O carte excepţională pentru copii şi părinţi realizată de Roxana Bucur, deţinătoarea blogului psihologiabanilor.ro
Mărunțilă și Bancnoțilă sunt doi copii harnici și isteți; copiii familii regale din cea mai bogată zonă a Pământului.
Povestea celor doi frați se desfășoară într-o zonă bogată, în care toți oamenii erau muncitori, asemenea și copiii lor. Fiecare muncea după puterile lor și erau răsplătiți pentru aceste munci depuse.
Bancnoțilă, fiind și cel mai mare, primea bancnote pe care, isteț fiind, le găsea întrebuințări diverse: dulciuri, jucării, în timp ce fratele lui mai mic, Mărunțilă, primea monede, pe care le economisea pentru visul său; un vis măreț, de aceea, a ajuns să strângă un sac de bani.
Prezenta poveste prezintă obișnuințele financiare pe înțelesul copiilor; autorul îmbinând elemente fantastice, de basm, cu cele de povestire, pentru atractivitatea lecturii.
Părinții se pot regăsi și ei în obișnuințele financiare expuse în cadrul poveștii, costituind și pentru ei o lectură plină de învățăminte.
Comportamentele financiare adoptate de cei doi protagoniști ai lucrării, pun în lumina reflectoare reguli financiare și economice pe care, atât copiii, cât și părinții le pot aplica pentru a își realiza obiectivele, visele, dorințele.
De la principiul plătește-te pe tine primul, până la a lua decizii înțelepte în construcția unei afaceri profitabile, cititorii vor vedea consecințele aplicării acestor principii, pe termen mediu și lung, având posibilitatea parcurgerii, alături de protagoniștii poveștii, unor experiențe diverse, vor împărtăși stări pe măsura momentelor, de realizare sau nerealizarea a scopurilor propuse: bucurie sau dezamăgire.
Cartea spune povestea familiilor obișnuite, a familiei fiecăreia dntre noi. Cu toții am avut în familie persoane care cheltuiau tot ceea ce câștigau sau persone care economiseau.
Fiind planificator financiar și văzând situații în care oamenii cu o situație financiară bună, nu aveau ceea ce și-au dorit, pentru că nu au planificat, nu și-au planificat economiile am luat hotărârea implementării educației financiare di familie, ceea ce eu, din fericire am primit acasă.
Din păcate, a fi sărac este mai comun decât a fi bogat; economisirea nu există în limbajul cotidian, ci împrumutul și lipsa banior. Educația financiară făcută la vârsta adultă se imprimă mai greu decât educația financiară făcută la vârsta copilăriei.
Însă, cert este că odată cunoscut și însușit conceptul de economisire, posesorii vor avea cee ace își doresc și vor avea bani, în concluzie. Astfel că, având ocazia oferirii informațiilor financiare pentru adulți, m-am gândit la accesibilizarea acestora pentru a fi însușite și de către copii.
Toți copiii pot învăța să economisească pentru un tren mai mare. Pot avea mai mulți bani pentru role noi sau pentru o bicicletă mai mare. Ulterior, adulți fiind, mașina nu va mai fi pe credit, ci din economii, casa, mare parte din sumă, cel putin, va fi capital propriu, nu bancar.
Pare sănătos să ai ceea ce vrei cu banii jos și la o sumă la care să nu se adauge dobânzile creditorului? Sună bine pentru viitorul copiilor? Eu cred cu tărie ca dă, de aceea cartea prezintă două maniere prin care pot fi achiziționate bunurile: economii sau împrumut.
Copiii prin intermediul poveștii vor afla obișnuința de a econmisi și de a cheltui și singuri vor trage concluziile pentru ei, neexistând o morală prestabilita; la finalul lecturii fiecare cititor, mic sau mare, va trage concluziile proprii și va aleage drumul său; drumul pe care vrea să îl aleagă în realizarea a cee ace își dorește.
Povestea este recomandată a fi citită de către părinții copiilor mici, de 4-7 ani, iar copiii mari să citească singuri, eventual să le citescă ei părinților.
Pentru sedimentarea informațiilor și pentru consolidarea deciziei bune de urmat în folosirea banilor, copiii au posibilitatea colorării imaginilor reprezentative din poveste.
Cartea o poţi găsi uşor pe:
Succes la citit!
Laurentiu Mihai