Investitiile si riscul – Vrem sa investim dar fugim de risc. De ce?

Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar şi autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii – Mărunțilă și Bancnoțilă.

Investițiile reprezintă modalitatea de multiplicare a banilor, implicit modalitatea de accelerarea a realizării obiectivelor financiare.

Investițiile urmeazaă economisirii, așa cum economisirea urmează gestionării bugetului.

“Nu am bani să investesc!”

Cei mai mulți oamenii privesc investițiile ca o soluție pe care nu și-o permit, considerând că le trebuie mulți bani pentru a investi.

O investiție minima poate fi realizată și cu 150 de lei pe lună. Acest minim este unul necesar pentru a se putea beneficia și de un profit bun.

Însă necesita timp, pentru a se produce profit, căci dobândă capitalizată, numită și a opta minune a lumii, are beneficii de multiplicare începând cu anul opt de investiție.

Investiția de 150 de lei lunar pe un interval lung de timp produce un supliment la pensie în valoare de 325 de euro, lunar, timp de 20 de ani.

Timpul și banii sunt două aspecte importante în procesul de investiții.

Dacă există sume mari de bani disponibile pentru investiție, atunci, timpul în care aceștia sunt lăsați să se capitalizeze, să genereze profit este unul mai mic, însă dacă avem bani puțini pentru a investi, atunci durata investiției acoperă un timp mai mare în care banii puși sș lucreze, produc beneficii mari.

“Este riscant! Investițiile înseamnă risc.”

Investițiile, foarte adesea, sunt considerate a fi riscante. Riscul la care oamenii se referă este cel de a pierde banii.

Există modalități de investiții cu risc de a pierde banii, însă cele mai multe, sunt modalități de investiții care conferă profit bun, implicând doar riscul de fluctuație.

Riscul fluctuației și beneficiile acestui risc sunt detaliate în articolul care definește efectul cost average. Citeşte articolul -> Efectul Cost Average sau efectul castigului din investii

Fluctuația, pe scurt, se referă la valoarea bunului care poate crește sau scădea. În momentul scăderii, cu aceeași sumă, se cumpără mai mult, mai multe bunuri, în schimb, în momentul creșterii se cumpără mai puțin, însă aceste cicluri sunt constante, ceea ce permite ca ceea ce a fost cumpărat ieftiin să fie vândut scump, iar câștigul cel mai mare vine din faptul că la momentul ieftinirii s-au cumpărată o cantitate mai mare decât de obicei.

Fluctuațiile pieței financiare permite câștigul, targetându-se un anumit timp, iar cu cât timpul este mai mare, cu atât fluctuațiile sunt mai multe, iar câștigurile sunt pe măsură: mari.

Având puțini bani, câștigăm mult folosindu-ne de timp. Dacă avem mulți bani, timpul implicat este mai mic, și, prin urmare, așteptăm mai puțin până obținem o sumă mare de bani din investiții.

Riscul implică fluctuațiile ce le determină prețurile instrumentelor financiare: obligațiuni, titluri de stat și acțiunile, acestea din urmă deținând fluctuațiile cele mai mari, precum și câștigurile cele mai mari.

Un mod optimal de investiții este de a implica și acțiunile într-o proporție semnificativă, însă nu singulară.

Obiective ce pot fi realizate printr-o modalitate de investiție optimală:  achiziționarea unei locuințe, închiderea anticipată a creditului imobiliar, susținerea financiară a copiilor, venit suplimentar la pensie, venit pasiv, capital propriu pentru realizarea/dezvoltarea unei afaceri, creșterea calității vieții.

Ce presupune o investiție?

O investiție care să confere beneficii financiare bune presupune alocarrea lunară a unei sume de bani, media fiind de 5 – 10% din venit, pe un interval de 20 de ani, la un randament de peste 5% (7-9% evolutie medie anuală), la un cost cat mai mic, sub 1,5% pe an.

De asemenea, stabilitatea, siguranța și performanța companiei care administrează investiția – sunt trei principii pe care este necesar să le luăm în calcul în ceea ce privește modalitatea optimă de investiție.

Tu îți investești banii astfel încât să îți realizezi obiectivele financiare?

Aştept răspunsurile voastre printr-un comentariu mai jos.

Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar și consultant financiar independent. Îi puteţi citi articolele pe psihologiabanilor.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.