Tipuri de Depozite Bancare pe care le poti intalni

Înainte să vedem câte tipuri de depozite bancare putem întâlni în piaţă, trebuie să vedem ce înseamnă cu adevărat un depozit bancar:

Depozitul bancar este o unealtă financiară în care îţi poţi depune o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp, iar banca îţi va plăti o dobândă.

Depozitul bancar este şi va rămâne cea mai sigură de a încasa o dobândă, însă este şi una dintre cele mai neprofitabile.

Dobânda este de 2-4% în funcţie de moneda aleasă. Destul de mică faţă de investiţiile în acţiuni de exemplu.

Acum să ne reîntoarcem la tipurile de depozite bancare pe care trebuie să le cunoşti.

tipuri de depozite bancare

Tipuri de Depozite Bancare

1. Depozite bancare în funcţie de modalitate de plată a dobânzii

a. Depozite bancare cu capitalizare: este depozitul bancar care la finalul perioadei de depozitare, dobânda se adaugă automat la suma depozitată.

b. Depozite bancare fără capitalizare: este un depozit bancar în care poţi avea acces oricând la banii depuşi de tine în cont, iar dobânda se calulează în fiecare lună. În acest caz dobânda este mai mică, însă poţi controla oricând doreşti tu banii din cont fără să pierzi întrega dobândă. În fiecare lună, dobânda se va recalcula la suma pe care o vei deţine în cont.

2. Depozite bancare în funcţie de reînnoire a acestuia

a. Depozite bancare cu prelungire automată – Este genul acela de depozit care se reînnoieşte automat de fiecare dată când ajunge la scadenţă. Dobânda realizată ori se capitalizează şi ajunge direct în depozit, ori se adaugă în contul bancar.

b. Depozite bancare fără prelungire – Este genul de depozit pe care îl faci pe o perioadă fixă de timp, iar la finalizare, banii şi dobânda vor intra în contul curent.

3. Depozite bancare în funcţie de dobândă

a. Dobândă fixă – Banca îţi asigură o dobândă fixă indiferent de ce se întâmplă cu evoluţia pieţei.

b. Dobândă variabilă – Banca poate varia cu dobânda pe care ţi-o oferă în funcţie de evoluţia pieţei. Poate fi mai mică sau chiar mai mare decât cea fixă.

Acestea sunt cele 6 tipuri de depozite bancare întâlnire în România. Tot ce rămâne este să-ţi alegi depozitul bancar potrivit pentru tine.

Dacă ai o sumă de bani pe care vrei să o pătrezi într-un loc sigur, îţi recomand să alegi un tip de depozit bancar cu capitalizare, dobândă fixă şi cu prelungire automată.

Dacă vrei ceva pe termen scurt, depozitul bancar fără prelungire şi fără capitalizare îţi este recomandat.

Succes la bani!

Mai multe articole de educaţie bancară găseşti AICI.

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.