Valoare nominala (a unei garantii) 

Valoarea nominală a unei garanții reprezintă  prețul de răscumpărare și este, în mod normal, înscrisă pe partea frontală a garanției respective. În ceea ce privește obligațiunile și acțiunile, aceasta este valoarea declarată a unei garanții emise, spre deosebire de valoarea sa de piață.

În economie, valorile nominale se referă la rata nejustificată sau la prețul curent, fără a ține cont de inflație sau de alți factori, spre deosebire de valorile reale, unde se fac ajustări pentru modificările generale ale nivelului prețurilor în timp.

Valoarea nominală este o componentă critică a multor calcule ale obligațiunilor și instrumentelor financiare, inclusiv plăți de dobânzi, valori de piață, reduceri, prime și randamente.

Valoarea nominală a acțiunilor comune va fi, de obicei, mult mai mică decât valoarea sa de piață, din cauza considerațiilor ofertei / cererii, în timp ce valoarea nominală a acțiunilor preferențiale ar trebui să fie mai în concordanță cu valoarea sa de piață.  Valoarea nominală a unei obligațiuni va varia de la valoarea sa de piață în funcție de ratele dobânzilor de pe piață.

Valorile nominale și cele reale joacă un rol esențial în economie, indiferent dacă ține cont de valoarea PIB sau de ratele dobânzii nominale față de ratele dobânzii reale.

Valorile reale determină modificările puterii de cumpărare, în timp ce valorile nominale reflectă veniturile unui investitor ca procent din investiția inițială. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.