Rambursarea anticipata: Ce este si cand putem apela la ea

Articolul despre rambursarea anticipata a fost scris de Tautescu Anca, pasionată de educaţie financiară şi, mai nou, membru în echipa de autori ai blogului.

Rambursarea anticipata este un mod de a eficientiza un credit contractat, în special  de o persoană fizică.

Pentru a fi clară in explicațiile de mai jos, trebuie să precizez că rata pe care o achitați lunar la un credit este formată din: dobândă, capital, comisioanele incluse în rată, de tipul celui de administrare credit și penalități, dacă este cazul.

Partea de capital este suma pe care o plătiți lunar din suma pe care ați primit-o efectiv la acordare.

Rambursarea anticipată poate fi totală sau parțială. Decizia de a închide creditul cu o singura tranșă sau pe bucăți depinde de suma disponibilă, educație și de ce nu , concepția de viață a fiecăruia dintre noi.

Rambursare anticipata

Dacă la rambursarea totală lucrurile sunt foarte clare, costurile scad spre zero, la rambursarile parțiale sunt mulți români care nu știu că le pot folosi sau mai rău, nu le consideră eficiente, preferând să meargă mai departe cu o rată mai “mica”, decât să plătească înainte părți din capitalul primit.

Rambursarea anticipata – termeni importanţi

Înainte de a face o rambursarea anticipata trebuie să ții cont de anumite aspecte:

  • Suma disponibilă – rambursarea parțială  trebuie să fie corelată cu o scădere de costuri. În prealabil ar trebuie s ă vă faceți un calcul pe planul de rambursare, să vedeți dacă suma pe care doriți s-o dați în avans este suficientă.
  • Condițiile de rambursare din contract – dacă ai comision de rambursare anticipată, să ai in vedere dacă acel comision nu este echivalent cu dobânda și comisoanele care ar scade.
  • Efectele rambursării – trebuie să decizi anterior vizitei la banca în ce sens vei modifica planul de rambursare: dacă vei scade ratele sau perioada de rambursare. Aici conteaza și scopul final: vrei să termini mai repede cu rata sau să ai un efort financiar lunar mai mic, dar mai consistent pe termen lung. Pentru că trebuie ințeles din start când iei un credit, chiar și cu dobândă mai mică, dacă este pe o perioadă lungă, presupune un cost de rambursare mai mare: cu cât ai mai multe luni de plata cu atât îţi cresc comisoanele si dobanda aferente creditului.
  • Sfaturile “binevoitoare”- care pot veni din partea consilierilor de credite, care vă spun că e păcat să renunțați la acești bani, mai bine vă mai cumpărați ceva în casă sau vreo vacanță. Pe de altă parte puteți avea și oameni apropiați, care din lipsă de informații v-ar putea spune că este o prostie să crezi ca poți să reduci  mare lucru din credit asa.
  • Perioada de creditare în care faceți rambursarea anticiptată – recomadat este să faceți aceste operațiuni în prima parte a perioadei. Motivul este unul simplu: la început ai sold mare, iar dobânzile si comisoanele de credit se calculează la soldul creditului, așa încât rambursările timpurii vă vor scuti de plata unor comisoane și dobânzi consistente.

Rambursările anticipate  parțiale sau totale nu este indicat să le faceți din refinanțări,pentru că vă costă mult mai mult și efectele pozitive dispar, excepție o reprezintă poate cazurile în care închideți un credit a cărui comisoane și dobânzi sunt foarte mari.

Dar rambursările făcute doar pentru a mai obține o diferență de bani în plus sunt foarte riscante, multe persoane cu probleme  financiare din momentul actual au apelat la astfel de variante ajungând la un cerc vicios.

Este foarte bine ca atunci când faceți un credit să vă gandiți serios la o astfel de opțiune, pentru a nu vă trezi într-o situație financiară precară, în care ratele la creditele contractate să fie o cocoașă ce vă ține cu privirea mereu în jos, fără posibilitatea de a vă trăi viața din plin.

Cu mult drag,

Anca Tautescu

Nu uita să dai un share la articol să ajungă la cât mai mulţi prieteni!

Despre Autor: Sunt un om a carui vocatie este sa-i ajute pe cei din jur sa-si foloseasca mai bine resursele financiare, sunt pasionata de finante personale, iubesc oamenii care traiesc simplu si sincer.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.