Monopol – Ce reprezinta pozitia de monopol

Un monopol se referă la momentul în care o companie și ofertele sale de produse domină un sector sau o industrie.

Monopolurile pot fi considerate un rezultat extrem al capitalismului de piață liberă, în absența oricărei restricții sau restricții, o singură companie sau grup devine suficient de mare pentru a deține întreaga sau aproape toată piața (bunuri, livrări, mărfuri, infrastructură și active) pentru un anumit tip de produs sau serviciu.

Termenul monopol este adesea folosit pentru a descrie o entitate care deține controlul total sau aproape total asupra unei piețe. 

Monopolurile au, de obicei, un avantaj nedrept față de concurența lor, deoarece sunt fie singurul furnizor al unui produs, fie controlează cea mai mare parte a cotei de piață, fie clienți pentru produsul lor.

Deși monopolurile ar putea diferi de la industrie la industrie, acestea au în comun caracteristici similare:

  • Concurenții nu pot intra pe piață, iar monopolul poate împiedica cu ușurință concurența să-și dezvolte poziția într-o industrie prin dobândirea concurenței.
  • Există un singur vânzător pe piață, ceea ce înseamnă că o companie devine aceeași cu industria pe care o servește.
  • Compania care operează monopolul decide prețul produsului pe care îl va vinde fără ca această concurență să-și păstreze prețurile. Drept urmare, monopolurile pot crește prețurile după bunul plac.
  • Un monopol poate adesea produce cu un cost mai mic decât companiile mai mici. Monopolurile pot cumpăra cantități uriașe de inventar, de exemplu, de obicei o reducere de volum. Drept urmare, un monopol poate scădea prețurile atât de mult încât concurenții mai mici nu pot supraviețui. În esență, monopolurile se pot implica în războaiele de prețuri, datorită dimensiunii lor de rețele de fabricație și distribuție, cum ar fi depozitarea și transportul, care pot fi realizate la costuri mai mici decât oricare dintre concurenții din industrie.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.