Costul real al unui credit

Creditul este un contract cu drepturi și obligații pentru ambele părți. În momentul semnării trebuie să cunoașteți toate  aspectele și să înțelegeți ce anume vă asumați. Sunt articole în contract care pot determina modul în care va trebui să plătiți acest contract pentru o perioadă lungă.

Dacă nu aveți cunoștințele necesare, solicitați sfatul unui avocat sau al unei persoane din sistemul juridic, pentru a vă asigura că nu sunt incluse clauze abuzive sau chiar ilegale.

În momentul în care luați decizia să vă împrumutați trebuie să luați în calcul mereu situația în care este posibil să nu vă mai puteți plăti ratele, acest scenariu foarte posibil vă menține o stare de echilibru și veți fi mai atenți la acest demers.

Nu trebuie să vă rezumați doar la aspectul că trebuie să vă aprobe creditul și dacă se întamplă asta e perfect. Dacă veți avea atitudinea celui în maximă nevoie veți avea din start un dezavantaj pentru că nu veți mai fi atent la detaliile care vă pot face să pierdeți mulți bani pe comisioane, dobânzi sau mai rău, cheltuieli de executare care pot dubla valoarea de restituit.

costul real al unui credit

Înainte de semnarea contractului trebuie să verificați unele aspecte legate de costuri, care sunt cele mai întâlnite:

Din ce este format Costul Real al unui Credit

  1. Modul de calcul al dobânzii – modul de calcul al dobânzii, fixă sau variabilă. Procentul de dobândă aplicat va ramâne fix, iar cel variabil este format din  marja băncii(în acest sens trebuie să cereți informații dacă poate fi modificată în timpul contractului, legal este să rămână fixă) și indicatorul dobânzii de referință variabilă( Euribor pentru creditele în euro, Libor pentru creditele în franci elvețieni sau usd și Robor pentru creditele în lei).Nu vă ghidați numai după DAE ( dobânda anuală efectivă calculată ca proporție procentuală a costurilor creditului)când alegeți un credit pentru cazul în care aveți dobânda variabilă pentru ca acel DAE inițial variază în funcție de indicatorul variabil.
  2. Comisoanele de acordare credit și de administrare credit – trebuie știut cuantumul lor dacă este cazul, de cele mai multe ori sunt incluse în rată și se calculează ca procent din capital, ceea ce determină o creștere semnificativă a sumei pe care trebuie să o dați lunar.
  3. Condițiile de rambursare anticipată (AICI găseşti informaţii despre acest subiect)– sunt contracte în care sunt prevăzute comisoane de rambursare anticipată în funcție de  intervalul de timp de la acordare sau există anumite restricții pentru modul în care poate fi modificat ulterior contractul în cazul rambursărilor anticipate parțiale.
  4. Costurile privind înscrierea garanțiilor: costurile privind  ipotecarea bunurilor imobile, înscrierea gajurilor sau chiar a garantiilor personale, deasemenea să solicitați informații cu privire la modul de scoatere de sub garanție la finalizarea creditului și să cautați în contract detaliile cu privire la modul în care sunt descrise garanțiile personale, drepturile si obligațiile privind bunurile cu care se garantează.Trebuie avute în vedere și costurile de asigurare a acestor bunuri. Conform legii puteți face asigurarea unde doriți, banca nu are voie să va impună o anumita firmă.
  5. Costurile privind contul necesar plății creditului: comisionul de deschidere, comisionul de administrare a acestuia, costuri la retragere, dacă este cazul.
  6. Costuri privind eventuale modificări ale contractului sau ale unor adrese care pot fi necesare pe parcursul derulării creditului.
  7. Costurile privind neplata la scadență a ratei – comisonul penalizator și modul de calcul.

Acestea sunt în mare principalele costuri cel mai des întâlnite, știu ca sunt specialiști în legislația din domeniu care pot demonstra că o parte din aceste costuri nu sunt legale, dar în practică sunt întâlnite și odata ce ați semnat un astfel de contract veți fi obligați să le plătiți.

Și trebuie să știți că cel mai bun credit este cel pe care nu-l faceți!

Dacă tot îl faceţi, nu uitaţi să analizaţi foarte bine baza de creditare şi comisioanele. Aveţi grijă să luaţi în considerare şi puterea de cumpărare de care dispuneţi. Nu luaţi un credit dacă nu sunteţi 100% convinşi că îl veţi putea achita în termenul limită. Altfel ajungeţi să apăreţi în Biroul de credite.

Dacă aveţi întrebări despre costul real al unui credit, le aştept cu drag printr-un comentariu mai jos.

Nu uita să-i ajuţi pe prietenii tăi cu un share pe facebook.

Anca Tautescu

Despre Autor: Sunt un om a carui vocatie este sa-i ajute pe cei din jur sa-si foloseasca mai bine resursele financiare, sunt pasionata de finante personale, iubesc oamenii care traiesc simplu si sincer.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.