Ce sunt Imprumuturile Peer-to-peer? Imprumuturi de la Om la Om – Pentru Investitori si Creditori

Tot mai multă lume se întreabă… ce este acest peer to peer – imprumuturi peer-to-peer? ce tip de investiții mai e și acesta?

Acum, la începuturile celei de-a patra revoluții industriale, noi modalități de a face business apar zilnic iar publicul larg este bombardat de informație nouă.

Aceste noi tipuri de tehnologie care lovesc în toate zonele disciplinare existente până acum vor schimba modul în care trăim.

Așa că hai să vedem cum funcționează acest nou tip de împrumut sau investiții peer to peer.

Ce sunt Imprumuturile Peer-to-peer?

După cum prea bine știi, un împrumut se întamplă atunci când tu ii oferi unei alte persoane o sumă de bani pentru a realiza un anumit proiect.

Poate să fie pentru un start-up, o microînteprindere, pentru a cumpara un bun sau, de ce nu, pentru a-și repara acoperișul.

La final, dacă totul merge conform planului, acest împrumut va genera profit și eventual iți vei primii banii înapoi. Riscul asociat cu respectivul proiect este proporțional cu valoarea dobânzii pe care o vei primi, putând să ducă până la pierderea sumei investite.

Acesta însă nu este peer to peer lending, este doar conceptul cunoscut de toată lumea, atunci când faci un împrumut.

Ca și persoana care oferă bani te interesează ‘cât?’, ‘pe ce perioadă de timp?’ și ‘cât de riscant?’.

Valoarea împrumutului va depinde binențeles de dorințele persoanei beneficiare, iar durata poate fi de la 5-10 ani până chiar la o lună…

Necunoscuta legată de risc se întinde de la pierderea sumei, până la a primi banii împrumutați foarte repede, încât nu va fi suficient timp să colectați dobânda.

De obicei toate aceste lucruri le facea banca, iar noi aveam un rol minor, în care depuneam o suma de bani în schimbul căreia primeam la sfârșitul anului dobanda aferentă.

Suntem obijnuiți să spunem că băncile se ocupă de împrumuturi.

Aici a intervenit modelul peer to peer (P2P) care spune că și tu poți să faci același lucru ca o bancă, să oferi bani împrumut.

Ideea de investiții sau împrumut peer to peer (P2P) este împarțită în două modele:

Primul lucru pe care acest website poate să facă pentru tine este să identifice un grup de persoane care sunt în căutare să împrumute diferite sume de bani.

Tu, apoi, decizi persoanele cărora vrei să le împrumuți banii necesari prin împrumuturi individuale, toate prin intermediul acestui site.

Acest model peer to peer ajută platforma să aibă rolul de mediator între cel care dorește să facă împrumutul și cel care îl primește.

Odată cu această operațiune apar diferite necunoscute legate de împrumuturile respective, cum ar fi:

Observi că rata dobânzii este distinctă la fiecare în parte, că au date de rambursare și profiluri de risc diferite, iar tu trebuie să te ocupi de toate lucrurile astea.

Tu poate te gandești că este bine să îmi aducă cineva persoane care au nevoie de împrumut, dar însă nu am nevoie de atat deranj pentru asta.

Aici intervine modelul doi al platformelor de investiții sau împrumut P2P (peer-to-peer) care efectiv preia tot acest ‘deranj’ și îți oferă în schimb o varietate de persoane care au nevoie de împrumuturi.

Tu împrumuți mai departe suma dorită prin intermediul platformei primind în schimb rate standardizate de dobandă… să zicem 5-6% pe o durată de 5 ani.

Dar cât de sigur este sa investești?

Binențeles că sunt avantaje și dezavantaje ca în orice alt model de investiții financiare sau de business.

Partea bună este că (avantajele):

1) Banii tăi sunt folosiți pentru un scop comercial bine definit.

2) Primești o rată a dobânzii mult mai ridicată decât dacă îți plasezi banii într-un cont de economii.

3) Prin faptul că investești în mai multe împrumuturi în același timp, îți reduci riscul de a pierde toată suma, la fel ca și un portofoliu de investiții tradional.

4) Destule platforme oferă împrumuturi persoanelor care garantează în schimb cu bunuri imobiliare, deci chiar dacă nu reușesc să platească împrumutul, banii ii primești înapoi garantat.

O dată cu avantaje vin și dezavantaje și mai exact:

1) Banii tăi poate nu o să fie folosiți imediat, unele platforme de investiții peer to peer iși iau o marjă de timp până la momentul plasării lor.

2) Dacă o platformă de împrumuturi P2P intră în faliment esti și tu expus la pierderi legate de împrumuturile acordate

3) Este o industrie nouă care crește foarte rapid așa că tranzacționați cu atenți și înainte să investiți bani documentați-vă sau vorbiți cu cineva.

În România sunt necunoscute aceste tipuri de investiţii însă putem alege platforme străine.

Recomandări platforme investiţii peer to peer – 5 Platforme – Site-uri de Imprumuturi Peer to Peer pentru Investitori – Sunt cele mai importante 5 platforme din Europa unde pot investi şi românii. Află mai multe despre ele în articol!

În articolele următoare o să vorbim mai multe despre acest tip alternativ de investiții și cum poți face bani din asta.

Sper să ajute!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.