Investitii in 2018: Planurile mele pentru noul an

La mulţi ani prosperi şi cu randamente cât mai mari 🙂

Aşa trebuie să fie o felicitare pentru cei interesaţi de investiţii, educaţie financiară, dezvoltare financiară.

A mai trecut un an plin de întâmplări interesante.

2017 a fost anul în care dividendele au fost extrem de mari pe piaţa de capital din România şi anul în care acţiunile au scăzut la fel de mult datorită politicului şi a modelului de conducere pe care îl avem în această perioadă.

Un an în care monedele virtuale pur şi simplu au explodat şi toate lumea doreşte să investească în ele. Majoritatea prietenilor mei sunt interesaţi de acest val care creşte de la o zi la alta.

La fel ca în anii anteriori, a fost anul în care am pus accentul şi mai mult pe dezvoltarea proiectelor antreprenoriale în care sunt implicat.

Dar ce urmează în 2018?

Mai jos îţi voi spune ce voi face din punct de vedere investiţional în 2018.

Voi scrie despre planurile mele şi unde o să mă concentrez cel mai mult. Nu sunt recomandări pe care trebuie să le urmezi şi tu. Poţi doar să te informezi şi să vezi dacă ţi se potrivesc.

1. Depun de o bună perioadă de timp sume de bani (nu foarte mari) într-un fond de investiţii pe termen lung cu scopul de a mă ajuta de puterea dobânzii compuse. Fac acest lucru prin Investonline.ro.

La începutul acestui an vreau să profit de o asigurare de viaţă şi să investesc în acelaşi timp.

O să accept una dintre poliţele de asigurare de viaţă cu capitalizare (asigurare de tip unit linked) şi voi dezvolta şi din această sursă o metodă e investiţie pe termen lung.

În funcţie de riscul pe care ţi-l asumi şi de obiectivul dorit, poţi avea un randament obţinut destul de uşor de 7-10% pe an.

2. Proiectele Antreprenoriale – mereu o să mă concentrez mai mult asupra proiectelor antreprenoriale decât a celor investiţionale. Sunt o persoană de acţiune şi îmi place să dezvolt proiecte.

De la un an la altul Agenţia The Pharmacy creşte şi asta mă bucură foarte mult. Înseamnă că ce facem este bine, iar clienţii sunt mulţumiţi.

Cursul Laboratorul de Online a ajuns la 5 ani de activitate şi la 50 de ediţii realizate cu succes. În 2018, cu siguranţă vom ajunge la 65-70 de ediţii.

După multă muncă, 2018 va fi şi anul în care aplicaţia wolfbudget.ro va fi lansată. Data exactă, nu o cunosc, dar te poţi înscrie aici ca să fii primul care află. (estimez ca în primele 3-4 luni).

3. Dacă anul trecut am testat piaţa monedelor virtuale (în special partea de bitcoin, anul acesta o să aibă un loc foarte important în toată activitatea mea.

Mă voi concentra în special pe monedele mai puţin cunoscute şi voi încerca să prind anumite momente de buy & sell care să-mi crească randamentul destul de repede.

Atenţie, nu voi realiza această activitate cu toate economiile. Fiind o investiţie cu risc ridicat, doar banii pe care îmi permit să-i pierd o să-i investesc.

4. Modelul meu de investitor este cel pe termen lung. Multe dintre investiţiile mele sunt şi acum active şi mereu mă gândesc pe termen lung ce ar merge.

În 2018 voi începe să urmăresc piaţa externă de capital, în special firmele de tehnologie / cercetare.

Nu voi investi direct în ele, ci prin achiziţionarea de ETF-uri. Cei de la Ulise au un pachet de etf-uri foarte bogat, singurul din România.

5. De continuat cu ce am început în anii trecuţi:

a. Investiţii pe Bursa din România – în special pentru dividende. Se anunţă un an la fel de bun ca cel trecut din acest punct de vedere.

b. Investiţii constante în fonduri mutuale

c. Investiţia în contractul de economisire creditare

d. Obligaţiuni corporative

6. Investiţia în Educaţie – este investiţia care a fost în acest top mereu. Niciodată nu voi înceta să investesc în dezvoltarea mea personală chiar dacă este mai mult o investiţie de timp.

7. Investiţia în Călătorii – este investiţia care alimentează pasiunea pe care o am. Vreau să văd lumea aceasta şi mi-am propus să merg în mai multe locuri în 2018.

Nu cred că poate fi numită investiţie pentru că de cele mai multe ori nu se transformă direct într-un randament.

Pentru mine este o investiţie pentru că mă ajută să văd tot ce fac cu alţi ochi. Îmi deschide perspectivele pentru a face lucruri mult mai bine în România.

Investiţii la care mă mai gândesc:

  1. P2P landing – găseşti AICI totul este acest tip. Se anunţă intrarea pe piaţă a unei platforme de P2P însă trebuie văzut dacă va fi cu succes.
  2. Garsoniere pentru închiriere (plan pentru un viitor mai îndepărtat)

Acesta este planul meu pentru 2018.

Acum urmează să-mi spui ce îţi propui tu în noul an. Orice comentariu este bine venit puţin mai jos.

Succes la investiţii în 2018!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.