Te-ai gândit să economiseşti bani de Crăciun?
Te-ai gândit vreodată că această sărbătoare te „usucă” de bani cel mai mult dintre toate?
Te-ai gândit că luna Decembrie este cea mai costisitoare lună din an?
Dacă nu, e momentul să începi să te gândeşti la aceste lucruri.
Ştiu că în această perioadă ne place să cheltuim bani pe tot felul de măncăruri, băuturi, cadouri şi pe multe altele iar după ce trec trebuie să începem să strângem „cureaua”.
Haide să începem să strângem această curea încă de acum, înainte de Crăciun, ca mai apoi să nu fim nevoiţi să renunţăm la anumite lucruri pe care le facem în mod normal.
Cu cât începi mai repede, cu atât o să fie mai bine mai târziu.
Ca să te ajut, ţi-am pregătit câteva idei care îţi vor face perioada mai puţin costisitoare dar la fel de plăcută şi optimistă:
5 moduri de a economisi bani de Craciun
1. Urmează-ţi bugetul şi nu te abate de la el
Primul lucru care trebuie făcut este să îţi faci un buget cu toate estimările pentru această perioadă, în caz că nu ai, şi să nu ne abaţi niciodată de la el. Dacă ai făcut o estimare este bine să o respecţi.
Dacă nu ai propriul tău buget, poţi descărca un model de buget personal de AICI care te va ajuta cu toate previzionările şi monitorizările pentru acest Crăciun. Descărcarea este gratuită.
Sfaturi înainte de realizarea bugetului:
- Nu este important să dai câte un cadou fiecărei persoane, este important să dai un cadou acelor persoane care contează pentru tine cu adevărat.
- Cumpără doar ce ai nevoie! Magazinele se vor redeschide după 2 zile.
- Nu este sfârşitul lumii, deci nu trebuie să mâncăm până cădem jos. Mănâncă cât ai nevoie şi cu siguranţă te vei simţi bine în acelaşi timp.
2. Optimizează-ţi cumpărăturile cu ajutorul reducerilor
În această perioadă sunt foarte multe reduceri la magazine, atât la haine cât şi la mâncăre/băutură.
Cumpără doar dacă sunt la reduceri şi doar dacă merită cumpărate. Reducerile te vor ajuta să îţi reduci costurile foarte mult în această perioadă, însă este nevoie de timp să le cauţi.
Îţi recomand să cauţi şi pe magazinele online care, cu siguranţă, nu te va seca de energie.
3. Sărbătoreşte Crăciunul acasă, alături de familie
Sărbătoreşte Crăciunul alături de familia ta acasă. Este mai ieftine deoarece cumpărăturile le faci tu de la hypermarket şi mai sănătos pentru că tot ce e gătit acasă este bun.
În cazul în care mergi la un restaurant, preţul acestor sărbători va creşte considerabil, undeva de 3-4 ori mai mult decât să-l faci acasă.
De reţinut! Nu contează unde îl faci, contează cine îţi este alături!
4. Cumpără cadouri ieftine, dar speciale
Ştiu că nu ai mult timp pentru a căuta cadouri, dar asta te va ajuta foarte mult în reducerea de costuri.
După cum am zis mai sus, caută cadouri la reduceri sau caută acele cadouri mai ieftine, dar mai speciale. În acelaşi timp, încearcă să oferi un cadou util, care să nu pară a fi doar o formalitate.
Încearcă să eviţi tot felul de gadget-uri costisitoare şi cumpără echipamente sportive pentru ai încuraja pe copii sau pe prieteni să facă mai multă mişcare.
Eu îţi recomand articolul 23 idei de cadouri ieftine si originale pentru sarbatori unde vei găsi cadouri ieftine (între 5-50 lei), dar în acelaşi timp orginale deoarece sunt funny, diferite şi mai speciale.
Un cadou bun pe care îl mai poţi face este o carte. Îţi prezint AICI o listă cu carti ieftine dar bune până în 20 de lei din domenii precum: educaţie financiară, management, afaceri, marketing şi economie.
În acelaşi timp, poţi realiza chiar tu cadouri hand made care nu te vor costa mult, dar care sunt cele mai apreciate de persoanele care le vor primi.
5. Decorează-ţi casa cu înţelepciune
În primul rând, gândeşte-te ce accesorii de Crăciun ţi-au mai rămas din anii trecuţi. Gândeşte-te ce fel de brad vrei să-ţi cumperi şi vezi dacă îţi ajung. Dacă ai prea multe accesorii este bine deoarece nu mai trebuie să cumperi altele.
Dacă crezi că mai ai nevoie, gândeşte câte ai nevoie şi încearcă să nu cumperi multe pentru că sunt frumoase. Cumpără doar cât ai nevoie şi pe acelea care îţi vor scoate bradul în evidenţă.
Nici prea multe accesorii nu sunt bune pentru un brad. Cu cât este mai încărcat cu atât acesta poate să-şi piardă din farmec.
Când vine vorba de brad, dacă vrei un brad natural îţi recomand să-l cumperi în ajun pentru că atunci preţurile sunt foarte mici, dacă preferi unul articial cumpără-l doar la reduceri.
Anul acesta se preferă bradul în ghiveci pentru că este natural şi protejezi mediul în acelaşi timp. Totuşi, un asemenea brad costă mai mult dar ai posibilitatea să-l închiriezi cât timp ai nevoie.
BONUS! Tot legat de acest subiect îţi recomand un filmuleţ în care Martin Lewis îţi prezintă şi alte idei:
[youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/v/e2kyp4JuHik?fs=1″ width=”700″ height=”500″]
Încearcă să implementezi toate aceste idei cât mult posibil şi vei avea parte, cu siguranţă, de sărbători fără griji din punct de vedere financiar.