VUAN – valoarea unitara a activului net

Valoarea unitară a activului net se calculează prin împărțirea valorii totale a activului net al fondului sau companiei la numărul de acțiuni restante și este cunoscută și sub denumirea de valoarea contabilă pe acțiune.

Se calculează prin împărțirea activului net al fondului la numărul total de titluri/unități emise de fond și aflate în circulație.

Această valoare este adesea utilizată în raport cu fonduri deschise sau reciproce. 

Pentru un fond mutual, VUAN este prețul la care se cumpără și se vând acțiuni la sfârșitul fiecărei zile de tranzacționare. Fondurile tranzacționate pe bursă (ETF) și fondurile închise sunt diferite prin faptul că tranzacționează ca acțiuni pe parcursul zilei de tranzacționare.

Deoarece aceste tipuri de fonduri sunt supuse forțelor de piață, VUAN-urile lor pot, în orice moment, să se abată de la prețurile reale de cumpărare și vânzare ale fondurilor. 

VUAN-urile pentru ETF-uri și fondurile închise sunt calculate la sfârșitul zilei de tranzacționare în scopuri de raportare, dar sunt actualizate de mai multe ori pe minut în timp real, pe tot parcursul zilei de tranzacționare.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.