Efectul Cost Average sau efectul castigului din investii

Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar şi autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii – Mărunțilă și Bancnoțilă.

Foarte mulți oameni doresc să aibă bani: să îi câștige la loto, eventual, să muncească mai mult, să primescă o moștenire, însă investițiile: multiplicarea banilor prin punerea unei sume de bani să lucreze pentru tine, poate fi o soluție viabilă, care nu necesită sporirea efortului depus și nici risc.

Riscul sperie pe mulți. Riscul este perceput ca risc de a pierde banii, întrucât au existat și la noi multe posibilități promovate foarte bine și care s-au soldat cu mulți oameni care și-au pierdut agoniseala de o viață sau și-au pierdut viitorul prin pierderea fondurilor de siguranță sau independență financiară.

Investițiile, o spun de fiecare dată când am ocazia, nu sunt un joc, ci o știință. În acest articol prezint una dintre tehnicile regăsite în investiții, și anume: tehnica efectului Cost Average care ne arată că investițiile nu reprezintă o metodă de a pierde banii, ci dimpotrivă, de a câștiga bani prin intermediul profitului și a constanței investiției.

La ce se referă Cost Average și cum ne ajută să ne realizăm obiectivele financiare?

Avem acest exemplu: investim 100 de euro constant. Când am început investiția, am cumpărat o singură unitate de fond, pentru că valoarea ei era de 100 de euro. (Unitatea de fond reprezintă valoarea la un moment dat a unui instrument financiar în care se poate investi: obligațiune, acțiune.)

Piața a început să scadă. A ajuns unitatea să valoreze 50 de euro. Investind constant suma stabilită, și anume: 100 de euro, acum cumpărăm 2 unități de fond. Scade piața în continuare. O unitate ajunge acum să valoreze 25 de euro.

Cumpăr cu 100 de euro, 4 unități. În continuare piața scade. Cu atât mai bine pentru mine care am stabilit să investesc lunar 100 de euro, pentru că acum, cu aceeași sumă de bani, cu același efort financiar, acum cumpăr mai mult la un preț mult mai mic, ceea ce mă va ajuta în viitor, pentru că cele 8 unități cumpărate acum la un preț bun, să le vând la un preț cel puțin dublu și să am un profit bun la investiția mea.

Acum, piața începe să crească puțin.

Valoarea unității ajunge să valoreze 25 de unități. La fel ca acum puțin timp în urmă, cumpăr 4 unități la prețul de 25 de euro fiecare. Crește la 50 de euro unitatea, eu cu 100 de euro cumpăr 2 unități, și, în acest moment, mă decid că vreau să retrag investiția.

Am nevoie de toți banii, a apărut o situație neprevăzută și trebuie să închid investiția și să îmi retrag toți banii. Dacă acum valoarea unității de fond valorează 50 de euro, iar eu am început la momentul în care ea valora 100 de euro, asta înseamnă că sunt la 50% pierdere?

Adică retrag jumătate din cât am depus?

Hai să vedem!

Am investit constant 100 de euro, de 6 ori, în momente diferite, iar asta înseamna că am investit în total 600 de euro.

Corect? Da.

Acum sunt la momentul în care îmi retrag investiția. Unitatea de fond valorează 50 de euro, însă eu am de vândut: 1, 2, 4, 8, 4, 2 unități de fond la prețul de 50 de euro, ceea ce face să retrag: 21 x 50 = 1050 de euro. Adică sunt pe plus? Da. Sunt pe plus 1050 – 600 = 450 de euro, deși piața a scăzut cu 50%.

Am câștigat cu efectul cost average? Cum?

Secretul în investiții este că necesită investițe constantă.

Nu contează suma, constanța investiției pentru a acumula prețuri bune. Ne folosim de ceea ce înseamnă fluctuația pieței, și anume: fluctuația prețului unității, ca să cumpărăm mai ieftin aceeași unitate, atunci când piața este jos, pentru a beneficia de creșterea pieței, ulterior, și să vindem la un preț mai mare ceea ce am cumpărat cu aceeași investiție.

Fluctuațiile pieței vor exista. Așa funcționează piața. Putem să ne folosim de aceste fluctuații și să câștigăm sau să nu le luam înseamă și să investim o singură dată, așa cum se gândesc mulți când vine vorba de investiții: ” trebuie să am o sumă mare pentru a investi” și, astfel așteaptă să crească piața, dar piața poate nu va crește așa repede și ce ar face altfel: ar pierde 50%?

Da. La o investiție unică, pentru a nu pierde, este necesar să se aștepte revenirea și creșterea unității la o valoare mai mare decât cea la care ai realizat prima investiție.

Dacă am investi constant, lună de lună, o sumă modică, de 225 de lei, respectiv 50 de euro lunar, un credit de 50.000 de euro, ar putea fi închis cu 9 ani mai devreme.

Succes în educația investițională și în realizarea obiectivelor financiare folosind efectele și procesele acestei științe!

Roxana Bucur

Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar şi autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii – Mărunțilă și Bancnoțilă.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.