Franciza reprezintă dreptul acordat unei persoane de a comercializa bunuri sau servicii ale unei companii pe un anumit teritoriu. Se bazează pe un concept de marketing care poate fi adoptat de o companie ca strategie de extindere a afacerii.
Atunci când o afacere dorește să-și crească cota de piață sau să-și crească acoperirea geografică la un cost scăzut, poate crea o franciză pentru produsul și numele său de marcă.
Părțile unui contract de franciză sunt francizorul – cel care transmite și francizatul – cel care primește.
Francizorul transmite francizatului cunoștințele, procedurile, proprietatea intelectuală, utilizarea modelului său de afaceri, marca și drepturile sale pentru a vinde produsele și serviciile sale în schimbul unei taxe.
Pe lângă această taxă, francizatul este de acord să respecte anumite obligații, stabilite prin contract.
O franciză este o asociere între un francizor și un francizat prin care se vinde dreptul de a folosi numele și ideea.
Francizatul este persoana fizică care cumpără la compania inițială prin achiziționarea dreptului de a vinde bunurile sau serviciile francizorului în baza modelului și mărcii comerciale existente.
Franciza nu reprezintă un parteneriat egal. Dar, în circumstanțe specifice, cum ar fi transparența, condițiile legale favorabile, mijloacele financiare și cercetarea de piață corespunzătoare, franciza poate fi un succes și un câștig atât pentru francizor, cât și pentru francizat.