Articol scris de Bogdan Popescu, fondator academiadeantreprenori.ro.
“-Nu va cumpar niciun avion pentru ca sunt scumpe si stiti bine ca v-am mai cumparat si altele pe care le-ati pierdut.”
Eram in concediu la mare in Grecia. Varul meu Alex, era asaltat cu rugaminti de minunatiile lui de baietei gemeni care atunci aveau 5 ani.
“-Uaaa! Uite-l pe Dusty! Ni-l cumperi tati? Te rugaaaaam!”
Dusty e un avion, personaj din filmul “Planes” produs de compania Disney. Pretul era 19 Euro si pentru ca are gemeni, Alex trebuia sa scoata din buzunar 38 Euro pentru doua bucatele de plastic.
Initial, a refuzat.
“Sa vezi acum plansete si certuri”, ma gandeam eu.
Tudor s-a intristat, si-a incrucisat mainile, a facut o fata de suparat dar nu a plans.
Reactia lui Rares m-a lasat cu gura cascata dar m-a si distrat la maxim.
Nu a fost descurajat de incercarea patetica a tatalui de a scapa de o cheltuiala in plus.
S-a dus langa el, l-a luat de mana si i-a spus: “Tati inteleg ca sunt scumpe dar sunt foarte frumoase si noua ne plac mult. Stii cum facem? Ni le cumperi si noi promitem ca avem grija de ele si nu le mai pierdem. Si in plus, cat mai stam la mare nu ne mai cumperi alte jucarii.”
Au urmat niste hohote de ras in grup si bineinteles ca oferta lui Rares a fost acceptata.
Peste 10 minute se jucau amandoi cu avioanele.
M-am gandit atunci cat e de important in viata sa stii sa negociezi. Incepand din copilarie, la scoala, apoi la serviciu sau in afaceri. Nu mai vorbesc de casnicie. Daca nu negociezi o sa-ti petreci toate sarbatorile la familia partenerului tau. 🙂

Unii au talent inascut pentru negocieri, pe cand altii sunt toata viata calcati in picioare pentru ca nu stiu cum sau nu au curajul sa negocieze.
Vestea buna e ca oricine poate sa depaseasca aceasta problema cu putin efort.
Iata cateva principii pe care daca le vei folosi, vei avea mai mult curaj si vei aborda negocierile cu mai multa incredere in tine.
Cele mai importante 5 tehnici de negociere
1. Cauta o solutie favorabila pentru ambele parti implicate in negociere
Cel mai important aspect in negocieri e sa incerci sa ajungi la o varianta din care ambii sa castige. Daca privesti negocierea ca pe un razboi in care tu vrei sa fii castigator si celalalt invins, vei esua.
Incearca sa privesti situatia prin ochii celuilalt, sa intelegi ce e important pentru el. Pune-i intrebarile potrivite si asculta cu atentie raspunsurile lui.
Stiind atat ce iti doresti tu cat si partenerul, vei gasi solutia ideala, favorabila pentru amandoi.
2. Fa-ti o lista cu variante
Cu cat ai mai multe variante pe care le poti oferi in negociere cu atat vei avea mai multe sanse sa obtii un acord.
De exemplu daca negociezi o marire de salariu si angajatorul iti ofera 100 RON in plus, tu ai putea in locul celor 100 RON sa-i ceri bonuri de masa in valoare de 200 RON.
Angajatorul va avea aceleasi costuri pentru ca pentru bonuri nu trebuie sa plateasca taxe, iar tu vei obtine o crestere mai mare.
Daca nu esti multumit de suma propusa poti sa ceri zile in plus de concediu sau alte beneficii.
Fii creativ, umple lista aia si vei culege roadele. Asta a facut si Rares chiar daca a facut lista in mintea lui! 🙂
3. Fa-ti o lista cu optiuni
Pune-ti intrebarea: “Daca nu ajung la un acord cu persoana asta ce alte optiuni mai am? Cu cine altcineva as putea sa ajung la o intelegere?”
Daca nu ai alte optiuni si esti nevoit sa accepti prima oferta, cel cu care negociezi va simti asta si cu siguranta iti va inainta o oferta dezavantajoasa pentru tine. Practic la o asemenea negociere stabilesti termenii sclaviei tale.
Poate ca Rares a fost asa de relaxat cand a negociat cu tatal lui pentru ca stia ca daca nu-l convinge pe el poate incerca si cu mama, unchii sau matusile.
4. Nu negocia cu persoane care iti sunt antipatice
In general e bine sa nu-ti petreci timpul cu persoane care te fac sa te simti naspa.
Invata sa te feresti de manipulari.
Citeste cartea “Psihologia Persuasiunii” de Cialdini.
5. Cateodata e bine sa nu-ti respecti cuvantul
Sunt situatii in care unii cu experienta mai mare in negocieri vor folosi anumite tehnici de manipulare si te vor determina sa iti dai acordul pentru o oferta dezavantajoasa pentru tine.
Mai demult am negociat vanzarea unei masini cu un tip care avea experienta mai mare decat mine in negocieri. Atunci eu nu intelegeam exact ce se intampla dar pe tot parcursul discutiei simteam ca “sunt prostit”.
Totusi baiatul a avut abilitatea sa ma convinga sa accept un pret mult mai mic decat cel dorit de mine.
A doua zi trebuia sa incheiem tranzactia. Pentru ca deja acceptasem, am simtit presiunea de a-mi pastra cuvantul desi eram foarte nemultumit. I-am spus si lui asta si el mi-a raspuns ca macar pot sa fiu multumit de faptul ca el va avea grija de masina si ca nu ajunge pe mana unui samsar.
Ce vrajeala! Din nou a incercat sa ma prosteasca si desi am simtit asta totusi i-am vandut masina la pretul stabilit. Am respectat legea consecventei.
Imi pare rau ca am facut-o! Cateodata e mai bine sa redeschizi negocierea!
–
Daca vei citi carti despre negocieri vei gasi nenumarate alte tehnici si strategii dar cu cat afli mai multe, cu atat e mai coplesitor.
Mie cele enumerate mai sus mi se par cele mai importante si cel mai usor de retinut.
In viata totul se negociaza. Si daca o faci bine, rezultatele se vor aduna de-a lungul anilor si vei simti asta atat in buzunar cat si in bunastarea ta generala.
Despre autor: Ma numesc Bogdan Popescu si sunt fondatorul si autorul blogului Academie de antreprenori.
Subiectele despre care scriu pe blog sunt: antreprenoriat, investitii, educatie financiara si dezvoltare personala.
Misiunea mea e sa ajut oamenii sa progreseze in viata, in afaceri si financiar.