Rezultatul din exploatare se referă la o valoare contabilă care măsoară profiturile pe care o companie le generează din funcțiile sale principale de activitate, în care deducerea dobânzilor și impozitelor este exclusă din calcul.
Această valoare de exploatare exclude, de asemenea, orice profit obținut din investițiile auxiliare ale unei companii. Pe scurt, reprezintă profitul sau pierderea realizată în urma activității de producție sau distribuție.
Rezultatul din exploatare servește ca un indicator extrem de precis al rentabilității potențiale a întreprinderii, deoarece elimină toți factorii străini din calcul.
Sunt incluse toate cheltuielile necesare menținerii activității, motiv pentru care acest rezultat ia în considerare și amortizarea aferentă activelor, care sunt instrumente contabile rezultate din operațiunile unei firme.
Profitul operațional este, prin urmare, distinct de venitul net, care poate varia de la an la an, datorită acestor excepții din profitul operațional al unei companii.
Veniturile create prin vânzarea de active, în afara oricăror elemente create în scopul explicit de a fi vândute ca parte a activității de bază, nu sunt incluse în cifra rezultatului din exploatare.
În plus, dobânzile obținute prin mecanisme precum verificarea sau conturile de pe piața monetară nu sunt incluse.
Deși eliminarea costurilor de producție din veniturile operaționale totale, împreună cu orice costuri asociate cu amortizarea sunt permise la determinarea rezultatului din exploatare, calculul nu ține cont de obligațiile datoriei care trebuie îndeplinite. Acest lucru este valabil, chiar dacă aceste obligații sunt direct legate de capacitatea companiei de a menține operațiuni normale de afaceri.