Societate de Investitii Financiare (SIF) – Ce reprezinta

O societate de investitii financiare este o companie sau un trust de firme angajată în activitatea de a investi capitalul comun al investitorilor în valori mobiliare.

Se comportă ca un fond închis de investiții și este înființată prin act constitutiv. În România există 5 Societăți de Investiții Financiare: SIF Banat Crișana, SIF Muntenia, SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Oltenia. Toate sunt listate la Bursa de Valori București încă din 1999. 

Aceste societăți sunt entități comerciale, atât private cât și publice, care gestionează, vând și comercializează fonduri către public.

Activitatea principală a unei companii de investiții este deținerea și administrarea valorilor mobiliare în scopuri de investiții, dar de obicei oferă investitorilor o varietate de fonduri și servicii de investiții, care includ servicii de administrare a portofoliului, de evidență, de depozitare, de drept, de contabilitate și de gestionare a impozitelor. 

O companie de investiții poate fi o corporație, parteneriat, trust de afaceri sau societate cu răspundere limitată  care colectează bani de la investitori în mod colectiv.

Banii colectați sunt investiți, iar investitorii împărtășesc orice profit și pierdere suferit de companie în funcție de interesul fiecărui investitor în companie. 

Investitorii care doresc să vândă acțiuni le vor vinde altor investitori de pe piața secundară la un preț determinat de forțele pieței și de participanți, făcându-le să nu fie rambursabile.

Întrucât astfel de societatile emit doar un număr fix de acțiuni, tranzacționarea acțiunilor pe piață nu are impact asupra portofoliului.

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.