investitii, puteti include si emisiunile de obligatiuni emise de Statul Roman, unde puteti primi o dobanda neimpozabila de 4,5% pe an.

Daca acceptati un risc mic in ceea ce priveste investitiile, puteti alege sa investiti si in Fonduri de investitii, unde puteti cumpara constant unitati de fond. Recomandarea mea, in acest caz, este sa va orientati catre fondurile care investesc preponderent in instrumente monetare sau in obligatiuni, in principal de Stat. Aici trebuie sa stiti ca orizontul dvs. investitional trebuie sa fie de minim 3-5 ani, deoarece aceste instrumente pot trece prin perioade de scaderi.

Totusi, daca alegeti o investie denominata in lei, va trebui sa luati in calcul riscul valutar – de depreciere a monedei nationale in fata celorlalte valute (si am vazut foarte bine in luna ianuarie ce inseamna acest lucru) si rata anuala a inflatiei (practic, la o inflatie de 2% pe an, 100 de lei vor valora doar 98 de lei – un an mai tarziu). Asadar, este posibil ca instrumentele cu un grad scazut de risc cel mult sa va conserve economiile.

Ce se poate face:

Daca vreti, totusi, ca economiile dvs. sa sporeasca ceva mai mult, va propun doua solutii – una mai putin riscanta, dar nu foarte profitabila, iar alta mai riscanta, dar care poate genera un profit frumos daca invatati cum sa o faceti.

Puteti alege sa investiti in produse financiare precum depozite bancare sau fonduri de investitii care sunt denominate in Euro. Nu veti castiga foarte mult, dar veti evita riscul valutar si rata anuala a inflatiei pentru lei (nu si cea pentru Euro).

Varianta mai riscanta, dar si cu un potential de rentabilitate mai mare, este investitia in Fondurile de investitii care urmaresc indici din Piata de Capital (BET, BET-TR, DOW, DAX, etc.) sau chiar direct Pe Piata de Capital, cumparand actiuni si/sau obligatiuni ale unor companii listate. De exemplu, indicii Pietei de Capital din SUA au adus un randament mediu pentru investitori in ultimii 20 de ani de aproximativ 10% pe an. Perioada cuprinde criza din anii 2007-2009, cand indicele Dow Jones a pierdut jumatate din valoare. Comparativ, o investitie la Bursa de Valori Bucuresti a adus investitorilor, in aceeasi perioada, un randament de 12% pe an. Daca am fi investit in indicele BET-TR, care ia in calcul si dividendele anuale platite de companiile incluse in indicele BET, randamentul anualizat al unei investitii intr-un fond care urmareste acest indice ar fi fost de aproximativ 20%, pe parcursul celor aproape 7 ani de la lansarea indicelului.

Si, desigur, daca aveti spirit antreprenorial, puteti incerca sa porniti un mic business cu capitalul pe care reusiti sa il strangeti in 1-3 ani.

Iulia Stancu – fondator economisim.info

Eu cred în puterea constanței – sumele mici economisite și apoi investite pe termen lung, să spunem cuprinse între 500 și 1000 de lei se vor aduna și, în timp, putem ajunge la performanțe bunicele. Dacă începem la 20 și ceva de ani, e perfect :).

Pe ce m-aș concentra: instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligațiuni corporative și guvernamentale, etc), ETF-uri internaționale (pe piețele dezvoltate, poate și emerging) și acțiuni din componența indicelui BET, cu o alocare diferită în funcție de perioada în care ne aflăm, dar și de vârstă.

Anual, mi-aș stabili un plan revizuibil trimestrial / la 6 luni pentru a vedea care sunt performanțele portofoliului meu, dacă este nevoie să ajustez, sau cum pot aloca sumele disponibile pe diverse instrumente pentru a optimiza și comisioanele.

Laurentiu Mihai – Subsemnatul

500-1000 lei este o sumă pe care o pot economisi o mare parte dintre români.

Pentru început, recomand realizarea unui fond de urgenţă care să-ţi asigure un stil de viaţă minim în cazul în care sursele tale de venit activ vor avea de suferit.

Dacă ai credite, îţi recomand să aloci sumele acestea micute pentru a încerca să le plăteşti anticipat. Plata anticipată de va scăpa de alte rate şi alte dobânzi plătite.

Dar dacă vorbim de investiţii, eu îţi recomand următoarele 2 variante:

Varianta 1:

Economiseşte câte 1000 de euro şi după investeşte în:

  • ETF S&P500 (30%)
  • ETF Bonds (45%)
  • ETF Gold (10%)
  • ETF MSCI Emergent (15%)

Este o strategie diversificată pe bursă cu scopul de a avea un echilibru indiferent dacă va fi criză sau nu. Estimarea randamentului va fi undeva pe la 8%.

Varianta 2:

Dacă doreşti o variantă mai diversificată pe active dar şi mai riscantă, ai putea acumula câte 1000 de euro şi îi poţi investi în:

  • Acţiuni Bursă RO (indicele BET): 20%
  • Acţiuni MSCI World: 25%
  • Peer to peer: 10%
  • ETF: Gold 10%
  • Obligaţiuni RO – 25%
  • Crypto: 10%

Este o diversificare largă pentru sume mici. Este necesară investiţii etapizate şi trebuie să fii atent la comisioane aferente fiecărei investiţie.

Incearcă să faci investiţiile în euro ca să eviţi problema inflaţiei şi a cursului valutar

Concluzii

Analizează cu mare atenţie fiecare răspuns. Fiecare dintre invitaţi au venit cu recomandări după propriul lor still de investiţie.

Unele răspunsuri sunt mai complexe, altele mai simple.

Unele investiţii sunt mai riscante, altele sunt mai puţin riscante.

Trebuie să-ţi analizezi stilul tău de investiţie şi după să tragi propriile concluzii.

Poţi culege informaţii de la fiecare, important este ca tu să îţi faci propriul plan.

Aceste răspunsuri sunt doar opinii personale. Te voi ruga să analizezi fiecare răspuns în parte şi chiar să discuţi cu invitaţii dacă doreşti să afli mai multe detalii.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.