Arbitraj Financiar – Ce inseamna

Arbitrajul reprezintă operațiunea prin care un instrument financiar se cumpără și se vinde simultan pentru a profita de existența unei diferențe de preț. 

 Operaţiunile de arbitraj se bazează pe exploatarea anomaliilor de preţ pentru un produs tranzacţionat simultan pe două pieţe de acelaşi tip (fie spot, fie futures) sau a diferenţelor dintre cotaţia spot şi cea futures pentru produsul respective. 

În domeniul bancar, arbitrajul constă în cumpărarea de valori pe anumite pieţe unde cursul lor este avantajos, pentru a le revinde pe alte pieţe, profitându-se astfel de diferenţa de curs. În schimbul valutar vinderea unei valute pentru cumpărarea alteia se numeşte tot arbitraj.

În domeniul financiar internaţional arbitrajul constă în substituirea unei creanţe utilizabile într-o anumită valută şi în anumite condiţii cu o altă creanţă utilizabilă într-o altă valută şi în alte condiţii.

Modelul de arbitraj financiar a fost formulat de Stanley Ross (1976) şi reprezintă o generalizare a modelului unifactorial al lui W. Sharpe(modelul CAPM), fiind cunoscut sub numele de modelul APM (Arbitrage Priceing Model).

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.