Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare a căror valoare depinde de valoarea unui activ sau derivă din valoarea acestuia. Sunt utilizate de investitori atât în scopuri speculative, cât și drept mijloc de acoperire a unor riscuri nedorite.
Instrumentele derivate pot fi asociate cu fluctuaţiile de preţuri ale activelor, precum acţiuni, obligaţiuni, valute şi rate ale dobânzii. Dar acestea pot fi asociate şi cu inflaţia, preţurile proprietăţilor şi, în unele cazuri, chiar şi cu condiţiile meteo.
Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt fie blamate, fie extrem de apreciate. Un lucru este însă cert: utilizarea lor poate aduce câștiguri considerabile în condițiile în care mecanismul lor de funcționare este pe deplin înțeles, dar și al asumării unor riscuri corespunzătoare.
În prezent, instrumentele derivate se practică pe o gamă variată de active cum ar fi: valute, rate ale dobânzii, contracte privind mărfuri fungibile (metale prețioase, metale industriale, hidrocarburi, bunuri agricole, etc), indici bursieri, acțiuni, obligațiuni și chiar și alte instrumente derivate.
Principalele instrumente derivate sunt: contractele futures, opțiunile, contractele swap și contractele forward.
Derivatele pot fi utilizate în diferite moduri. Majoritatea investitorilor instituționali le utilizeaz[ ca instrumente de acoperire a riscului, folosind tehnici de hedging.
În anumite circumstanțe există și posibilitatea de a folosi instrumentele derivate pentru a face arbitraj ,modalitate de securizare a unor câștiguri cu riscuri minime.
Cu toate acestea, speculațiile având la bază derivatele atrag din ce în ce mai mulți utilizatori.