Acest articol a fost scris de Ursan Cristian, pasionat de mediul bancar, mai nou este colaborator al blogului laurentiumihai.ro.
M-am decis să scriu despre biroul de credite din motive clare de inteles. Oamenii nu ştiu ce înseamnă biroul de credite, ce e de fapt sau ce reprezintă în adevăratul sens al cuvântului.
Despre biroul de credite probabil toată lumea a auzit la tv, internet, rude, prieteni etc. Dar oare toată lumea ştie ce reprezintă Biroul de Credite sau o întrebare mai bună „Cât % din debitori (cei ce au făcut împrumuturi la bănci) ştiu exact ce înseamnă biroul de credite?”. Din păcate trebuie să vă spun eu: Foarte putini!
În primul rând, doresc să precizez că o să folosesc un limbaj cât mai simplu, cu termeni pe care sa îi înteleagă perfect toată lumea de la prima citire.
Să începem:
Ce este Biroul de Credite?
Mai pe româneşte, Biroul de credit este acea bază de date/societate privată la care participă toate instituţiile din sistemul bancar şi are ca obiectiv furnizarea de informaţii negative sau pozitive despre istoricul tău în relaţia cu banca, mai exact dacă ai avut un credit la banca W şi ai întârziat de exemplu 77 zile în biroul de credit e specificat acest fapt cu toate datele necesare.
Cine conduce Biroul de Credite? Cine îl controlează?
Biroul de Credit este o societate cu un număr nu mai puţin de 25 de bănci ca acţionari.
Informaţiile stocate sunt oferite de absolut toate băncile şi societăţile de credite, acestea fiind oferite în mod voluntar.
Deci nu contează cât de mare a fost creditul sau rata, nu contează dacă ai facut un împrumut de la cea mai mare bancă sau de la cea mai mică societate, contează doar activitatea ta.
Cât durează înscrierea în Biroul de Credite?
În momentul în care banca sau societatea cu care ai făcut un contract si nu ai respectat acest contract te-a semnalat în biroul de credite, durează nu mai puţin de 4 ani. Mult, puţin important e că vei rămâne înscris de la efectuarea ultimei plăti restante sau în unele cazuri de la ultima actualizare a societăţii/băncii.
Acest lucru chiar nu e benefic pentru tine (ca debitor), ca de exemplu ai avut un credit de 10 ani, în ultimii 3 ani ai întâmpinat nişte probleme financiare şi ai rămas în urma cu 2 rate pe care oricum le-ai achitat după 55 zile de întârziere. După 2 ani de la finalizarea creditului ai o situaţie financiară bună, însă doreşti să faci anumite invesţii personale.
Ei bine, află că cererea respectivă ţi poate fi refuzată de către orice societate care consideră că eşti un rău platnic sau consideră că există riscul ca tu să nu îţi mai achiţi ratele (cel puţin la timp).
Ce fel de informaţii sunt înscrie în Biroul de Credite?
Informaţiile pe care le vei găsi acolo sunt informaţii referitoare la întreg istoricul în care X şi-a plătit datoriile către bancă, atât POZITIVE, cât şi NEGATIVE.
POZITIVE: – la sfârsitul creditului banca va face un raport scris despre toată relaţia ta cu banca, despre întreaga ta datorie şi menţionează faptul că ai respectat întreg contractul.
NEGATIVE: – la fiecare întarziere mai mare de 30 zile, banca va face un raport scris cu faptul că ai întarziat (cu informaţii referitoare la suma de achitat, data scandentă, debitor, codebitor).
Cine are acces la informaţii din Biroul de Credite?
Pentru a accesa informaţii din biroul de credite, trebuie să faceţi în scris către Biroul de Credit o cerere cu dată, să o semnaţi şi să ataşaţi o copie după actul de identitate. Cererea poate fi transmisă prin:
- Poşta Romană: Strada Sfanta Vineri nr.29, sector 3, Bucureşti, Romania
- Prin e-mail: situatie@birouldecredit.ro- pentru eliberarea situaţiei înscrierii la Biroul de Credit office@birouldecredit.ro
Absolut orice persoană fizică are dreptul la o cerere/an.
Cine e înscris în Biroul de credite ?
Orice persoană fizică cu o restanţă mai mare de 10 lei şi cu o perioadă de neplată mai mare de 30 zile de la data scadentă a ratei poate fi raportat în biroul de credit, asta potrivit art. 3 din Deciziei nr.105/2007 a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
ATENŢIE: Chiar si co-plătitorii sunt raportaţi cu rangul de co-plătitori în cazul în care rata nu a fost achitata la timp depăşind 30 zile.
Raportul pozitiv se face după încheierea întregului credit.
Ce se întâmplă dacă este un raport negativ sau pozitiv?
În ansamblu, ceea ce trebuie să reţinem despre biroul de credit e că pe noi ca persone fizice raportarea negativă nu ne ajută absolut deloc, chiar din contră, în cazul în care întâmpinăm, după cum am precizat mai sus, o dificultate financiară şi suntem raportaţi, în următorii 4 ani de zile există posibilitatea să nu mai beneficiem de anumite oferte promoţionale sau chiar de alte credite bancare.
Despre raportarea pozitivă pot spune ca în anumite condiţii, mai exact pentru un credit mare, da, ne ajută oferind băncii creditoare încrederea de care are nevoie.
Deci trebuie sa evităm raportarea negativă în biroul de credit pentru că nu ne aduce nici un beneficiu, în schimb cea pozitivă le oferă încredere băncilor cu care vom colabora pe viitor.
La sfârşitul anului 2014 au fost înscrise 33 de instituţii de credit şi 24 instituţii financiare nebancare, acesta fiind numărul de participanţi care raportează periodic în biroul de credite.
Biroul de credit are ca proiect extinderea bazei de date prin stocarea de informaţii despre PFA.
De menţionat este faptul că banca sau societatea ne/bancară înainte cu 15 zile de a face un raport în biroul de credite are obligaţia de a anunţa debitorul de intenţiile sale şi de a avertiza asupra sumei restante şi zilelor de întârziere.
Atât pentru astăzi. Sper că ţi-a fost de ajutor acest articol.
Aştept cu drag întrebările tale despre acest subiect printr-un comentariu mai jos.
Câteva informaţii despre mine (Ursan Cristian): Sunt o persoană care tinde mereu sa-şi depăşească limitele, pasionată de dezvoltare personală, educatie financiară si antreprenoriat, care adoră să-şi ajute aproapele, iar principalul hobby sunt sporturile extreme.