Rolul unui planificator financiar in viata ta

Sau, un alt potenţial titlu, cum te poate ajuta un planificator și consultant financiar independent să îți realizezi obiectivele de ordin financiar

Articol scris de Roxana Bucur, autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii, Mărunțilă și Bancnoțilă.

Domeniul planificării financiare este unul slab dezvoltat la noi și, astfel, puțin cunoscut publicului larg, cu toate că se referă la obiectivele financiare ale persoanelor, atât fizice, cât și juridice.

În prezentul articol voi face cunoscute beneficiile și modul de funcționare în ceea ce privește realizarea obiectivelor financiare ale unei persoane fizice, respectiv rolul planificatorului și consultantului financiar în viața unei persoane fizice.

Diferențele dintre beneficii și modul de funcționare  ale serviciului pentru o persoana juridică nefiind foarte mari.

Ce este un planificator și consultant financiar independent?

Un planificator și consultant financiar independent este o persoană care cunoaște informații din sfera planificării obiectivelor financiare (nevoile și dorințele din piramida lui Maslow) și informații din piața financiară, pentru a alcătui o strategie din perspectiva alocării finanțelor personale, întru realizarea într-o manieră optimă a obiectivelor.

Cunoscând situația financiară individuală a fiecărei persoane, a obiectivelor lor și discutând în amănunt particularitățile individuale, poate pune în raport aceste informații cu piața financiară: economie, produse și servicii financiare pentru o planificare sistematica și pentru găsirea unei soluții optime care să conducă la obținerea respectivului obiectiv financiar/ obiective financiare.

Termenul de ”independent” conferă posibilitatea de a cunoaște mai multe domenii financiare, respectiv informații financiare ce pot fi corelate cu situația individuală a situației financiare actuale și obiectivele financiare, pentru a crea o planificare obiectivă și optimă pentru fiecare individ în parte, realizând obiectivul în manieră eficientă.

Planificarea vizează organizare, identificarea ”cantității necesare de materii prime integrate” (…), ”după care se realizează diferitele faze ale organizării” (dex).

Consultanța reprezintă activitatea de a da sfaturi, indicații, recomandări specializate sau activitatea de ”a trage concluzii în probleme privind specialitatea sa” (dex).

Independent reprezintă a fi liber sau autonom de ceva sau cineva, însă în activitatea de planificare financiară este necesar să ne vizuim pe norme, pe reglementări, pe teorii, eliminând astfel sensul: ”de a fi de capul tău” care intră în contradicție cu termenul de planificare și de consultanță.

Atribuțiile unui planificator și consultant financiar independent:

  1. Să identifice obiectivele financiare ale fiecărei persoane în parte, atât ceea ce ține de nevoi, cât și de dorințe
  2. Să identifice situația financiară actuală pe de-a întregul ei, cât și pe cea viitoare, ținând cont de particularitățile individuale și social – economice
  3. Să analizeze întreaga perspectivă a pieții financiare, atât din perspectiva actuală, cât și viitoare
  4. Să facă cunoscută situația financiară actuală, să determine conștientizarea raportului dintre situația financiară actuală a clientului și a situației economice a comunității sale prin prisma oportunităților și riscurilor la care se expune.
  5. Să ofere informații cu privire la toate aspectele financiare: atât personale, cât și economice
  6. Să identifice raportul de soluții necesare din piață pentru situația particulară a clientului
  7. Să creeze împreună cu clientul, un plan, un drum pe care să îl parcurgă împreună pentru a realiza în manieră optimă obiectivul principal stabilit. De asemenea, să integreze în plan și obiectivele secundare, integrând în plan atât nevoile, cât și dorințele sau mai multe obiective, după caz.
  8. Să îi confere consultanță individuală pe parcursul drumului și, dacă necesită, reorganizarea astfel încât obiectivul final să fie atins în maniera stabilită.

Așadar, planificatorul și consultantul tău financiar este un specialist care, asemenea unui doctor îți cunoaște situația și îți oferă ”rețeta” potrivită situației și metabolismului tău.

Un planificator și consultant financiar independent NU poate fi înlocuint cu informațiile unui vecin, ale unui prieten, ceea ce, din păcate, se întâmplă.

Beneficiile rezultate din atribuțiile unui planificator și consultant financiar independent sunt:

  1. Analiza obiectivă a nevoilor și dorințelor personale

Ex. vacanța în Bora-Bora pe credit în detrimentul locuinței proprii sau a siguranței financiare

  1. Analiza termenului scurt – mediu – lung cu privire la situația particulară

Ex. achiziționarea unui locuințe și mărirea familiei

  1. Analiza schimbării situației financiare personale și economice

Ex. existența unei siguranțe financiare și posibilitatea existenței unui plan de independență financiară

  1. Conștientizarea situației financiare personale și a economiei

Ex. lipsa fondului necesar traiului adecvat prin imposibilitatea susținerii statului a unei pensii optime datorate schimbării demografice

  1. Raportarea obiectivă a particularităților situației personale cu cele economice

Ex. închiderea creditului la imobil anticipat, prin varianta optimă pentru situația lui

  1. Cercetarea întregii piețe financiare și identificarea celei mai bune soluții din perspectivă particulară

Ex. cel mai bun serviciu financiar pentru susținerea la studii a copilului, respectiv intermedierea serviciului celui mai bun de la cea mai bună companie financiară existentă pe piață: sigură și stabilă și cu un raport de performanță optim la costuri cele mai mici

  1. Punerea pe hârtie a planului și luarea deciziei de a merge pe acest drum

Ex. strângerea banilor pentru un avans considerabil la locuință, planificarea închiderii creditului anticipat, credit – profit x pentru o vacanță în plus anual sau bani pentru studiile copilului

  1. Informarea constantă și găsirea soluțiilor pentru probleme sau obiective noi apărute

Ex. reorganizarea planului pentru apariția unui copil: soluții financiare pentru apariția pe lume a copiluilui beneficiind de servicii medicale de calitate și planificarea unei susțineri financiare optime pentru viitorul lui.

Cât costă serviciile unui planificator și consultant financiar independent?

Costul pentru serviciile unui planificator și consultanmt financiar independent este ZERO pentru clienți.

Clientul NU PLĂTEȘTE NIMIC ÎN PLUS decât costul serviciului din piață care este cel mai avantajos financiar pentru el.

Un planificator și consultant financiar independent este independent de companiile din piață, dar este plătit de către ele. Paradoxal sau nu, el este independent prin faptul că colaborează cu majoritatea companiilor din piață, asemeni unui broker, dar este un consultant fiduciar, respectiv apară nevoile clientului, ci nu ale companiilor.

Un planificator și consultant fiduciar sau independent va fi la curent cu serviciile financiare din piață, cu caracteristicile companiilor și se va informa constant din literatura de specialitate și din practicile țărilor dezvoltate, pentru a îți oferi practici de planificare financiară ce au dat roade în afară, putând gestiona informații cu privire la situația finațelor personale și a achiziționării produselor financiare care să ofere un grad ridicat de randament și un nivel cât mai mic de comisioane, conferind un plus al profitului personal.

Așa cum un doctor poate fi înlocuit de sfaturile unui coleg sau colege cu privire la medicamentul care a dat roade în situația ei/lui, care este una similară cu a ta, așa și sfaturile și soluțiile financiare ale unui planificator și consultant financiar independent pot fi înlocuinte cu sfaturile unei prietene sau ale unui prieten care lucrează pentru o companie financiară sau care a fost mulțumit/ă de o anumită soluție în situația ei/lui, însă acea situație poate fi asemănătoare cu a ta, dar poate să nu fie și identică, iar repercursiunile putându-se vedea cu ochiul liber mult mai târziu prin valoarea contului, a banilor deținuți în contul personal; cont insuficient pentru o bătrânețe liniștită sau pentru o instituție educațională de prestigiu pentru copilul tău.

Cum se desfășoară o discuție de planificare și consultanță financiară cu un consultant fiduciar?

O astfel de discuție de obicei este intermediată de un alt client care a beneficiat de serviciile unui astfel de consultant și care, în loc să ofere informații prietenului său, preferă să îi intermedieze discuția cu un specialist.

De asemenea, mai există astfel de consultanți care scriu pe internet, având blog-urile personale, fiind pasionați de ceea ce fac și oferă informații către publicul larg, tot în mod gratuit.

Un astfel de serviciu implică încredere, atât de o parte, cât și de cealaltă, întrucât informațiile din analiza financiară trebuie să fie unele corecte și transparente pentru a crea mediul propice unei relaționări eficiente și pentru a crea un plan corect și concret.

Astfel, această discuție implică informații despre obiectivele reale pentru client, dorințele și aspectele importante ale lui și ale familiei, precum și situația financiară cu tot ceea ce vizează partea de buget și de produse financiare care oferă perspectiva identificării unei soluții adecvate și optime realizării obiectivelor financiare.

Partea de consultanță vizează crearea unei soluții optime ce facilitează realizarea obiectivului financiar prin planificarea finanțelor personale și identificarea unui serviciu financiar care să ofere siguranță și randamente optime pentru a accelera realizarea obiectivului și a îmbunătățirii situației financiare viitoare.

Studiu de caz

Studiul îl are în calitate de client pe, să îi zicem, Alex.

Alex a venit cu o idee ce nu îi dădea pace: libertatea financiară. Cum poate să își închidă creditele la cele două locuințe pe care le deținea: una închiriată, alta în care locuia și cum să facă să obțină randamente mai mari la banii lui economisiți.

Discuția a pornit de la aceste obiective ale lui. Pentru a întelege, în calitate de planificator și consultant financiar independent, situația lui actuală și de ce își dorește aceste obiective care se asimilau într-unul singur: libertate financiară.

Am aflat că este un împătimit al educației și, în special, al educației financiare, urmărind blog-uri de profil, studiind cărți, atât de la noi, cât și din afară, ceea ce l-a ajutat să aibă o percepție sănătoasă asupra banilor și să își țină în frâu instinctele de a cheltui și a căpătat capacitatea de a își analiza situația financiară curentă, având câte un plic pentru fiecare cheltuială și obiectiv de termen scurt – mediu, dar și produse de termen mediu și lung.

Această situație particulară mi-a scos punctele 2 până la 5 din atribuțiile mele, astfel că a fost necesar să îi ofer raportarea soluțiilor sale, pe care le deține cu obiectivele de termen lung, să îi ofer informațiile cu privire la raportarea pieței financiare, a posibilităților sale și prin integrarea soluțiilor deja existente care una era optimă, cealaltă nu, dar nu îndeajuns de greșită încât să o eliminăm, să creăm un plan de închidere anticipată a creditelor cu 14 ani mai devreme, să recuperăm o parte din dobânzile datorate băncii și să obținem libertate financiară astfel încât să nu pună presiune pe familia sa numeroasă și pe anii de aur petrecuți cu soția la vârsta la care fiecare om ar trebui să se bucure de realizările sale, de nepoți și de viața frumoasă petrecută în anii tinereții și potenței financiare.

Doar atât?

Da, un planificator și consultant financiar independent te ajută să îți administrezi finanțele cu un ochi obiectiv și să identifici soluțiile optime pentru tine, economisindu-ți timp și bani, oferindu-ți , în schimb, informațiile necesare și altele informații ce te mai pot interesa din sfera financiară.

Stând, întotdeauna, alături de tine, se poate garanta realizarea obiectivelor în mod optim. Pentru alte obiective ce pot apărea sau pentru situații ce te pot deturna de la planul stabilit, consultantul tău îți oferă soluții și sprijin prin reconandări utile. Este nevoie  numai de un transfer de încredere optim.

Pentru orice întrebare, puteţi lăsa un comentariu mai jos, iar Roxana va răspunde cu drag.

Articolul a fost scris de Roxana Bucur, autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii, Mărunțilă și Bancnoțilă şi planificator financiar independent.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.