10 greseli de educatie financiara pe care le fac tinerii

De mult am vrut să scriu acest articol şi cu greu m-am abţinut.  Aud zilnic prea multe poveştei despre bani de la prieteni/amici/cunoştinţe şi de nu sunt de acord cu ele.

Eu fac parte din categoria de tineri şi mă bucur mult de asta. Vreau să mă bucur de această vârstă cât pot de mult, însă niciodată nu o să-mi neglijez partea financiară pentru că indiferent dacă vreau sau nu, ea îmi va influenţa viaţa mereu.

Multe decizii pe care le luăm acum ne vor influenţa la 40-50 de ani, iar de aceea este bine să ne pese de banii noştri şi să încercăm să-i controlăm.

Dacă eşti tânăr, citeşte cu atenţie rândurile de mai jos. Dacă eşti trecut de perioada tinereţii, citeşte articolul şi transmite-l mai departe. Ajută-i pe cei din jurul tău să-şi gestioneze mai bine banii.

Să începem lista…

10 greseli de educatie financiara pe care le fac tinerii

1. Au ajuns la un salariu bunicel şi au început să se îndatoreze.

Da, cei care au salarii mici parcă sunt mai ghibzuiţi şi au grijă mai multă de banii lor. Ei sunt cei care se vor descurca cu bani puţini şi nu vor face multe greşeli cu banii pentru că nu au mulţi.

Problema apare la cei care au început să câştige mai mult: 2-3-4 mii de lei pe lună, iar grijile lor privind starea financiară deja dispare. Încep să-şi cumpere apartamente pe 30 de ani pentru că da sigur se vor descurca, încep să cumpere maşini bune, telefoane de ultima generaţie, haine de firmă şi aşa mai departe pentru că „îmi permit”.

Sunt genul de persoane care dacă câştigă 2000 de lei pe lună, 2000 de lei vor cheltui în următoarea lună. Nu se gândesc deloc la viitor şi nici măcar o secundă că toate creditele pe care le-au luat sunt susţinute de un loc de muncă care poate să dispară destul de uşor.

2. Planificarea financiară (Bugetul personal) este o noţiune amuzantă.

Să nu vorbim despre bugete pentru că deja intrăm în lucruri complicate. Bugetul = o chestie matematică care îmi va ocupa timpul, plus că mi-e lene să-l completez mereu.

Exact, iar de aici intrăm în problemele precum: cheltuim prea mult în oraş, mâncăm prea mult în oraş, ne îndatorăm, cumpărăm tot ce este cool şi nu ne pasă de ce va fi mâine.

3. Suntem mereu siguri că mâine va fi o zi mai bună. (Dar de multe ori nu este adevărat) – Fond de urgenta = 0 lei.

Când suntem tineri ştim (100%) că mereu va fi bine. Avem un sistem imunitar bun, ne credem plini de energie şi facem ce vrem.

Dar de multe ori, suntem loviţi de întâmplări foarte grele care pot fi rezolvate cu bani: Cineva din familie păţeşte un necaz, se strică ceva la maşina, tu păţeşti un necaz şi ai nevoie de doctori, şi multe altele, iar aici intervine capacitatea ta de a face rost de bani.

Cu siguranţă, fondul de urgenţă este un lucru tabu pentru tineri şi nu este deloc luat în socoteală. Niciodată nu ne gândim la evenimente mai puţin plăcute pentru că viaţa este roz.

Din nefericire, viaţa nu este mereu roz, iar un fond de urgenţă ar putea fi o soluţie extrem de bună pentru evenimentele neplăcute din viaţa.

4. Ne susţinem doar dintr-o singură sursă de venit.

Salariu/părinţi (după caz) = o singură sursă de venit. Majoritatea trăiesc într-o bulă în care fiecare este mulţumit cu cât câştigă şi nu va face nimic  pe lângă muncă ca să trăim mai bine.

În cel mai fericit caz, ne mai schimbăm locul de muncă pentru un salariu mai bun sau pentru un mediu de lucru mai lejer, dar deloc să ne gândim la alte posibilităţi.

Venitul pasiv este doar pentru oameni mari şi nu poate fi accesat de toţi.

Când va pica sursa de venit, atunci dumnezeu să ne fie în pază şi să ne ajute să trecem mai uşor, dar noi să nu facem nimic înainte.

5. Peste 30 de ani = o casă frumosă.

Casa = singura investiţie pe care am învăţat-o de la părinţi. Nu am nimic cu acest tip de investiţii, însă am ceva cu cei care abia au un salariu de 1500-2000 lei net şi deja s-au angrenat la un credit de 30 de ani pentru că „AM NEVOIE DE APARTAMENT”.

Nu, nu ai nevoie, însă educaţia primită asta ne-a învăţat. Trebuie să avem apartamentul nostru, al nostru. Ca să ştii, dacă îl cumperi pe credit, nu o să fie al tău până nu plăteşti creditul de tot.

Recomandare: Dacă tot cumperi un apartament/casă, încearcă să o plăteşti în 7-10 ani. Strânge mai mulţi bani la început, plăteşte un avans mai mare la început, încearcă să câştigi mai mult, plăteşte-ţi ratele din timp.

Crizele economice sunt ciclice, nu se ştie niciodată când o să ne lovească, iar CREDIT + DOMENIUL IMOBILIAR = KNOCKOUT!

6. „Cărţile de educaţie financiară sunt pentru femei singure…” – un comentariu la o postare de a mea de la un tânăr.

În primul rând, am rămas şocat când am auzit asta. El deja s-a născut cu educaţia financiară, însă nu ştiu de unde şi până unde femeile singure sunt cele care au nevoie de educaţie financiară şi doar pentru ele sunt aceste tipuri de cărţi.

În al doilea rând, cred că acest tip de cărţi (mai profesionale), sunt cele care ne pot ajuta cel mai mult în viaţa noastră.

Da, vom afla şi informaţii care se vor potrivi doar în America, însă ideea este să transpunem tot în mediul nostru românesc. Cărţile de educaţie financiară pot reprezenta un start în prietenia ta cu banii.

Acolo vei găsi concepte (poate multe teoretic), dar totul depinde de tine dacă le pui în practică sau nu.

Tinerii din păcate nu citesc cărţi de educaţie financiară pentru că nu e COOL. Sunt plictisitoare şi nu vor să-şi umple capul cu „prostii”.

Dar aceşti tineri vor ajunge la o vârstă de 35-40 ani sau peste şi o să spună „CE FRAIER AM FOST CĂ NU M-AM OCUPAT MAI MULT DE BANII MEI, POATE ACUM AVEAM MAI MULŢI”.

7. Investiţiile pe bursă nu sunt pentru mine. Prea mult de învăţat.

Din păcate, investiţiile pe bursă încă au un brand ca fiind foarte complicate şi doar cei deştepţi pot să le acceseze.

Însă nu este deloc adevărat. Chiar poate să investească oricine care are PUŢIN TIMP şi este INTERESAT să înveţe.

Da, nu poţi investi dacă nu ştii nimic. Dar toate lucrurile din lumea asta se pot învăţa. Poţi învăţa să-ţi investeşti banii pe bursă şi poţi dezvolţi din ea o sursă bună de venit pasiv.

Un ghid gratuit este aici pentru cei care vor să se apuce acum.

8. Maşina = cea mai bună investiţie.

Nu cred că are rost să-ţi spun că maşina NU ESTE O INVESTIŢIE. Este un moft pentru mulţi tineri, iar mulţi dintre ei o vor pe cea mai scumpă.

Am scris despre investiţia în maşină AICI şi poţi citi de ce nu sunt eu de acord şi de ce nu este o investiţie, însă ca tânăr e super fain să ai un bmw seria 3 şi să încercăm să impresionăm fetele.

Dacă o cumperi pe credit – atunci e şi mai rău.

9. Comportamentul lor este orientat către consum în loc să fie orientat către câştig.

Da, suntem mai fericiţi atunci când ne cumpărăm anumite bunuri decât în momentul în care câştigăm bani. Din păcate, este un adevăr care se aplică la mulţi oameni şi cu greu ne dăm seama de asta.

Salariu sau orice alt câştig, când apare parcă este un lucru normal, însă când cumpărăm o pereche de pantofi parcă atunci suntem mai fericiţi. Poate nici nu avem nevoie de ei, dar suntem mai fericiţi.

Cum ar fi să schimbăm asta şi să fim super fericiţi de fiecare de fiecare dată când vom câştiga bani.

10. Dacă vorbeşti despre bani/educaţie financiară cu prietenii o să râdă de tine.

Hmm, cred că asta e cea mai tristă. Să fii tânăr, să nu ai nici cea mai mică idee cum să-ţi gestionezi banii, dar tu să râzi de cei din jurul tău care au început să înveţe mai multe despre investiţii, să citească cărţi din domeniu sau să-şi facă un fond de urgenţă.

Pe aceşti tineri care râd mereu de cei care vor să evolueze le-aş spune să nu intre niciodată pe blogul meu. Îmi doresc mai mult 100 de oameni interesaţi de domeniu decât 10.000 care râd mereu de acest concept şi care o să plângă la bătrâneţe că nu l-au învăţat când erau tineri.

Acestea fiind spuse, sper că ai memorat măcar câteva mici lucruri din cele de mai sus. Îl poţi reciti ca să îţi dai seama încă o dată de aceste greşeli şi chiar îl poţi trimite şi prietenilor tăi.

De multe ori, schimbarea vine o dată cu schimbarea mediului. Fii tu cel care îi învaţă pe cei din jurul tău.

PS. Nu uita niciodată de Regula 50/30/20.

Aştept părerile tale despre articol printr-un comentariu mai jos.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.