Redeventa – Ce este o Redeventa

O redevență este o plată obligatorie din punct de vedere legal făcută unei persoane, pentru utilizarea continuă a bunurilor sale create inițial, incluzând lucrări protejate de drepturi de autor, francize și resurse naturale.

În cele mai multe cazuri, redevențele sunt generatoare de venituri special concepute pentru a compensa proprietarii de drepturi de autor sau proprietăți, atunci când își acordă licență pentru utilizarea unei alte părți.

Redevența constituie de obicei un procent din veniturile brute sau nete obținute din utilizarea proprietății proprietarului, cu toate acestea, ele pot fi negociate de la caz la caz, în conformitate cu dorințele ambelor părți implicate în tranzacție.

Utilizarea redevențelor este frecventă în situațiile în care un inventator sau un proprietar inițial alege să-și vândă produsul către un terț, în schimbul redevențelor din veniturile viitoare pe care le poate genera produsul.

Pot fi resurse de redevență: redevențe de brevet, redevențe de marcă, francize, materiale protejate de drepturi de autor, drepturi de publicare de carte, redevențe muzicale și redevențe de artă.

Cunoscuți designeri de modă pot percepe redevențe pentru utilizarea numelor și desenelor lor de către alte companii.

Terții plătesc autorilor, artiștilor și profesioniști din producție pentru utilizarea materialelor lor, protejate de drepturi de autor.

Companiile de televiziune oferă plăți de redevență pentru a transmite cele mai vizionate stații la nivel național. În sectoarele petrolului și gazelor, companiile furnizează proprietăți de proprietate pentru a extrage resurse naturale din proprietățile acoperite de proprietari.

Condițiile de plată a redevențelor sunt stabilite într-un contract de licență.

Acordul de licență definește limitele și restricțiile redevențelor, cum ar fi limitările sale geografice, durata acordului și tipul de produse cu reduceri speciale de redevență. Acordurile de licență sunt reglementate în mod unic dacă proprietarul resursei este guvernul sau dacă acordul de licență este un contract privat.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.